ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μπίρα του μέλλοντος θα παρασκευάζεται στο διάστημα και θα έχει (ακόμα) καλύτερη γεύση

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μικροβαρύτητα επηρεάζει τη ζύμωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεθόδους παραγωγής όχι μόνο μπίρας αλλά και άλλων βασικών προϊόντων.

Η παγωμένη μπίρα, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελεί το ιδανικό ποτό είτε συνοδεύεται από μία ζουμερή T-bone steak είτε απλώς από ένα μπολάκι με ξηρούς καρπούς ή πατατάκια. Και δεδομένου ότι η διαδικασία ζύμωσης έχει «τελειοποιηθεί» στη Γη, οι ειδικοί είπαν να δοκιμάσουν την τύχη τους και στο διάστημα, εγείροντας ενδιαφέροντα ερωτήματα για το μέλλον της ζυθοποιίας πέρα από τον πλανήτη μας.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (UF), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Beverages, ρίχνει φως στο πώς μπορεί να συμπεριφέρεται η μπύρα όταν ζυμώνεται στο διάστημα, αποκαλύπτοντας γνώσεις που θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες εφαρμογές όχι μόνο στη ζυθοποιία, αλλά και σε μία σειρά από βιομηχανίες που βασίζονται στη ζύμωση.
Πιθανά αποτελέσματα της διαστημικής ζύμωσης

Η ζύμωση είναι μια κρίσιμη διαδικασία για τη δημιουργία διαφόρων προϊόντων διατροφής, όπως το ψωμί, το γιαούρτι και το kombucha, καθώς και βιοκαυσίμων και φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη ζύμωση της μπίρας λόγω της εκτεταμένης ιστορίας της και της καθιερωμένης βάσης γνώσεων. «Θα διεξάγουμε οπωσδήποτε ζυμώσεις υπό συνθήκες μικροβαρύτητας στο μέλλον, καθώς συνεχίζουμε τη διαστημική εξερεύνηση, και θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε», λέει ο Andrew MacIntosh, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων του UF/IFAS.

Για τον MacIntosh είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ειδικοί από τώρα ποια θα είναι τα αποτελέσματα «ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ποιες διεργασίες θα είναι οι πρώτες που θα εκτελέσουμε σε συνθήκες μικροβαρύτητας, πώς θα τις προσαρμόσουμε και πώς θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις αλλαγές που θα δούμε».

Το πείραμα: Ζύμωση μπίρας σε συνθήκες μικροβαρύτητας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή Pedro Fernandez Mendoza, περιελάμβανε την πολτοποίηση κριθαριού για τη δημιουργία μούστου. Εν συνεχεία, το υγρό αυτό ζυμώθηκε με τη χρήση του Παστοριανού σακχαρομύκητα (Saccharomyces pastorianus), της μαγιάς που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπίρας.

Οι ερευνητές χώρισαν τον μούστο σε έξι πανομοιότυπα δείγματα, τρία από τα οποία ζυμώθηκαν υπό προσομοίωση μικροβαρύτητας.

Σε αντίθεση με τις αρχικές ανησυχίες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μικροβαρύτητα δεν μείωσε τη βιωσιμότητα των κυττάρων της μαγιάς. Αντίθετα, ο ρυθμός ζύμωσης αυξήθηκε, πιθανότατα λόγω της συνεχούς αιώρησης των κυττάρων που μεγιστοποιούσε τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, ο μύκητας που εκτέθηκε σε μικροβαρύτητα παρήγαγε λιγότερους εστέρες – ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τα αρώματα της μπύρας – υποδηλώνοντας τη δυνατότητα για ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας.

Το πρώτο βήμα στην έρευνα για τη ζύμωση στο διάστημα

«Η μελέτη είναι σίγουρα το πρώτο κομμάτι του παζλ και είμαι ενθουσιασμένος που θα κάνω περισσότερα», λέει ο MacIntosh, τονίζοντας ότι η έρευνα αυτή σηματοδοτεί την αρχή της διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο η μικροβαρύτητα θα μπορούσε να βελτιώσει τα καθημερινά προϊόντα.

Καθώς η ανθρωπότητα κοιτάζει προς την εξερεύνηση του διαστήματος και τη δυνατότητα δημιουργίας αποικιών εκτός Γης, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παραδοσιακές διεργασίες, όπως η ζύμωση, θα προσαρμόζονται σε νέα περιβάλλοντα γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Διαστημική ζύμωση πέραν της μπύρας

Παρόλο που η μελέτη επικεντρώνεται στη μαγιά της μπίρας, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες συνέπειες και για άλλες βιομηχανίες που βασίζονται στη ζύμωση. Για παράδειγμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα βιοκαύσιμα στηρίζονται σε παρόμοιες διαδικασίες.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μικροβαρύτητα επηρεάζει τη ζύμωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεθόδους παραγωγής βασικών φαρμάκων ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο διάστημα.

Επιπλέον, καθώς ο διαστημικός τουρισμός και οι πιθανές προσπάθειες αποικισμού προχωρούν, η ικανότητα παραγωγής δημοφιλών προϊόντων, όπως η μπίρα και τα τρόφιμα ζύμωσης, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ηθικού και της ποιότητας ζωής όσων θα ζουν σύντομα πέρα από τη Γη.

Με πληροφορίες από Earth