AEK ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Ο Αλέξης Αλεξίου απαντάει στις ερωτήσεις του κόσμου της ΑΕΚ (video)

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, ανοίγει τα χαρτιά του και απαντάει στις ερωτήσεις των φίλων της ομάδας.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης δίνει απαντήσεις για όλα όσα αφορούν στα οικονομικά της Ερασιτεχνικής, τα μπάτζετ των τμημάτων και άλλα πολλά!

Όλο το πρώτο μέρος της συνέντευξης:

«Θα μου επιτρέψετε να πω δύο πράγματα στην αρχή, πριν μου τεθούν οι ερωτήσεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω, οφείλω να το κάνω, ότι η σημερινή συνέντευξη είναι ένα προϊόν παρότρυνσης που δέχτηκα από την Original. Μου το ζήτησαν, μου το απαίτησαν και έχω υποχρέωση να το κάνω. Θα μιλήσω για τα πάντα, για ό,τι με ρωτάει ο κόσμος, αλλά και για κάποια άλλα πράγματα που ενδεχομένως δεν ερωτηθώ, αλλά πρέπει να τα πω μόνος μου. Πριν μπούμε στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων, θα ήθελα να συστηθώ ξανά σε κάποιους που ίσως δεν γνωρίζουν ποιος είμαι, πώς ενεπλάκην στην ΑΕΚ, πώς ασχολήθηκα κτλ.
Η πρώτη μου επαφή με την ΑΕΚ ήταν επί θητείας Ανατολιωτάκη, 2006 με 2008, όταν και άλλαξε η διοίκηση, και ήρθε η διοίκηση Χατζηχρήστου. Μέσω την προσωπικής επαγγελματικής επαφής που είχα με τον τότε Πρόεδρο, κ. Ανατολιωτάκη, κλήθηκα να παρέχω τις υπηρεσίες μου ως δικηγόρος στην Ερασιτεχνική και μάλιστα ασχολήθηκα τότε και με το θέμα του γηπέδου που απασχολούσε τον Πρόεδρο και συνέβαλε αρκετά στο να γίνει τελικά το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ή μάλλον να μη φύγει το γήπεδο από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Και ένα ακόμα θέμα που είχα ασχοληθεί τότε ως δικηγόρος ήταν το 10% που έπρεπε να παίρνει η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Τότε ήταν ένα όνειρο για όλους να παίρνει η Ερασιτεχνική το 10%.
Από το 2008, κλήθηκα από τον Δημήτρη Χατζηχρήστο και ανέλαβα επίσημα τα νομικά της Ερασιτεχνικής και κλήθηκα κυρίως να ασχοληθώ όταν έφυγε ο Γιάννης Μαύρος, που είχε μέχρι τότε τα νομικά της Ερασιτεχνικής και ήταν αυτός που είχε ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και με το Βόλεϊ Ανδρών. Χειρίστηκα πάρα πολλές υποθέσεις, όχι δεκάδες, όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες υποθέσεις της Ερασιτεχνικής. Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως αμοιβή. Έχω χειριστεί πολύ σοβαρές υποθέσεις, καθώς και πιο απλές υποθέσεις. Από υποθέσεις αθλητικού δικαίου, μέχρι υποθέσεις που είχαν να κάνουν με το γήπεδο. Όχι μόνο δεν έχω πάρει λεφτά, και το τονίζω, γιατί πρέπει να ακουστεί σε κάποιους, αλλά επιπλέον έχω δαπανήσει και πάρα πολλά χρήματα γιατί τα δικαστήρια έχουν έξοδα. Όλα τα έξοδα τα δικαστικά, τα κάλυπτα και συνεχίζω να τα καλύπτω εγώ αποκλειστικά.
Την Ερασιτεχνική προσπάθησα να μην την επιβαρύνω ποτέ από τότε που άρχισα να ασχολούμαι ως δικηγόρος που κάνω πάρα πολλά πράγματα για την Ερασιτεχνική. Ούτε ευρώ. Ακόμα και τα διαρκείας τα έπαιρνα, τα αγόραζα, γιατί αυτό πίστευα ότι πρέπει να κάνει όποιος αγαπάει τα ερασιτεχνικά αθλήματα. Να πληρώνει τον οβολό του, να συνδράμει στην Ερασιτεχνική. Αυτό το κάνω 17 έτη κοντά.

