ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Φίλιππος: «Κατεβαίνει» ο χιονιάς από τον βορρά – Χιόνια σχεδόν σε όλη τη χώρα ως την Κυριακή

«Από τώρα και για τις επόμενες ώρες ο χιονιάς πλέον «πιάσει» κυρίως στα κεντρικά, ανατολικά και νότια της χώρας, με λιγότερα φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα» τονίζει μιλώντας στο newsit.gr η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου για το πώς κινείται η κακοκαιρία Φίλιππος.

Η ίδια συνεχίζει αναφέροντας για τον καιρό: «Βέβαια θα έχουμε κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές στην Θράκη και την Μακεδονία, αλλά θα είναι πολύ τοπικού χαρακτήρα. Αυτή είναι η εικόνα και για τις επόμενες ημέρες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλύτερος όσον αφορά τα φαινόμενα αλλά θα επικρατήσει παγωνιά καθώς όταν θα ξαστερώσει στις συγκεκριμένες περιοχές θα πέσει η θερμοκρασία το πρωί και το βράδυ ακόμα και στους -10°C με -15 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τον ισχυρό παγετό, που στην βόρεια Ελλάδα θα είναι ολικός. Δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου μέχρι και το Σάββατο στη δυτική και βόρεια χώρα θα υπάρξουν μέρες που ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου».

Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές, η κα. Ρήγου υπογραμμίζει ότι «από την Θεσσαλία και νοτιότερα και στα νησιά του Αιγαίου περιμένουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά. Από το πρωί χιονίζει και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Έχει χιονίσει στην Καρδίτσα, στην Βοιωτία, την Εύβοια. Αύριο θα χιονίσει και σε πιο πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, στην Αθήνα, στην ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στις Κυκλάδες, μέχρι και την Κρήτη, όχι όμως στα πεδινά αλλά από τα 500 μέτρα υψόμετρο και πάνω».

Στην Αττική, σύμφωνα με την κα. Ρήγου «η εικόνα που έχουμε από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή (δεν έχουν κατασταλάξει και τα μοντέλα για την ένταση των φαινομένων) θα έχουμε περισσότερες χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού, γύρω από τους ορεινούς όγκους, δηλαδή στον Υμηττό, στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα, στα Βίλια, στον Κιθαιρώνα.

Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια. Ό, τι φαινόμενα υπάρξουν τις επόμενες ήμερες στο κέντρο, δηλαδή χιονοπτώσεις μέσα στο λεκανοπέδιο και σε πεδινές περιοχές θα είναι μικρότερης διάρκειας και εξασθενημένες. Θα είναι υπό την μορφή υφέσεων και εξάρσεων, δηλαδή θα ρίχνει νιφάδες για λίγο και δεν θα επικρατούν τόσο αυξημένες νεφώσεις όπως την Τετάρτη, θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας έχει πολύ μικρές πιθανότητες να δημιουργηθεί. Αλλά στα βόρεια προάστια θα χιονίσει, ήδη έχει χιονίσει αρκετά και στην Πάρνηθα».

Για πόσο… θα μείνει ο «Φίλιππος»

Σύμφωνα με την κα. Ρήγου, αυτά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν για αυτό το τριήμερο-τετραήμερο. «Οι άνεμοι θα φτάσουν στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Στην Αθήνα θα φυσάει με ένταση 6-7 μποφόρ μέχρι την Πέμπτη, με τους ανέμους -όπως φαίνεται- να μην δημιουργούν προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις αλλά να κάνουν ακόμα πιο τσουχτερό το κρύο. Το Σάββατο θα είναι λίγο πιο έντονα, από την Παρασκευή με πολύ κρύο.

Η ελάχιστη θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο θα είναι ακόμα και 0 βαθμοί Κελσίου και μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 3-4°C το μεσημέρι, ενώ στα βόρεια προάστια ή ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι -2°C.

Και την Κυριακή θα έχουμε εξασθενημένα φαινόμενα όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις αλλά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο πρώτο μισό της ημέρας και με τον ήλιο να κυριαρχεί. Από την Δευτέρα-Τρίτη θα αρχίσει να ανεβαίνει και η θερμοκρασία».

Πηγή: Newsit.gr