ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 2022 θα είναι έτοιμη η “Αγιά Σοφιά” σύμφωνα με τον Γιάννη Βούρο

Στην εφημερίδα “Espresso” μίλησε ο Γιάννης Βούρος. Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αναφέρθηκε στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, στην Δημαρχεία του, αλλά και στην πολιτική της Ελλάδας.

Αναλυτικά είπε:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το γήπεδο της ΑΕΚ; Πότε θα έχουμε εγκαίνια;

Τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε αυτό το όνειρο των απανταχού «Ενωσιτών» να γίνεται, επιτέλους, πραγματικότητα. Ένα σπουδαίο έργο, που θα «κοσμεί» την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και για το οποίο, πιστέψτε με, απαιτήθηκε σκληρή δουλειά και πολυεπίπεδος αγώνας για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Πόσο θα επηρεάσει την πόλη σας η λειτουργία ενός τέτοιου τεράστιου γηπέδου; Τι θα αλλάξει στη γύρω περιοχή;

Η χωρητικότητα του γηπέδου θα είναι παρόμοια με αυτή του σταδίου «Ν. Γκούμας», θα φιλοξενεί δηλαδή λίγο περισσότερους από 33.000 θεατές. Μαζί με τα έργα που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν πέριξ αυτού (όπως η υπογειοποίηση των γύρω δρόμων, με την παράλληλη κατασκευή νέων πεζοδρόμων/κοινόχρηστων/ελεύθερων χώρων για όλους, οι αναβαθμοί πέριξ του γηπέδου, στα σημεία που εφάπτεται με το άλσος, η κατασκευή του μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, κτλ.) το γήπεδο όχι μόνο θα δένει αρμονικά με την περιοχή μας, αλλά είναι ακράδαντη πεποίθησή μου πως, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, η μεγάλη πλειονότητα των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής μας θα συνηγορεί στο ότι, όντως, όλη αυτή η προσπάθεια άξιζε τον κόπο.

Εμπειρία θετική ή… άλλη από τη δημαρχία έως τώρα; «Δύσκολο πρότζεκτ» αυτό του δημάρχου;

Δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα. Ποτέ στη ζωή μου δεν βρήκα κάτι έτοιμο. Για να πετύχω κάτι, χρειαζόταν πάντα επίμονη και επίπονη προσπάθεια. Όμως, για να απαντήσω και λίγο πιο συγκεκριμένα στο ερώτημά σας, ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αυτή την καθημερινή επαφή με το συμπολίτη, τον παλιό γείτονα και συμμαθητή, προσωπικά μου δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Άρα -προς το παρόν- θα σας πω ότι, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που κατά καιρούς αναφύονται, η εμπειρία είναι θετική.

Ποια έργα βρίσκονται σε προτεραιότητα στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας; Γκρινιάζουν οι δημότες όταν δεν βλέπουν μπροστά τους μεγάλες αλλαγές; Τι τους λέτε σχετικά με αυτό;

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα του δήμου μας στο κομμάτι της καθαριότητας. Σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά. Με σχεδιασμένες και συνεχείς παρεμβάσεις, που ήδη θεωρώ ότι αναγνωρίζονται από τους συμπολίτες μας. Το κομμάτι των τεχνικών έργων απαιτεί καλή προεργασία, προγραμματισμό, μελέτες και αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θέλουν χρόνο. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κατά τους πρώτους μήνες της θητείας: Να βάλουμε τον δήμο μας ξανά στις «ράγες». Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μας για το 2021. Σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά παρεμβάσεων και έργων, τα οποία είχαμε και προεκλογικά ψηλά στην ατζέντα μας. Ορισμένα από αυτά είναι:

η κατασκευή του ιστορικού αναψυκτηρίου «Κένταυρος» στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, κάτι για το οποίο δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ

η συνολική αναβάθμιση του άλσους μας, με την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, με την κατασκευή ενός λυόμενου θεάτρου, παιδικών χαρών, παιδικής χαράς ΑμεΑ, κ.λπ.

