AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτσι έχασε η ΑΕΚ τον… δικό της Καλογερόπουλο και τον έκανε… δώρο στον Ολυμπιακό

Μια περίεργη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον νεαρό Αλέξανδρο Καλογερόπουλο (γεννημένος στις 26/07/2004).

Η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά και ο Αλέξης Καλογερόπουλος θα φορέσε τη φανέλα της ΑΕΚ και όχι του Ολυμπιακού, αν η Ενωση είχε καλύτερα αντανακλαστικά.

Πρόσωπο της ημέρας έγινε την Κυριακή 5/5 ο Αλέξης Καλογερόπουλος. Αλέξιος, όπως τον βάφτισαν το καλοκαίρι του 2005, ένα χρόνο δηλαδή μετά τη γέννησή του. Σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών έγινε ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία παίκτης που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό σε επίσημο ματς. Η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά αν η ΑΕΚ είχε καλύτερα αντανακλαστικά…

Ο γεννημένος στις 26 Ιουλίου 2004 σέντερ μπακ “ξεπήδησε” από τις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης. Αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα U15 Super League της περιόδου 2018/19 και κλήθηκε στην εθνική ομάδα U15 από τον τότε ομοσπονδιακό, Θόδωρο Ελευθεριάδη. O πολύπειρος στις αναπτυξιακές ηλικίες προπονητής, είδε ότι ο κεντρικός αμυντικός του Αστέρα ξεχώριζε και έτσι τον Απρίλιο του 2019 τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το διεθνές τουρνουά “Vlatko Markovits” στην Κροατία και αμέσως μετά στο τριήμερο καμπ τελικής αξιολόγησης που φιλοξενήθηκε στο Καρπενήσι.

Ο Καλογερόπουλος άρχισε να γίνεται γνωστός σε όλους τους scouts και πρώτη που τον βολιδοσκόπησε ήταν η ΑΕΚ, ώστε να μετακομίσει από την Τρίπολη στα Σπάτα και να αποτελέσει βασικό στέλεχος της U17 της ΑΕΚ για την επόμενη (2019/20) σεζόν. Ο σχεδιασμός ήταν να δημιουργηθεί μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα με γεννηθέντες το 2003 (υπήρχε ήδη στην ομάδα το super project, Μάριο Μιτάι) και ο Καλογερόπουλος θα “έδενε” απόλυτα παρότι είναι μικρότερος ηλικιακά. Όπως ήταν φυσικό, η προοπτική αυτή ενθουσίασε τον παίκτη.

Όταν όμως το έμαθε η διοίκηση του Αστέρα, θεώρησε πως ήταν χτύπημα “κάτω από τη ζώνη” καθώς παρακάμφθηκε ο σύλλογος στην απευθείας προσέγγιση με έναν ποδοσφαιριστή που δεν είχε κλείσει ακόμα τα 15. Και η ΑΕΚ από την πλευρά της δεν επιθυμούσε οι σχέσεις της με τον Αστέρα να διαρραγούν για ένα παιδί, όσο ταλαντούχο κι αν ήταν. Εκεί που χάθηκε, όμως, η ευκαιρία για τον “Δικέφαλο’ ήταν στο ότι κανείς δεν σκέφτηκε την πιθανότητα καταβολής τροφείων από την τότε ηγεσία των Ακαδημιών, δηλαδή τον Γρηγόρη Σαράντη και τους συνεργάτες του.

Οι μήνες πέρασαν, ο Ελευθεριάδης αποχώρησε από την εθνική και επέστρεψε ως τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Πίστευε ακράδαντα, από τη θητεία του ως εκλέκτορας, ότι ο Καλογερόπουλος παρουσιάζει τεράστια προοπτική. Kαι μαζί με τον Αντώνη Νικοπολίδη που επίσης γνώριζε και εκτιμούσε τον παίκτη, εισηγήθηκαν στην ΠΑΕ την απόκτησή του με κάθε κόστος. Ως επαγγελματία! Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Ολυμπιακός κατέθεσε 35.600 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό που αντιστοιχεί στα τροφεία του παίκτη προς τον Αστέρα Τρίπολης και υπέγραψε με τη σύμφωνη γνώμη των κηδεμόνων του συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ! Εννέα μήνες μετά, ο Καλογερόπουλος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, έχοντας ήδη περάσει από το “μικροσκόπιο” του Μαρτίνς ο οποίος μίλησε ανοιχτά με τα καλύτερα λόγια. Σε επίπεδο διαμεσολάβησης, ο νεαρός συνεργάζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο με τον agent, Άγγελο Βεΐζι.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λίγες ημέρες μετά τον Καλογερόπουλο, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Μιχάλη Πατήρα από την Ξάνθη. Συμπαίκτης του “Καλογερό” στην εθνική U15, ο Πατήρας αγωνίζεται ως “8-10άρι”. Τον Οκτώβριο του 2020 ο Ολυμπιακός κάλυψε με ακριβώς το ίδιο ποσό (35.600) τα τροφεία του και πρόσθεσε ακόμα ένα μεγάλο ταλέντο της φουρνιάς των “4άρηδων” στα τμήματα υποδομής του.