Μετά ασχολήθηκα με το μπάσκετ. Φτάσαμε στο σημείο μαζί με έναν τότε συνεργάτη, τον κ. Κοτσάτο, να πάρουμε τις μετοχές από τον Φιλίππου, να του ζητήσουμε να κάνουμε μία νέα ΚΑΕ. Είχαμε ασχοληθεί νωρίτερα, μέσω της Ερασιτεχνικής, να ανεβάσουμε την ομάδα από τη Β’ Εθνική στην Α2 και από την Α2 στην Α1. Τελικά το 2013 έφτασε η στιγμή που επίσημα πλέον μπαίνουμε στην Ερασιτεχνική ως Διοίκηση. Εγώ ήμουν Γενικός Γραμματέας και ήταν ουσιαστικά τότε που μπήκε η Διοίκηση του Δημήτρη Μελισσανίδη σε όλη την ΑΕΚ, μέσω της Ερασιτεχνικής και στο Ποδόσφαιρο για να φτιάξει την ΠΑΕ. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ΑΕΚ. Δεν βρέθηκα από κανέναν άλλο λόγο και δεν βρέθηκα για όσα μπορεί κάποιοι διεστραμμένοι να λένε.
Τι βρήκα τότε στην ΑΕΚ; Γιατί αυτά πρέπει να τα πω, γιατί ο κόσμος δεν τα ρωτάει. Και δεν τα ρωτάει γιατί πιθανόν δεν τα ξέρει. Όμως, υπάρχουν κάποια σχόλια από πλευράς κάποιων που γνωρίζουν το ιστορικό αυτό, κι όμως τα παρακάμπτουν και λένε τις δικές τους απόψεις. Τι βρήκαμε τότε στην Ερασιτεχνική; Και επειδή πολλές φορές έχουμε πει ότι βρήκαμε χρέη κοντά στα 11 εκατομμύρια στην Ερασιτεχνική, καλό είναι και να φαίνονται.

Τα χρέη που παραλάβαμε τότε, δηλαδή μέχρι και τον 05/2013, ανέρχονταν σε 3 εκατομμύρια περίπου (σ.σ. δείχνει στην κάμερα τη λίστα). Αυτή είναι η επίσημη λίστα από τα βιβλία της Ερασιτεχνικής του 2013. Ανέρχονταν σε 3 εκατομμύρια μόνο από οφειλές προς αθλητές, προπονητές και διάφορους προμηθευτές. Αφορούσαν οφειλές για μετακινήσεις, για ΟΑΚΑ και οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Και επίσης σε αυτή τη λίστα των 3 εκατομμυρίων δεν περιλαμβάνονταν οι οφειλές, οι απαιτήσεις που υπήρχαν από αυτούς που είχαν κάνει κάποιες εργασίες για το γήπεδο και οι οποίοι κυνηγούσαν την Ερασιτεχνική για υπέρογκες απαιτήσεις της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Επίσης, στην πορεία, μόλις αναλάβαμε, προέκυψαν κι άλλα 2 εκατομμύρια περίπου απαιτήσεις για οφειλές σε βολεϊμπολίστες, για οφειλές σε παλιότερους χαντμπολίστες, 8 μήνες οφειλές προς το προσωπικό και 2 χρόνια οφειλές στα τότε γραφεία της οδού Δεκελείας. Αυτά τα βρήκαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αποδεικνύεται από έγγραφα και πρέπει όλοι να ξέρουν τι βρήκαμε. Αυτά τα βρήκαμε και τα εξορθολογίσαμε, τα μειώσαμε. Δεν τα μειώσαμε γιατί ξαφνικά βρήκαμε 11 εκατομμύρια. Τα μειώσαμε γιατί παλέψαμε με θεούς και δαίμονες, με δικαστήρια, κάναμε συμβιβασμούς, κερδίσαμε δίκες και τελικά η Ερασιτεχνική έφτασε να είναι καθαρή και να μην οφείλει τίποτα.