η κατασκευή νέου ΚΑΠΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια

η μετατροπή του π. στρατιωτικού εργοστασίου στο πάρκο «Γ. Αποστολάκης» της Νέας Χαλκηδόνας σε πολυχώρο πολιτισμού

η δημιουργία νέων (ήπιας χρήσης) αθλητικών εγκαταστάσεων σε γειτονιές της πόλης μας

η αναβάθμιση και ανακατασκευή επιλεγμένων παιδικών χαρών της πόλης μας

παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας, με ασφαλτοστρώσεις ή ανακατασκευή πεζοδρομίων

Φυσικά, αξιοπρόσεκτες παρεμβάσεις έγιναν και κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, όπως ασφαλτοστρώσεις (π.χ., στη συνοικία Απομάχων), τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, παρεμβάσεις σε σχολεία της πόλης μας, ελεύθερο WiFi σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δημοτικά κτίρια κ.λπ. Με λίγα λόγια, έχουμε «σηκώσει τα μανίκια» και όλη η ομάδα δουλεύει με «ταχύτητες ληστείας τραπέζης», όπως συνηθίζω να λέω.

Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή σας ως δημάρχου ποια ήταν;

Η καλύτερη στιγμή είναι όταν σε βρίσκει ο συμπολίτης σου στον δρόμο και αναγνωρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του θέματός του. Το «μπράβο» για την καθαρή παιδική χαρά, για το πεζοδρόμιο που αποκαταστάθηκε, για το πάρκο που άλλαξε όψη. Μικρές στιγμές, που σου δίνουν την ώθηση να συνεχίσεις, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο. Στα αρνητικά δεν μπορώ να μην αναφέρω την πανδημία του κοροναϊού ένα γεγονός που κανείς δεν περίμενε και που έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας.

Βοηθάει η κεντρική κυβέρνηση; Ποιες οι σχέσεις που έχετε;

Ο δήμαρχος οφείλει, έχει την υποχρέωση, να συνεργάζεται τόσο με την εκάστοτε κυβέρνηση όσο και με την Περιφέρεια, διότι, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, χωρίς τη στήριξή τους δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Επίσης, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως πάντα στη ζωή μου προσπαθώ να είμαι δίκαιος και δεν έχω κάποιον λόγο να μην αναφέρω ότι η συνεργασία μου, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τόσο με τα στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με τον περιφερειάρχη Αττικής τον κ.Πατούλη είναι πολύ καλή.

Πόσο έχει επηρεάσει τους δημότες αλλά και εσάς προσωπικά η πανδημία; Τι σας ζόρισε;

Η πανδημία δεν είναι ένα φαινόμενο τοπικό, ούτε καν εθνικό, είναι κάτι που έχει επηρεάσει και επηρεάζει, δυστυχώς, ακόμη τη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για την πόλη μας οι επιπτώσεις είναι κυρίως ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές. Σε κοινωνικό επίπεδο πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν ανέτοιμοι μπροστά στο φαινόμενο του εγκλεισμού. Κάτι απολύτως αναμενόμενο, αφού τον τελευταίο χρόνο νιώθεις πως μετέχεις σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Επίσης, υπάρχουν και οι οικονομικές επιπτώσεις. Ο δήμος μας επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια των εσόδων της Πρωτομαγιάς αλλά και από τις μειώσεις των τελών στα καταστήματα, που ήταν απαραίτητο να γίνουν, ώστε και οι επαγγελματίες να στηριχτούν. Σε αυτό το επίπεδο ήταν και είναι απολύτως αναγκαία η στήριξη της κυβέρνησης. Οι δήμοι, για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις, πρέπει αυτή την περίοδο να ενισχυθούν με κάθε τρόπο.

