AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι επιλογές στην ΑΕΚ Β ανέδειξαν το λάθος της Κ19, με «θύματα» 13 νεαρούς παίκτες

Με δύο ριζοσπαστικές αλλαγές ξεκίνησε η εφετινή σεζόν για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Η πρώτη ήταν η δημιουργία της Β΄ ομάδας, που συναποφασίστηκε με τους άλλους τρεις «μεγάλους» (βάσει τίτλων) του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η δεύτερη ήταν μία αμφιλεγόμενη επιλογή των «κιτρινόμαυρων», που ματαίωσαν τη συμμετοχή της Κ19 στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League και ουσιαστικά κατάργησαν -προσωρινά- την ομάδα Νέων.

«Δεν ήταν ανταγωνιστικό το τμήμα. Κινδύνευε με διασυρμό. Έτσι αποφασίσαμε τους καλύτερους από αυτό το γκρουπ να τους κάνουμε επαγγελματίες και να τους ανεβάσουμε στη Β΄ ομάδα» ήταν το σκεπτικό που εκφράστηκε -ανεπίσημα- από την ΠΑΕ, αλλά αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος λανθασμένο. Με δεδομένο ότι στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας της Super League Κ19 βρίσκονται ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ατρόμητος και ο Απόλλων, αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα ήταν de facto ανταγωνιστική. Ίσως όχι όσο ο Παναθηναϊκός που προπορεύεται (παρότι «προβίβασε» τους καλύτερους παίκτες του στη Β΄ ομάδα), αλλά σίγουρα κοντά στον 4ο της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ ή στον 8ο, Ολυμπιακό. Αναφερόμαστε δηλαδή σε συλλόγους που αποφάσισαν παράλληλα με τη Β΄ ομάδα να διατηρήσουν την Κ19. Άλλωστε, ο σκοπός μιας ομάδας Youth δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η ανάδειξη ποδοσφαιριστών έτοιμων να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Καλώς ή καλώς, η απόφαση πάρθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Από τους παίκτες που ανήκαν στην Κ19 της προηγούμενης περιόδου οι περισσότεροι αποδεσμεύτηκαν, ενώ όσοι κρίθηκε ότι παρουσιάζουν σοβαρότερη προοπτική, υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια και «μεταφέρθηκαν» στην Β΄ ομάδα. Με βάσει τα έως τώρα δεδομένα στο πρωτάθλημα της Super League 2, αυτοί οι παίκτες είναι οι «αδικημένοι» των ανακατατάξεων, αφού ο χρόνος συμμετοχής τους είναι από απειροελάχιστος έως μηδενικός!

Στο ρόστερ της Β΄ ομάδας της ΑΕΚ περιλαμβάνονται 36 ποδοσφαιριστές που χωρίζονται σε τρεις επί μέρους κατηγορίες
– 5 που πέρσι βρίσκονταν στο rotation της Α΄ ομάδας: Λάτσι, Μιτάι, Κοσίδης, Ραντόνια, Ευθύμης Χριστόπουλος
– 12 που είχαν δοθεί δανεικοί σε διάφορους συλλόγους τα προηγούμενα χρόνια και είναι όλοι μεγαλύτεροι των 20 ετών: Αρβανίτης, Σταμούλης, Καράκλαϊτς, Ιατρούδης, Σαμπανάτζοβιτς, Χατζηεμμανουήλ, Μπούσης, Γιούσης, Μπάμπης, Γκίνης, Γιαννούτσος, Κορνέζος
– 5 νεοαποκτηθέντες: Τζούντα Γκαρσία, Γερολέμου, Αμούρ, Μουστακόπουλος, Παρράς
– 14 που κατά την περσινή σεζόν ανήκαν στην Κ19: Πιτιλάκος, Γκολφίνος, Αγγελόπουλος, Μαρίνης, Τόλης Χριστόπουλος, Τσιόκρης, Πάπα Λαέρτ, Γεωργεας, Κατσικάς, Μαντζουρανάκης, Κορομηλάς, Κώτσιος, Θεοχάρης, Ρουκουνάκης