Μου έχουν γράψει και μου έχουν πει ότι άνοιξα μέχρι και προσωπικό μου λογαριασμό για να μπει το μετοχικό κεφάλαιο της ΚΑΕ, όταν την φτιάξαμε. Έχω υποστεί μηνύσεις κακουργηματικού χαρακτήρα, έχω υποστεί έλεγχο φορολογικό, έχω υποστεί μηνύσεις και αγωγές σε προσωπικό επίπεδο, έχω δεχθεί επιθέσεις επί προσωπικού για να πάψω να ασχολούμαι με τον αθλητισμό, να μην έχω καμία θέση σε ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτεχνική, επειδή μου καταλόγισαν ότι εγώ ήμουν η αιτία – ναι μέχρι και αυτό έχουν πει – που υποβιβάστηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ στην Γ’ Εθνική τότε, που δεν είχα βέβαια καμία σχέση με όλα αυτά. Αυτά που έχω υποστεί, τα ξέρω εγώ, τα ξέρει η οικογένειά μου, τα ξέρει η Διοίκηση της Ερασιτεχνικής, τα ξέρει ο περίγυρός μου, θα έπρεπε, επειδή τα ξέρουν κι αυτοί που σχολιάζουν, αν μη τι άλλο, να δείχνουν έναν σεβασμό. Έναν σεβασμό σε κάποιον που έχει δώσει τη ζωή του όλα αυτά τα χρόνια για την ΑΕΚ και έχει αντιμετωπίσει, όλους αυτούς τους κινδύνους. Διότι, τις κακουργηματικές διώξεις δεν τις υπέστην γιατί ξαφνικά μία ωραία πρωία το κράτος ξύπνησε και είπε «τι κάνει εκεί ο Αλεξίου». Τις κακουργηματικές διώξεις τις υπέστην γιατί μία ωραία πρωία, όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση το 2013 και λειτούργησε η ποδοσφαιρική ομάδα με το ΑΦΜ της Ερασιτεχνικής και τα έσοδα του Ποδοσφαίρου τότε, αυτά τα 5 εκατομμύρια έπρεπε να πάνε στην ποδοσφαιρική ομάδα και πήγαν στην ποδοσφαιρική ομάδα, για να μπορεί να φτιαχτεί αυτή η νέα ΠΑΕ και να μπορέσει να γίνει ξανά μία ομάδα που θα καταπλήξει τα πλήθη, εμείς κατηγορηθήκαμε ότι δεν κρατήσαμε τα 5 εκατομμύρια για να τα δώσουμε στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, στην Πυγμαχία, στην Ποδηλασία, στην Ξιφασκία, όπως έγραφαν στις μηνύσεις τους.

Πήγαν λοιπόν κάποιοι… ΑΕΚτζήδες, γιατί επρόκειτο για μέλη του Σωματείου, έκαναν λοιπόν τις καταγγελίες τους σε οποιαδήποτε φορολογική και εισαγγελική αρχή και άρχισαν οι έλεγχοι. Επειδή δεν μιλάω χωρίς έγγραφα και παρ’ όλο που αποτελούν προσωπικά δεδομένα, θα δείτε λοιπόν ότι το 2016, με εισαγγελική παραγγελία και λοιπά, ελέγχθηκα επί προσωπικού για εγκλήματα φοροδιαφυγής, για εγκλήματα διάφορα φορολογικής φύσης, επειδή προέβην σε δωρεά στην ΑΕΚ. Αυτά έχουν φύγει από την ΑΑΔΕ (σ σ. δείχνει στην κάμερα έγγραφα), από την φορολογική αρχή, η οποία άσκησε τη δίωξη τη φορολογική εναντίον μου. Βρέθηκαν τα πάντα και κλήθηκα να πληρώσω ένα τεράστιο ποσό, επειδή δώρισα, επειδή έβαλα χρήματα στην ΑΕΚ!

Τι χρήματα έβαλα λοιπόν στην ΑΕΚ; Για ποιο λόγο με τιμώρησαν αυτοί οι “εξαιρετικοί” ΑΕΚτζήδες; Με τιμώρησαν λοιπόν διότι όπως αποδεικνύεται από έγγραφο της εφορίας που άνοιξε όλους τους προσωπικούς μου λογαριασμούς, της μητέρας μου, συνταξιούχου, της γυναίκας μου, τους επαγγελματικούς μου, των παιδιών μου, όποιον λογαριασμό συνδεόταν με οποιοδήποτε συγγενικό μου πρόσωπο και δικούς μου, ότι -ενδεικτικά θα πω- πλήρωσα 4.000€ στην Ντόγκανιτς, έβαλα 3188€ στην ΑΕΚ για οδοιπορικά, άλλα 800€ για οδοιπορικά, στην Χατζηπροδρόμου οδοιπορικά, Κίτσου οδοιπορικά, Καρακίτσος οδοιπορικά, Αλεπουδέας 2000€ οδοιπορικά. Το σημειώνω το όνομα γιατί έχουμε και μία κατάσχεση από τον κ. Αλεπουδέα ως ΑΕΚ. Ενοίκια Γραφείων ΑΕΚ, πληρωμή από τον λογαριασμό του Αλεξίου. Διαμονή ομάδας ΑΕΚ, ξενοδοχείο ΑΕΚ, IOS Tours, ΑΕΚ πούλμαν, μισθώματα ΑΕΚ, εισιτήρια ΑΕΚ, υπέρ Ρουμελιώτη Εμμανουήλ 3.500€. Βρέθηκα λοιπόν ότι είχα βάλει όλα αυτά τα λεφτά. Διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από την ΑΕΚ, γιατί τότε ξέρετε η διαδικασία ξεκίνησε με την καταγγελία ότι βρέθηκα ξαφνικά στην ΑΕΚ και απέκτησα μεζονέτα και μερσεντές! Και το σπίτι μου ήταν με ενοίκιο που το πληρώνω και το αυτοκίνητό μου το έχω αγοράσει πολύ πριν την ΑΕΚ. Αυτά τα λεφτά είχα τη δυνατότητα να τα βάζω στην ΑΕΚ, γιατί κάνω δικηγορία από το 1990. Και καλώς για μένα, κακώς για αυτούς, καλώς και για την ΑΕΚ, οι δηλώσεις μου κάποια στιγμή ήταν πάρα πολύ υψηλές. Είχα τη δυνατότητα να βοηθάω την ΑΕΚ. Αυτό που δεν είχα κάνει σωστά ήταν να δηλώσω τα λεφτά που έδωσα στην ΑΕΚ και όχι να τα αφήσω να τα δηλώσω σε κάποιους απολογισμούς και για αυτό πλήρωσα ένα σκασμό λεφτά, φόρο και προσαυξήσεις για την δωρεά που δεν είχα δηλώσει.

