Φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας: Έχουμε περικυκλωθεί όπως το 2007

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κρέστενα με τις εφιαλτικές μνήμες του 2007 να ζωντανεύουν στην Ηλεία. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς πριν πέσει το φως της ημέρας. Η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, που το απόγευμα κλήθηκαν να εκκενώσουν τα Κρέστενα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Φοβούνται για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σπίτια προς την Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει.

Ο Αναστάσιος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007» λέει μεταξύ άλλων και επισημαίνει πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους. Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Άνθρωποι να τρέχουν πίσω από τους Πυροσβέστες και άλλοι προς τα σημεία που υπάρχουν λεωφορεία. Κάποιοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους, για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης. Η φωτιά σε πολλά σημεία έχει περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Τα σπίτια σε εκείνες τις περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν την ολική καταστροφή.

Λίγο μετά τις 17:30 ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε και βγήκε προειδοποιητικό 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα βόρεια σπίτια των Κρεστένων προς το κέντρο του χωριού. Ο άνεμος είναι δυτικός και η πυρκαγιά κινείται ανατολικά.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία». Ακόμη, όπως είπε «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων. Η κατάσταση της υγείας του, δεν εμπνέει ανησυχία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα Ηλείας και από το απόγευμα όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Ο δήμαρχος Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος τόνισε στο newsit.gr, πως έχει ζητηθεί από τους κατοίκους στα Κρέστενα να απομακρυνθούν από την πόλη, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος, μέσα στις επόμενες ώρες. Οι κάτοικοι από το μεσημέρι έβλεπαν τους καπνούς και τις φλόγες να πλησιάζουν και το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς τα Κρέστενα.