ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ

Φοβερές καταγγελίες από την οικογένεια Καρυπίδη εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ένα νέο άρθρο φιλοξενούν σήμερα οι New York Times στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τις μεθόδους που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με μαρτυρίες, για να επιβάλει τα «θέλω» του τόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και σε άλλες υποθέσεις στις οποίες είχε εμπλακεί.

Στο νέο άρθρο που υπογράφει ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος των ΝΥΤ Daniel Taylor*** αναφέρεται στα όσα αποκαλυπτικά ακούστηκαν ενώπιον της Βρετανικής Δικαιοσύνης και αφορά τη διαμάχη μεταξύ του εφοπλιστή και ιδιακτήτη της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και του ιδιοκτήτη της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καρυπίδη.

Στο πλούσιο δημοσίευμα περιγράφονται φοβερές καταγγελίες της οικογένειας Καρυπίδη εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ένα περιστατικό που συνέβη ενώπιον του ιδιοκτήτη του Άρη. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά «προσπάθησε ενώπιόν μου να δωροδoκήσει δικαστή για την υπόθεση του NOOR ONE και μου ζητούσε τον αγώνα με την ομάδα μου».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των New York Times:

Ήταν η ημέρα που το στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Ευάγγελου Μαρινάκη προσπάθησε να πετύχει την απόρριψη της υπόθεσης από το δικαστήριο – προβαίνοντας σε μια σειρά από εκρηκτικές νέες κατηγορίες, που αφορούσαν στημένους αγώνες, δωροδοκία και μια “βεντέτα” που, όπως είπε, άφησε τον απειλούμενο να φοβάται για τη ζωή του.

Η Ειρήνη Καρυπίδη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ελληνικού συλλόγου «Άρης Θεσσαλονίκης», υποστήριζε μέσω των δικηγόρων της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να την μηνύσει ο Μαρινάκης ως, όπως ισχυρίστηκε, επικεφαλής μιας “εκστρατείας συκοφάντησης” με στόχο να πλήξει τη φήμη του ιδιοκτήτη της Nottingham Forest.

Η Καρυπίδη κατηγορείται ότι οργάνωσε μυστικά μια εξάμηνη εκστρατεία κατά του Μαρινάκη, καταγγέλλοντας ότι έστηνε αγώνες, έκανε λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου και συμμετείχε σε μεγάλης κλίμακας μεταφορές ηρωίνης, φερόμενος ως αρχηγός ενός εγκληματικού δικτύου γνωστού ως “Το Σύστημα”.

Ο Μαρινάκης, ο οποίος αρνείται σθεναρά κάθε αδίκημα, την μηνύει για συκοφαντική δυσφήμιση και συνωμοσία . Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας φέρεται να ζητά αποζημίωση 5 εκατομμυρίων λιρών (6,5 εκατ. δολάρια) – και γρήγορα έγινε σαφές, στο δρύινο περιβάλλον της αίθουσας 14 του δικαστηρίου, ότι η Κρυπίδη ήταν έτοιμη να τα βάλει με τον άνθρωπο του οποίου η ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός, κατέκτησε το Europa Conference League την περασμένη σεζόν.

Τα επιχειρήματα της Καρυπίδη

Το επιχείρημα της Καρυπίδη είναι ότι δεν θα έπρεπε να μηνυθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους ισχυρισμούς αυτούς και ότι, ενώ ήταν αποδεδειγμένα αληθείς, αφορούσαν επίσης πραγματικά ζητήματα που σχετίζονταν περισσότερο με άλλες χώρες.