Έχω δεχθεί μηνύσεις για την ΑΕΚ, κακουργηματικού χαρακτήρα, γιατί οι ίδιοι τύποι φρόντισαν να με στείλουν στον εισαγγελέα κατηγορούμενο για κακούργημα απιστίας και για κακούργημα υπεξαίρεσης, ότι δήθεν πήρα τα λεφτά των εσόδων που πήρε το ποδόσφαιρο και είτε δεν τα έδωσα στον Μελισσανίδη, είτε δεν τα έδωσα στην Ερασιτεχνική. Δεν είχαν αποφασίσει που… Κάνανε δίωξη οπουδήποτε. Βεβαίως, πέρασα μία πολύ μεγάλη διαδικασία δύσκολη. Όχι μόνο εγώ, όλα τα μέλη της Διοίκησης και απαλλαχτήκαμε με βούλευμα, διότι διαπιστώθηκε ότι η διαχείριση που είχα κάνει εγώ τότε -γιατί είχαν έρθει τότε μέλη του ίδιου Διοικητικού Συμβουλίου στον Εισαγγελέα και έλεγαν «δεν ξέρουμε τίποτα, ο Αλεξίου έπαιρνε τα λεφτά» που δεν τα έπαιρνα εγώ τα λεφτά, τα λεφτά πήγαιναν απευθείας στον Μελισσανίδη- αποδείχθηκε όμως ότι αυτό που κάναμε ήταν και νομικά ορθό και νομικά σωστό και τυπικά σωστό και φορολογικά σωστό. Με το βούλευμα αυτό το Συμβούλιο, με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα, μας απάλλαξε όλους και μαζί με εμένα, που έκανα όλη τη δουλειά, απηλλάγησαν και όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και αυτοί που προσπάθησαν ακόμα και εκείνη τη στιγμή, να χώσουν εμένα φυλακή και να θέλουν να μείνουν αυτοί απ’ έξω.
Αυτή η δικογραφία είχε 1.500 σελίδες. Είχαν ανοιχτεί όλοι οι λογαριασμοί. Ποτέ και πουθενά δεν βρέθηκε ότι μπορεί ο Αλεξίου να πήρε ένα ευρώ. Βρισκόταν πάντα το αντίθετο.

Ελέγχθηκα από εφορία, υπέστην αυτές τις μηνύσεις, δέχθηκα ακόμα και προσωπικές επιθέσεις προκειμένου να με βγάλουν μια και για πάντα από τον αθλητισμό κάποιοι. Δυστυχώς για αυτούς, όλες οι διαδικασίες που ακολούθησαν έπεσαν στο κενό, γιατί το δίκαιο και η αλήθεια πάντα βγαίνουν μπροστά. Οι αποφάσεις λένε τα πάντα.