Πώς κρίνετε τον Κ. Μητσοτάκη έως τώρα;

Του «έλαχε» -όπως και σε όλους μας, άλλωστε- η πανδημία του κορωνοϊού. Αν στο τέλος αυτής της πορείας η όλη πολιτική της κυβέρνησης κριθεί θετικά από τους πολίτες, ο πρωθυπουργός θα κερδίσει ένα μεγάλο «στοίχημα» και πιστεύω ότι θα βρεθεί πολύ κοντά σε ακόμη μία θητεία. Όμως, αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα φάση. Είμαστε ακόμη μακριά από τον τερματισμό αυτού του μαραθωνίου.

Πολιτικά πώς αυτοχαρακτηρίζεστε;

Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο του μέτρου και της «αριστοτελικής μεσότητας».

Το τελευταίο διάστημα αποδομήθηκαν μεγάλες θεατρικές προσωπικότητες υπό το βάρος καταγγελιών για κακοποιήσεις κ.λπ. Τι σκεφτήκατε όταν τα ακούσατε όλα αυτά;

Όλα αυτά, όπως έχω ξαναπεί, είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξαναγνωριστούμε στον καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- χώρο…

Η εξουσία και η αυτοπεποίθηση που δίνουν η σκηνή και το χειροκρότημα μπορούν να κάνουν τον ηθοποιό να ξεφύγει σε συμπεριφορές;

Αυτό επαφίεται στην προσωπικότητα του καθενός. Προσωπικά, με 35 και πλέον χρόνια πορείας στον χώρο του θεάτρου, προφανέστατα έχω συνεργαστεί με δεκάδες συναδέλφους. Οι θετικές (θέλω να πιστεύω…) κρίσεις των περισσοτέρων εξ αυτών προς το πρόσωπό μου αποτελούν τιμή και σίγουρα με συγκινούν. Επί του παρόντος, θα μείνω σε αυτά…

Θα ανεβείτε ξανά στη σκηνή μετά την πανδημία; Έχετε προγραμματισμό για κάτι;

Αν πρόκειται για κάποιο θεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ίσως.

Ενώ έχετε δηλώσει (σε εμάς μάλιστα) ότι «δεν πιστεύετε στον γάμο», εσείς παντρευτήκατε για τρίτη φορά:

Στη ζωή υπάρχει ένας κανόνας, ότι δεν υπάρχουν κανόνες.

Πείτε μου τρία πράγματα ή τρεις ανθρώπους χωρίς τα οποία, χωρίς τους οποίους δεν μπορείτε να ζήσετε ή να προχωρήσετε στη ζωή;

Η απάντηση σε αυτό για τον οποιονδήποτε είναι γονιός είναι εύκολη και αυτονόητη: Τα παιδιά μου… η οικογένειά μου, φυσικά.

Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, τι δεν θα ξανακάνατε ποτέ;

Το παρελθόν μας μάς κάνει αυτό που σήμερα είμαστε. Επομένως, γιατί να αλλάξω κάτι;

Δήμαρχος ξανά ή τέρμα εδώ;

Ξεκίνησα μαζί με τους συνεργάτες μου το 2019 μία δύσκολη προσπάθεια. Μέσα σε τέσσερις, πέντε μήνες δημιουργήσαμε τη δημοτική μας παράταξη και τον Ιούνιο του 2019 κερδίσαμε τις εκλογές με σημαντική διαφορά. Τον πρώτο χρόνο προσπαθήσαμε να βάλουμε το «τρένο» του δήμου στις σωστές «ράγες». Σταδιακά τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα γίνονται όλο και πιο ορατά στους συμπολίτες μας. Θεωρώ και θεωρούμε ως ομάδα ότι είναι υποχρέωσή μας το 2023 να υπερασπιστούμε τη δουλειά και το έργο μας. Άρα, όλοι καταλαβαίνουν ποια είναι η απάντηση στο ερώτημά σας…