• Η οικογένειά της έπεσε θύμα βεντέτας, που απειλούσε τη ζωή τους, αφού ο αδελφός της, Θεόδωρος, ιδιοκτήτης του Άρη, αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Μαρινάκη να “κανονίσει” έναν αγώνα μεταξύ αυτών (του Άρη) και του Ολυμπιακού.
• Γνωστό πρόσωπο του οργανωμένου εγκλήματος με το όνομα Βασίλης Ρουμπέτης εργάστηκε για τον Μαρινάκη στην Ελλάδα ως “πιστόλι/” του και “τρώγοντας” ανθρώπους – δηλαδή σκοτώνοντάς τους.
• Ο Μαρινάκης της καυχιόταν ανοιχτά για σοβαρές εγκληματικές πράξεις και “δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει το γεγονός ότι διακινεί λαθραία πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν”.
• Το κίνητρό της για τη στοχοποίηση του Μαρινάκη ήταν να “αποκαλύψει ι την αλήθεια στους ανθρώπους στην Ελλάδα και αλλού” και ένα “αίσθημα απομόνωσης και απελπισίας”, το οποίο επιδεινώθηκε από τον ίδιο που φέρεται να συκοφαντούσε την οικογένειά της μέσω της ελληνικής αυτοκρατορίας του στα μέσα ενημέρωσης.
• Πίστευε ότι υπήρχε “ουσιαστική αλήθεια” ότι ο Μαρινάκης “ήταν ο οργανωτής πίσω από την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών Noor One”, σχετικά με την ανακάλυψη το 2014 2,1 τόνων ηρωίνης σε ένα από τα πλοία του.
• Η Καρυπίδη “φοβήθηκε” τόσο πολύ για την ασφάλειά της που θέλησε να αποτρέψει τον Μαρινάκη από περισσότερες επιθέσεις φέρνοντας τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Floyd Mayweather στον Άρη ως επενδυτή. Οι πιο θεαματικές κατηγορίες της Καρυπίδη επικεντρώθηκαν στον άνθρωπο που θεωρούσε οικογενειακό φίλο και επιχειρηματικό σύμμαχο.

“Όσο περισσότερο τον γνωρίζαμε με τον αδελφό μου ( τον Μαρινάκη), τόσο περισσότερο πιστεύαμε τις δυσμενείς και αρνητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τις πράξεις του”, έγραψε σε μια 13σέλιδη κατάθεση μαρτυρία.

“Ο αδελφός μου, ειδικότερα, ήταν μάρτυρας του τρόπου δράσης του στο πλαίσιο των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, του ότι καυχιόταν ανοιχτά ότι ήταν λαθρέμπορος πετρελαίου και παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις και του εκφοβισμού οποιουδήποτε του έμπαινε στα πόδια, από τους διαιτητές ποδοσφαίρου που έπαιρναν δυσμενείς αποφάσεις κατά του Ολυμπιακού μέχρι τον εκφοβισμό επιχειρηματικών αντιπάλων”.

Αυτό οδήγησε σε μια θεαματική πτώση που, σύμφωνα με τον Καρυπίδη, προκλήθηκε από την ισοπαλία 2-2 μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη προς το τέλος της σεζόν 2022-23.
“Τις ημέρες που προηγήθηκαν του αγώνα, ο Μαρινάκης ζητούσε επίμονα και πίεζε τον Θεόδωρο να “στήσει” το παιχνίδι υπέρ του Ολυμπιακού”, ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της η Καρυπίδη ,προσθέτοντας ότι το ίδιο συνέβη και στην πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων εκείνη τη σεζόν.

“Ο κ. Μαρινάκης ήταν πολύ αναστατωμένος και απαιτούσε οπωσδήποτε να κερδίσει το παιχνίδι (ο Ολυμπιακός) – καθώς η νίκη του θα του εξασφάλιζε τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος στο τέλος της χρονιάς. Ο Θεόδωρος ήταν πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος μαζί του ότι όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν κανονικά και μακάρι να κερδίσει ο καλύτερος.

«Δεν θα φύγει ζωντανός από το γήπεδο»

“Την ημέρα του αγώνα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 όταν ο Άρης ισοφάρισε σε 2-2. Σε εκείνο το σημείο ο Μαρινάκης όρμησε στον Θεόδωρο, τον απείλησε και του είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ο Θεόδωρος έχει βάλει αυτογκόλ, αλλά ότι δεν θα φύγει ζωντανός από το γήπεδο αν χάσει αυτό το παιχνίδι.
“Στο τέλος του αγώνα, ο Μαρινάκης επέστρεψε για να επιτεθεί φραστικά στον Θεόδωρο, λέγοντάς του: “Είσαι τελειωμένος” και “Θα σε καταστρέψω, θα σε εξαφανίσω από την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο”.

“Κατεβαίνοντας από το γήπεδο, ο αδελφός μου προσεγγίστηκε από τον Βασίλη Ρουμπέτη, το δεξί χέρι του Μαρινάκη και οργανωμένο εγκληματία (τώρα έχει αποβιώσει) που είχε ρόλο στον Ολυμπιακό και στην ομάδα του Μαρινάκη.