Πίεση από τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός η επιθυμία του

Ο Καλογερόπουλος ξεκίνησε από την Ακαδημία της Δάφνης, στην οποία πρόεδρος είναι η μητέρα του, Αγγελική Κονταλή. Από την ομάδα της Ανδραβίδας τον απέκτησε ο Αστέρας, ώσπου το προηγούμενο καλοκαίρι ο 16χρονος κεντρικός αμυντικός έφυγε από την Τρίπολη. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να τον αποκτήσει και, μάλιστα, επιθυμία και της αρκαδικής ΠΑΕ ήταν η παραχώρησή του στον Δικέφαλο του Βορρά. Ο Καλογερόπουλος επιθυμούσε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, έχοντας πειστεί από το πρότζεκτ που του παρουσιάστηκε.

Θεωρούσε ότι θα ήταν καλύτερο για το μέλλον του να παίξει στους “ερυθρόλευκους”. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε ο μικρός, αυτό που μέτρησε στο τέλος ήταν η δική του επιθυμία. Είχε δώσει τον λόγο του στους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τήρησε την υπόσχεσή του. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν χρήση του νόμου, τον έκαναν επαγγελματία και υπέγραψε μέχρι το 2023.

Το πλάνο του Ολυμπιακού για τον νεαρό

Ο Καλογερόπουλος αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό με σκοπό να πάρει θέση στην U17. Καθώς τα πρωταθλήματα υποδομών επηρεάστηκαν από τον κορονοϊό, ο νεαρός αμυντικός από την Ανδραβίδα δεν κατάφερε να πάρει παιχνίδια. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες στο προπονητικό του Ρέντη έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Έδειξε ότι είναι πειθαρχημένος, ότι είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια, δυνατός και aggresive. Αυτοί που γνωρίζουν καλά υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια πιο βελτιωμένη περίπτωση Ρέτσου.

Πως διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να κάνει καριέρα, αρκεί φυσικά να είναι ώριμος, συγκροτημένος και φυσικά τυχερός. Ο Ολυμπιακός σκοπεύει τη νέα σεζόν να τον χρησιμοποιεί ως βασικό στην U19 με παρτενέρ τον Γιάννη Χριστοφιλόπουλο, ο οποίος έχει μπει σε αποστολές της πρώτης ομάδας, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη ντεμπούτο. Αυτούς τους δύο θα πλαισιώσουν οι Χαράλαμπος Κατσογιάννης (15/10/2003) και Νίκος Βλασσόπουλος (11/1/2004). Αυτό σημαίνει ότι ο Νικήτας Νικόλης θα πάει στη φυσική του θέση, αυτή του αρστερού μπακ (και του αμυντικού χαφ).

Στις δυο ηχηρές μεταγραφές

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θεωρούν πως η απόκτηση του Καλογερόπουλου από τον Αστέρα, καθώς και αυτή του εξτρέμ Γιάννη Καράκουτη από τον ΠΑΟΚ συνιστούν τις πιο ηχηρές μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει η “ερυθρόλευκη” ακαδημία τα τελευταία χρόνια. Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι στα μετόπισθεν, σε μια θέση ευθύνης, η ομάδα έχει θωρακιστεί με σπουδαία ταλέντα.

Η βούληση του Μαρινάκη

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει δουλέψει αρκετά με τα νέα παιδιά στον Ολυμπιακό. Μπορεί να μην συνηθίζει να τους δίνει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, αλλά η αλήθεια είναι πως αρκετά συχνά προωθεί αρκετούς στην πρώτη ομάδα, στις προπονήσεις. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει εκφράσει τη βούληση και τη θέληση να ρίχνονται στη “μάχη” νεαροί ποδοσφαιριστές, όποτε αυτό είναι εφικτό. Όλο το κλαμπ έχει ενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, γι’ αυτό άλλωστε και μετά από 3-4 χρόνια η “ερυθρόλευκη” ακαδημία έχει καλύψει κενά και έχει ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τμήματα όπως είναι αυτά της U17 και της U19, τα οποία εφέτος δεν μπόρεσαν να δείξουν τι μπορούν να παρουσιάσουν στο γήπεδο λόγω Covid-19.

Πηγή: gazzetta.gr