AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτά έγραψε ο Πατριάρχης στο βιβλίο της ΑΕΚ

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε ιστορικές προεκτάσεις.

Ο ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμετείχε στις εκδηλώσεις (και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου παρόντος) που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνος, ως προσκεκλήμενος του Μητροπολίτη Γαβριήλ. Το ποίμνιο της περιοχής υποδέχτηκε τον ανώτατο ποιμένα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια ο προκαθήμενος του πατριαρχικού θρόνου συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στην Πλατεία Πατριάρχου και χωροστάτησε στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αρχάγγελου Μιχαήλ που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη μνήμη του δολοφονημένου οπαδού της Ένωσης Μιχάλη Κατσούρη.

Ο Πατριάρχης για πρώτη φορά στην ιστορία επισκέφτηκε το γήπεδο της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού και τα μουσεία Προσφυγικού Ελληνισμού και Ιστορίας της ΑΕΚ, στα οποία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκινητικά ήταν οι σκέψεις και οι ευχές που μοιράστηκε ο Βαρθολομαίος στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, τις οποίες μοιράζεται το Geopolitico.gr:

Αιωνία η μνήμη των προγόνων της ποντιακής γης και συγχαρητήρια εις τους συντηρητάς της μνήμης των, άλλως τε και δια του μουσείου τούτου.

Διάπνοος προς Θεόν ευχέτω

ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος
22.11.2024», αναφέρει ο Πατριάρχης στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Όπως παρατηρείτε, αν και ο τίτλος του Μουσείου αφορά όλον τον προσφυγικό ελληνισμό, ο Πατριάρχης αναφέρεται ειδικά στον ποντιακό χαρακτήρα του. Αφενός αυτό γίνεται λόγω της καταγωγής του Δημήτρη Μελισσανίδη, του προηγούμενου ηγέτη της ΑΕΚ που έχτισε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφετέρου εξαιτίας της ιδιαίτερης αγάπης που έχει ο Βαρθολομαίος για τον μαρτυρικό Πόντο.
Τα κειμήλια που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη

Μιλώντας στο Geopolitico.gr, η διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Έφη Μαυροπούλου, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πατριάρχη, η οποία διήρκησε 45 λεπτά. «Υπήρχε μία κατάνυξη και μόνο με την παρουσία του. ¨Ηταν πολύ γλυκός και συγχρόνως σοβαρός και πράος. Συγκινήθηκε πάρα πολύ και ρωτούσε συνεχώς. Έμενε σε κάθε βιτρίνα, παρατηρούσε, και στάθηκε στην προθήκη με τα άμφιά του από την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά. Στην ξενάγηση εστιάσαμε στα άμφιά του, λέγοντας, ότι έχουμε αυτό το κειμήλιο από τον πατριάρχη μας στην πρώτη λειτουργία που τελέστηκε στην ιστορική μονή μετά από 88 χρόνια. Μπορεί να μη συνδέονται με το τότε ωστόσο υποδηλώνουν τη σχέση του τότε με το σήμερα.

Μου έκανε εντύπωση, ότι έκατσε αρκετά στις φωτογραφίες. Όταν φτάσαμε στο δεύτερο πιάνο και πριν προλάβω να πω ότι είναι ένα όργανο από διαφορετικές περιοχές που δείχνει το επίπεδο των Μικρασιατών, αναρωτήθηκε για την ύπαρξη και δεύτερου παρόμοιου μουσικού οργάνου. Έμεινε επίσης στη φωτογραφία του Ιάκωβου Μελισσανίδη του παππού του Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία και φυσικά ένα μήνυμα αναγέννησης, όπως και τα στέφανα πρόσφυγα απ’τη Σμύρνη, τα οποία έγιναν και στέφανα για το γάμο του εγγονού του τη δεκαετία του ’60 λόγω φτώχειας. Στάθηκε ακόμα και στα σημειώματα τα ιδιόχειρα του Καζαντζίδη, αλλά και του Ωνάσση. Επίσης απόλαυσε το οπτικοακουστικό δρώμενο του πυρρίχιου χορού. Έγραψε πολύ θερμά λόγια στο βιβλίο εντυπώσεων και φωτογραφήθηκε μπροστά στη φράση που είχε πει το 2004, ότι η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν».

Δεν ξεχνά την επίσκεψη της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον ο Πατριάρχης έδειξε και κατά την επίσκεψή του στο μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ. Όπως αναφέρει στο Geopolitico.gr ο διευθυντής του μουσείου Γεράσιμος Γασπαρινάτος, « του άρεσε το κομμάτι που αφορούσε την ίδρυση της ομάδας και τους ιδρυτές. Για όλα τα εκθέματα έδειξε ενδιαφέρον. Του δείξαμε τα σημεία που υπάρχει και ο ίδιος, πράγμα για το οποίο δεν το γνώριζε και χάρηκε.

Είδε με σπουδή τη ρέπλικα της πρώτης φανέλας που φορούσε η ΑΕΚ στο φιλικό με τη Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη πριν είκοσι χρόνια και γενικά τα πράγματα που αφορούσαν εκείνη την επίσκεψη, την οποία θυμάταν πάρα πολύ καλά. Ήταν πολύ ευδιάθετος και ζωηρό ενδιαφέρον για τα εκθέματα του μουσείου», ανέφερε ο κ. Γασπαρινάτος και αποκάλυψε τι ευχήθηκε στον Πατριάρχη όταν αποχώρησε: «Του είπα μας ευλογήσατε στα 80 και στα 100 χρόνια, να μας ευλογήσετε ξανά και στα 120».