«Έχω εντολή από τον Μαρινάκη να σε εξαφανίσω»

“Ο Ρουμπέτης του είπε τα εξής: ‘Έχω εντολή από τον Μαρινάκη να σε εξαφανίσω- δεν θα έχεις πού να κρυφτείς- θα σε ανατινάξω στην Πόρσε που έχεις έξω με τα εφτάρια’ – εννοώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του αδελφού μου, που είναι 7777′. Θα κάψω το γραφείο σου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορούμε να σου κάνουμε, θα εξαφανίσουμε εσένα και την οικογένειά σου, θα είσαι γονατιστός και θα ικετεύεις για τη ζωή σου’.

“Σε αυτό το σημείο ο Ρουμπέτης προσπάθησε να χτυπήσει τον Θεόδωρο, αλλά άλλοι άνθρωποι μπήκαν ανάμεσά τους και επέτρεψαν στον Θεόδωρο να διαφύγει στο τούνελ και στα αποδυτήρια του Άρη.

“Το επόμενο πρωί, ο Θεόδωρος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον (Ιωάννη) Βρέντζο, προφανώς με εντολή του Μαρινάκη, για να του πει ξανά ότι ο αδελφός μου έχει τελειώσει με το ποδόσφαιρο, ότι οι εφιάλτες μας μόλις άρχισαν και ότι ο Μαρινάκης θα κάνει τα πάντα για να μας τελειώσει επαγγελματικά και από όλες τις άλλες επιχειρηματικές μας δραστηριότητες”.

Ο Βρέντζος είναι διευθυντής της Forest και του Ολυμπιακού, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο City Ground ως διευθύνων σύμβουλος του αγγλικού συλλόγου και εξακολουθεί να συμμετέχει σε περίοπτη θέση στις υψηλού επιπέδου συναλλαγές του. Τώρα έχει την έδρα του στην Αθήνα και δραστηριοποιείται για λογαριασμό και των δύο συλλόγων.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στη Θεσσαλονίκη και ο Άρης κέρδισε με 2-1. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα, με την ΑΕΚ να παίρνει τον τίτλο.

“Από εκείνη την ημέρα και μετά, ο ίδιος (Μαρινάκης) πίστευε ότι ήταν υπεύθυνοι για την απώλεια του πρωταθλήματος”, έγραψε ο Καρυπίδης. “Άρχισε να απειλεί εμένα και την οικογένειά μου με κάθε δυνατό τρόπο.

“Ο Ρουμπέτης ήταν παρών σε συζητήσεις με τον αδελφό μου, ήταν το “πιστόλι” του (Μαρινάκη), ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το “φάγωμα” των ανθρώπων – δηλαδή, τη δολοφονία τους – και το ξεκαθάρισμα όλων των βρωμοδουλειών του Μαρινάκη. Όλα αυτά έγιναν για να εκφοβίσουν τον αδελφό μου και εμένα, υπονοώντας ότι ο κ. Μαρινάκης περιβάλλεται από επικίνδυνα άτομα που θα έκαναν τα πάντα γι’ αυτόν και την ομάδα”.

Απειλητικά μηνύματα

Η Καρυπίδη ισχυρίστηκε ότι άρχισε να “λαμβάνει απειλητικά μηνύματα από διάφορους εγκληματίες ότι ο Μαρινάκης ήθελε να μας βλάψει”, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να αυξήσει τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας. Ένας φύλακας ασφαλείας στο σπίτι της ανέφερε ότι δύο κουκουλοφόροι περιφέρονταν γύρω από το ακίνητο. Γκράφιτι γράφτηκαν στους τοίχους τους και υπήρξε εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της.

“Τον Οκτώβριο του 2023, καθώς πήγαινα τον δίχρονο γιο μου στον παιδικό σταθμό, με ακολούθησαν δύο μοτοσικλέτες που με εγκλώβισαν στα φανάρια. Κάνοντας μου νόημα να κατεβάσω το παράθυρο, ο ένας (αναβάτης) είπε ότι ήξεραν τα πάντα για μένα και ότι θα έβλεπα τι θα ακολουθούσε μετά.
“Ο μοτοσικλετιστής απείλησε εμένα και το παιδί μου και δήλωσε ότι είχε σταλεί από τον Πειραιά (έδρα του Μαρινάκη), γεγονός που δεν άφησε καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο εκφοβισμός αυτός προκλήθηκε από τον κ. Μαρινάκη. Κατέρρευσα από φόβο.