ΟΙ «ΝΕΟΙ» ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ

Για τη σχέση ακαδημιών-β΄ ομάδας, εστιάζουμε αποκλειστικά στην τελευταία κατηγορία όπου εκεί προκύπτει το εξής:
Από τους 14 ποδοσφαιριστές, οι 13 έχουν γεννηθεί το 2002, 2003, 2004 άρα θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην εφετινή Κ19 αν η ΑΕΚ δήλωνε συμμετοχή. Εξαιρείται ο Ρουκουνάκης ο οποίος είναι γεννηθείς το 2001 και δεν εμπίπτει στο ηλικιακό όριο. Από τους υπόλοιπους στις πρώτες 10 αγωνιστικές του πρωταθλήματος Super League 2 η συμμετοχή περιορίζεται σε:
– 99΄ λεπτά (σε τρία ματς) για τον Στέφανο Κατσικά (2002)
– 3΄ λεπτά (ένα ματς) για τον Τόλη Χριστόπουλο (2003)

Με άλλα λόγια, 11 ποδοσφαιριστές δεν έχουν πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής και δύο έχουν αγωνιστεί υποτυπωδώς. Ένα γκρουπ 13 παικτών που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Κ19 Super League το οποίο βρίσκεται στη 16η αγωνιστική. Παράλληλα, πρόκειται για νεαρούς οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν «θύματα» των διαδοχικών lockdown που δεν επέτρεψε στα πρωταθλήματα υποδομής να διεξαχθούν απρόσκοπτα. Ειδικά οι γεννηθέντες το 2003 (Τσιόκρης, Λαέρτ, Γεωργέας, Τ. Χριστόπουλος, Αγγελόπουλος) και το 2004 (Πιτιλάκος, Γκολφίνος, Μαρίνης) κατέγραψαν ελάχιστες συμμετοχές την προηγούμενη διετία και φέτος θα είχαν την ευκαιρία για μια «γεμάτη» σεζόν, την πρώτη της καριέρας τους.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΕΚ Β
Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η νεοσύστατη Β ομάδα της ΑΕΚ στηρίζεται σε αρκετά πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές.

Ο Χρήστος Γιούσης που έχει ηγετική παρουσία, σε 40 ημέρες κλείνει τα 24 ενώ έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 2017, στη σεζόν του πρωταθλήματος. Τέσσερα χρόνια αργότερα προσπαθεί να επανέλθει μέσω της Β΄ ομάδας.

Παρεμφερές είναι και το «βιογραφικό» των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών που παίρνουν πολύ χρόνο συμμετοχής στη Super League 2, όπως ο Κορνέζος, ο Ιατρούδης, ο Γιαννούτσος, ο Σαμπανάτζοβιτς. Με τη διαδικασία αυτή η ΑΕΚ κρατάει «κοντά» της ποδοσφαιριστές που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα αξιοποιεί και τα project του Λάτσι, του Μιτάι, του Κοσίδη που πολύ δύσκολα θα έβρισκαν θέση και φέτος στην πρώτη ομάδα, μετά το μεταγραφικό «τσουνάμι» του προηγούμενου καλοκαιριού.

Στο βαθμό αυτό η Β ομάδα επιτελεί τον πρωταρχικό της σκοπό που είναι να λειτουργεί ως προθάλαμος της πρώτης, με τους ποδοσφαιριστές να βρίσκονται καθημερινά στα Σπάτα. Ο Αργύρης Γιαννίκης έχει άμεση πρόσβαση και λαμβάνει διαρκή ενημέρωση για ό,τι καλό θα μπορούσε να προκύψει. Όμως, παράλληλα, η απόφαση να μην «κατέβει» η Κ19 στο οικείο πρωτάθλημα, αποδείχθηκε 100% εσφαλμένη με «θύματα» 13 νεαρούς ποδοσφαιριστές. Το θετικό είναι ότι η απόφαση αυτή αφορούσε μόνο την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν και από την επόμενη η ομάδα Νέων της ΑΕΚ θα είναι ξανά παρούσα στο πρωτάθλημα Super League Κ19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