ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστούγεννα με μάσκες παντού, τεστ και σαρωτικούς ελέγχους – Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

“Πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο”. Με αυτή την φράση περιέγραψε χθες ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη διαπίστωση αυτή δεν εξαιρείται δυστυχώς ούτε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα από τις έξι το πρωί να έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με σκοπό να αναχαιτιστεί στο πλαίσιο του δυνατού η μετάλλαξη Όμικρον και να μη μετατραπούν τα γιορτινά τραπέζια σε εστίες υπερμετάδοσης.

Οι περιορισμοί θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου, ενώ όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα παρεμβάσεων με τη νέα χρονιά.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

– Μάσκα υποχρεωτικά σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Η μάσκα θα βγαίνει μόνο κατά τη διάρκεια κατανάλωσης τροφής ή ποτού.

– Υποχρεωτικά διπλή μάσκα ή ενισχυμένες μάσκες (ΚΝ-95) στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

– Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα. Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο τα θεματικά πάρκα.

– Όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

– Ισχυρή σύσταση για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Σαφάρι ελέγχων από σήμερα

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας από σήμερα, για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, οι έλεγχοι θα κορυφωθούν, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, εάν τηρούν τα μέτρα και σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για το λόγο αυτό στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Πηγή: The Toc