“Σε αυτό το στάδιο συνειδητοποίησα πόσο αδίστακτος μπορεί να γίνει και ότι μας τρομοκρατούσε και μας απειλούσε επειδή φοβόταν πόσο δύσκολο θα ήταν να κερδίσει το πρωτάθλημα . Για να πετύχει τον στόχο του, θα έφτανε στο σημείο να απειλήσει τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας και ποιος ξέρει τι άλλο είναι ικανός να κάνει;”.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Καρυπίδη, ο Μαρινάκης είχε προηγουμένως προσφέρει στον αδελφό της 100.000 ευρώ (84.000 λίρες Αγγλίας, 109.000 δολάρια) ως δωροδοκία, όταν είχε την ιδιοκτησία της Βέροιας, ενός άλλου ελληνικού συλλόγου. Οι παίκτες της Βέροιας είχαν κληθεί να καταθέσουν για κατηγορίες περί στημένων αγώνων από ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το 2013. Ο Μαρινάκης, είπε, ήθελε ο αδελφός της να “παρέμβει στην κατάθεση” και έκανε αυτή τη δωροδοκία παρουσία του δικηγόρου του.

Ο Μαρινάκης επιμένει ότι όλα αυτά είναι αναληθή. Λέει επίσης ότι δεν γνώριζε τον Ρουμπέτη παρά μόνο ότι ήταν οπαδός του Ολυμπιακού. Ο Βρέντζος αρνείται επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εναντίον του.

Ο Μαρινάκης, ο οποίος επέλεξε να μην παραστεί στο δικαστήριο, πιστεύει ότι ο Καρυπίδης χρησιμοποιεί σκόπιμα την υπόθεση, η οποία έχει προσελκύσει πολλούς δημοσιογράφους, για να τον συκοφαντήσει και πάλι, γνωρίζοντας ότι τα σχόλιά της θα αναφερθούν ευρέως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος και η νομική του ομάδα λένε ότι οι ισχυρισμοί της έχουν ελάχιστη σχέση με την υπόθεση.

Η Καρυπίδη προχώρησε σε διάφορες καταγγελίες κατά του γιου του Μαρινάκη, Μιλτιάδη, υποστηρίζοντας ότι είδε τον αδελφό της στο δρόμο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και “τον απείλησε με τους πέντε σωματοφύλακές του, τον εξύβρισε λεκτικά και στη συνέχεια τον έφτυσε”.

Τον Ιούλιο, είπε, ο Μιλτιάδης και οι σωματοφύλακές του “απηύθυναν προφορικές απειλές στην ίδια την ομάδα ασφαλείας μας” έξω από μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική Super League. Οι ισχυρισμοί έχουν διαψευστεί εκ μέρους του Μιλτιάδη, ο οποίος επίσης έχει εξέχουσα θέση τόσο στη Forest όσο και στον Ολυμπιακό.

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία πλευρά είναι ότι η σχέση μεταξύ των οικογενειών Μαρινάκη και Καρυπίδη κατέρρευσε θεαματικά το 2023.
Όπως αποκάλυψε χθες το αθλητικό section The Athletic της εφημερίδας New York Times , ο Μαρινάκης μηνύει την Καρυπίδη και τον Άρι Χάροου, τον πρώην Σύμβουλο και πρώην συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, επειδή φέρονται να διεξήγαγαν εξάμηνη εκστρατεία για να τον δυσφημίσουν χρησιμοποιώντας “ψευδείς και δυσφημιστικές” δηλώσεις.

Ο Harow αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και, όπως και η Καρυπίδη, επιδιώκει να απορριφθεί η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του. Λέει ότι έχει άδικα εμπλέκεται σε μια διαμάχη μεταξύ δύο αντιμαχόμενων ελληνικών οικογενειών.

Η θέση του Μαρινάκη είναι ότι συνωμότησαν από κοινού και ανέθεσαν σε μια εταιρεία μάρκετινγκ με έδρα το Τέξας, την Harris Media, τη δημιουργία ενός ιστότοπου κατά του Μαρινάκη, μιας σελίδας στο Twitter και ενός καναλιού στο YouTube, καθώς και την οργάνωση μιας κινητής διαφημιστικής πινακίδας με φορτηγάκι που θα κυκλοφορούσε στους δρόμους του Νότιγχαμ σε δύο ημέρες αγώνων της Forest. Ο Harow λέει ότι “ήταν καθαρά ο εισαγωγέας (μεταξύ του Καρυπίδη και της Harris Media) και δεν είχε ενεργό ρόλο”.

Σε γραπτή δήλωση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο, ο Μαρινάκης δήλωσε ότι ανησυχούσε τόσο πολύ “για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου” που αισθάνθηκε υποχρεωμένος να μείνει μακριά από έναν αγώνα του Κυπέλλου Αγγλίας στην έδρα του Blackpool τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν η πρώτη φορά που η Καρυπίδη δημοσιοποίησε όσα πίστευε, θεωρώντας ότι οι κατηγορίες της για τον Μαρινάκη ήταν αληθινές. Στο πλαίσιο της κατάθεσής της, ισχυρίστηκε ότι είχε ακούσει τον Μαρινάκη να αναφέρεται ανοιχτά στην εγκληματικότητα του και, κατά καιρούς, το είχε διαπιστώσει και η ίδια.
«Συνήθιζε να καυχιέται ανοιχτά στον Θεόδωρο»

“Από την εμπειρία μου, ο κ. Μαρινάκης δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει το γεγονός ότι διακινεί λαθραία πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν, μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και άλλων χωρών, χρησιμοποιώντας τον στόλο των πετρελαιοφόρων του, πολλά από τα οποία αγόρασε από τη Ρωσία όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις”, έγραψε. “Συνήθιζε να καυχιέται ανοιχτά στον Θεόδωρο, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ότι ήταν λαθρέμπορος πετρελαίου”.

Ο Μαρινάκης, ο οποίος αγόρασε τη Forest το 2017, λέει ότι οι συναλλαγές του ήταν απολύτως νόμιμες και ότι του προκάλεσε “τεράστιο άγχος” το γεγονός ότι απεικονίζεται ως ο αρχηγός ενός εγκληματικού δικτύου.

Σχετικά με την υπόθεση Noor One, η Καρυπίδη ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι αυτή και ο αδελφός της ήταν παρόντες όταν ο Μαρινάκης κάλεσε δικαστή στο σπίτι του και προσφέρθηκε να τον δωροδοκίσει ότι δεν θα διωχθεί για λαθρεμπόριο ηρωίνης. Ο γιος του δικαστή ήταν ο εισαγγελέας, είπε, και ο Μαρινάκης ήθελε η υπόθεση εναντίον του να “πέσει στα μαλακά” μέσα σε δύο μήνες.

Εάν ο γιος του δικαστή το έκανε αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας δημόσιας δήλωσης ότι δεν υπήρχαν απολύτως καμία απόδειξη, ο Μαρινάκης φέρεται να προσφέρθηκε να του καταβάλει 200.000 ευρώ.
“Ο δικαστής του είπε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης και υπενθύμισε στον κ. Μαρινάκη ότι η απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού λειτουργού αποτελεί σοβαρό αδίκημα”, δήλωσε ο Καρυπίδης. “Ο κ. Μαρινάκης θύμωσε πολύ και έγινε επιθετικός και άρχισε να απειλεί τον δικαστή ότι θα σκότωνε τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειάς του αν ο γιος του δεν έκανε ό,τι του έλεγαν.

«Έτρεξε προς τον δικαστή και τον άρπαξε με δύναμη από το λαιμό»

“Έτρεξε προς τον δικαστή και τον άρπαξε με δύναμη από το λαιμό και άρχισε να τον στραγγαλίζει, φωνάζοντας ότι θα τον σκοτώσει. Αισθάνθηκα ότι μόνο η παρέμβαση του Θεόδωρου απέτρεψε τον μόνιμο ή σοβαρό τραυματισμό του δικαστή. Ο δικαστής έκλαιγε και ήταν φανερά σοκαρισμένος μετά την επίθεση”.
Οι δικηγόροι του Μαρινάκη απέρριψαν τους ισχυρισμούς της, λέγοντας ότι “τίποτα από αυτά δεν έχει επαρκώς εξειδικευτεί ή τεκμηριωθεί” και περιγράφοντας τα ως “μια μάζα υλικού που αποσκοπεί στην περαιτέρω σπίλωση του ενάγοντος ς χωρίς καμία ουσία”.

Υποστηρίζουν ότι η υπόθεση θα πρέπει να προχωρήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η φερόμενη ως συκοφαντική δυσφήμιση έλαβε χώρα εδώ, και αντιτίθενται στο να μετατρέψει η Καρυπίδη την ακροαματική διαδικασία σε “μίνι δίκη” επί της ουσίας των ισχυρισμών της.
Η Καρυπίδη ισχυρίστηκε επίσης στην κατάθεσή της ότι, ενώ ήταν φίλοι, είχε προσπαθήσει να προκαλέσει τον Μαρινάκη σχετικά με την εγκληματική του συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης αντίδρασής του στην απώλεια μιας δικαστικής υπόθεσης του 2022 εναντίον ενός άλλου πλοιοκτήτη, του Κρίτωνα Λεντούδη.

Ο Μαρινάκης, ισχυρίστηκε, είχε απαντήσει σε αυτή την ήττα καλώντας στο γραφείο του έναν εκδότη μέσων ενημέρωσης και στενό του φίλο, καθώς και τον Βρέντζο, και “τους υπαγόρευσε τι να γράψουν εναντίον του εφοπλιστή. Τους έδωσε εντολή να το ταχυδρομήσουν σε όλες τις αρχές και τα υπουργεία, ώστε να τον καταστρέψει (τον Λεντούδη) οικονομικά”.

«Ήθελε να στείλει μερικούς κακοποιούς να δείρουν τον Λεντούδη»

Συνέχισε: “Θυμάμαι ότι ήταν τόσο θυμωμένος που ήθελε να στείλει μερικούς κακοποιούς να δείρουν τον Λεντούδη σε ένα εστιατόριο στο Ψυχικό, στην Αθήνα, όπου σύχναζε με την οικογένειά του. Αναστατώθηκα πολύ και άρχισα να του λέω ότι το παρατράβηξε και ότι αυτό δεν ήταν σωστό και ότι έπρεπε να ηρεμήσει.
“Μετά από μία ώρα, (ο εκδότης) επέστρεψε με την καταγγελία κατά του Λεντούδη, εκτυπωμένη σε πολλά αντίτυπα, και όταν τον ρώτησα πώς μπόρεσε να την προμηθευτεί τόσο γρήγορα, μου απάντησε ότι το έχουν κάνει αυτό τόσες φορές τώρα για όποιον πάει κόντρα στα συμφέροντα του κ. Μαρινάκη και ότι έχουν μάλιστα ολόκληρο σύστημα για να παίρνουν ό,τι χρειάζονται”.

Τελικά, όπως ισχυρίζεται, το ίδιο συνέβη και στη δική της οικογένεια, με αποτέλεσμα οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που διαχειρίζεται ο Μαρινάκης να αναφέρουν ότι “μας ελέγχουν, ότι εκδίδουμε εικονικά τιμολόγια και ότι διακινούμε “μαύρο χρήμα”, ενώ εκείνος έστελνε επιστολές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, στις φορολογικές αρχές, στην αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και στην οικονομική αστυνομία”.
Είχε χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική, όπως ισχυρίστηκε, στη “δωροδοκία δημόσιων λειτουργών και υπουργών, καθώς και στο στήσιμο επαγγελματικών ποδοσφαιρικών αγώνων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό”.

«Θεωρούσε τον εαυτό του ανέγγιχτο λόγω της κυριαρχίας του»

Συνέχισε: “Του άρεσε να καυχιέται για όλα αυτά και μάλιστα μιλούσε ανοιχτά στο τηλέφωνο, επειδή θεωρούσε τον εαυτό του ανέγγιχτο λόγω της κυριαρχίας του και του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Νομίζει ότι κρατάει βρώμικα μυστικά για όλους και, αν δεν έχει τίποτε να προσάψει απλά παίρνει ένα δημοσίευμα ή βάζει (τον φίλο του στα ΜΜΕ) να τους στοχοποιεί για να πάρει αυτό που θέλει”.

Ο Μαρινάκης, ο Βρέντζος και ο εκδότης έχουν αρνηθεί σθεναρά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Στην κατάθεση της Καρυπίδη αποκαλύφθηκε ότι είχε ξεκινήσει τη δική της αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υποστηρίζει ότι θα καλύψει κάποια από τα ίδια θέματα με την υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία στο Λονδίνο θα πρέπει να ακυρωθεί. Όμως ο Μαρινάκης επισημαίνει ότι δεν έχει μηνυθεί σε αυτή την υπόθεση.
Εδώ, όμως, βρισκόταν στο Ανώτατο Δικαστήριο ως κατηγορούμενη, παρακολουθώντας τη διαδικασία από ένα από τα μεσαία έδρανα, καθώς η νομική της ομάδα αποδέχθηκε ότι συμμετείχε στην πληρωμή των μηνυμάτων, αναρτήσεων και βίντεο κατά του Μαρινάκη.

Η Καρυπίδη και ο Χάροου είχαν ήδη συνεργαστεί για να φέρουν τον σπουδαίο πυγμάχο Mayweather στον Άρη ως πιθανό επενδυτή. Στη συνέχεια, ο Χάροου τη σύστησε στην Harris Media, ένα πρακτορείο που συνεργάστηκε για λίγο με τον Ντόναλντ Τραμπ στην επιτυχημένη προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

“Η ιδέα ενός επενδυτή στην ΠΑΕ Άρης ήταν να φύγει η πίεση που μου προκαλούσε ο κ. Μαρινάκης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας”, εξήγησε στην ανακοίνωσή της. “Είδα ότι ένας διεθνής πρωταθλητής της πυγμαχίας, όπως ο κ. Mayweather, θα έκανε τον κ. Μαρινάκη να δειλιάσει και να το ξανασκεφτεί πριν μας επιτεθεί, ή να ζητήσει από τον Άρη να χάσει σκοπίμως τους αγώνες με τον Ολυμπιακό”.
“Εγώ ήμουν το θύμα σε όλα αυτά, όχι ο κ. Μαρινάκης”, αναφέρει η δήλωση της Καρυπίδη. “Αναγκάστηκα να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση από τη διαρκή εκστρατεία εκφοβισμού και παρενόχλησης του κ. Μαρινάκη εναντίον μου και της οικογένειάς μου, η οποία κορυφώθηκε με την ενέδρα που έστησαν οι δύο μοτοσικλετιστές εναντίον μου και του μικρού μου γιου.

«Διαφωνώ με τον όρο “εκστρατεία λάσπης”»

“Διαφωνώ με τον όρο “εκστρατεία λάσπης”. Η επιδίωξη ήταν να παραδοθεί η αλήθεια για τον κ. Μαρινάκη στους πολίτες της Ελλάδας και αλλού, και η επιχείρηση των μέσων ενημέρωσης για να επιτευχθεί αυτό με τη χρήση του διαδικτύου αφορούσε την παράδοση της αλήθειας”.
Αυτό προκάλεσε την καυστική απάντηση του δικηγόρου του Μαρινάκη, David Sherborne, στο δικαστήριο. “Αν αυτό ήταν πραγματικά μια προσπάθεια να αποδώσει την αλήθεια, γιατί να φτιάξει έναν ψεύτικο “λογαριασμό δυσαρεστημένου οπαδού της Nottingham Forest”, που δημοσιεύεται στα αγγλικά, σε Άγγλους, και να κυκλοφορεί με ένα βαν γύρω από το Nottingham; Πρόκειται για ένα ψέμα”.

Η νομική ομάδα του Μαρινάκη αναφέρει ότι αποτελεί αντικείμενο “ψευδών, εξωφρενικών και συκοφαντικών ισχυρισμών που προωθούν μια ευρύτερη, επαγγελματική εκστρατεία λάσπης που έχει υποκινηθεί εναντίον του”. Ο Μαρινάκης, λένε, “έχει απαντήσει πλήρως σε όλους τους ισχυρισμούς, με στοιχεία που έχουν προσκομιστεί εκ μέρους του”.
Τα δύο στρατόπεδα θα ανακαλύψουν τις επόμενες εβδομάδες αν η Καρυπίδη και ο Χάροου έχουν επιτύχει με την αίτησή τους και, αν όχι, θα οριστεί τελικά ημερομηνία για πλήρη δίκη.

*** Ο Ντάνιελ Τέιλορ, που υπογράφει το άρθρο στους New York Times είναι αρχισυντάκτης της «The Athletic» (του αθλητικού τμήματος των ΝΥΤ) και τέσσερις φορές δημοσιογράφος της χρονιάς για το ποδόσφαιρο, καθώς και αθλητικός συντάκτης της χρονιάς το 2022.

Πηγή: zougla.gr