Το θέμα όμως είναι το εξής. Τι είχε γίνει πράγματι; Είχα προλάβει να βλάψω κάποιον; Από το 2014 το Μάιο που ανέλαβα την προεδρεία, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014; Όχι! Αντίθετα, τότε έτρεχα πυρετωδώς για να συστήσω την ΚΑΕ ΑΕΚ που δεν φαινόταν να υπάρχει μέλλον και να συστήσουμε και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κάποιοι έτρεχαν στα υπουργεία και υπέβαλαν αιτήματα ότι δεν πρέπει να συσταθεί η νέα ΠΑΕ και η νέα ΚΑΕ! Οι ίδιοι κάποιοι που πήγαιναν στον Αγγελόπουλο και του έλεγαν «πρόσεχε». Να σας πω ότι η ΠΑΕ πήρε ΑΦΜ τον Ιούλιο και η ΚΑΕ τον Αύγουστο. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όταν τελείωσε αυτός ο κύκλος, ξεκίνησε ένας άλλος κύκλος δικαστικός, ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε να έχει κλείσει, αλλά κρατιέται ανοιχτός από κάποιους μέχρι σήμερα. Ο κύκλος κάποιων εργατικών.

Όπως σας είπα στην αρχή, όταν μπήκαμε στη Διοίκηση βρήκαμε να οφείλονται στους τότε υπαλλήλους της ΑΕΚ 8 μηνιάτικα. Από τότε που μπήκαμε, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 -και θα σας πω γιατί το λέω αυτό- σε 16 μήνες έπρεπε εμείς να πληρώσουμε συνολικά 24 μήνες (16+8 μήνες) συν αντίστοιχα δώρα και επιδόματα, 27-28 συνολικά μήνες. Δεν τα καταφέραμε γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα, την οικονομική, με όλα αυτά που είχαμε τότε. Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ δεν είχαν γίνει ακόμα. Δεν τα καταφέραμε και πήγε το προσωπικό πράγματι πίσω. Αντί να πάρει αυτούς τους μήνες, πήρε τελικά 8-9 μήνες λιγότερους. Παρ’ όλο που μέχρι τότε πίστευα, ότι το προσωπικό είχε εξοφληθεί, διότι για όποιους ξέρουν, υπήρχε ένας Λαζόπουλος στη Διοίκηση της ΑΕΚ και είχε βγει μετά βαΐων και κλάδων και έλεγε ότι το προσωπικό της ΑΕΚ θα το εξοφλήσει αυτός, και το προσωπικό της ΑΕΚ είχε βγάλει και ανακοίνωση τότε προς τον κύριο Λαζόπουλο και είχε πει και σε μένα και στους υπόλοιπους της Διοίκησης να μην ασχοληθούμε μαζί του γιατί ο Λαζόπουλος θα το εξοφλήσει. Στις 29/08/2013 λοιπόν το προσωπικό της ΑΕΚ λέει ότι έχει εξοφληθεί όλα τα προηγούμενα και πληρώνονται και τα τρέχοντα. Όταν ο Λαζόπουλος αποφάσισε να φύγει τον Δεκέμβριο του 2013, αρχίσαμε να πληρώνουμε σιγά σιγά ότι μπορούσαμε στο προσωπικό αφού καταλάβαμε τελικά ότι ο Λαζόπουλος δεν έχει πληρώσει τίποτα, παρ’ όλο που τότε, οι μετέπειτα διώκτες μας, αυτό το κάλυπταν.

22 Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ η ΑΕΚ χρωστάει στο προσωπικό περί τους 10 μισθούς, 8-9 μισθούς ίσως, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο ήταν, και παρακαλάμε το προσωπικό να μην κάνει κίνηση και να περιμένει να έρθουν τα πρώτα λεφτά από την ΠΑΕ που έχει μόλις συσταθεί, το προσωπικό τότε έκανε επίσχεση εργασίας και ζήτησε όλα τα χρήματα που του οφείλονταν, αποζημίωση απόλυσης, επιδόματα, δώρα κτλ, και μισθούς υπερημερίας άλλων 3 ετών. Αυτή τη στιγμή θέλω να πω, επειδή βγαίνουν πολλοί και λένε διάφορα, ότι το προσωπικό για όλα τα δεδουλευμένα, τα πράγματι δεδουλευμένα, έχει εξοφληθεί. Εξοφλήθηκε, είτε μέσω χρημάτων που παρέδωσα εγώ προσωπικά, είτε μέσω κατασχέσεων που έκαναν σε χρήματα της Ερασιτεχνικής. Λυπάμαι, αλλά δεν δύναται η Ερασιτεχνική να πληρώσει ένα κονδύλι περίπου 500 χιλιάδων ευρώ για 6 άτομα προσωπικό, επειδή κάποιοι θέλησαν να φύγουν, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, την αποζημίωση και να χρεώσουν και 3 χρόνια μισθούς υπερημερίας, ενώ κάθονταν σπίτι τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν θέλω να πω κάτι άλλο για το παρελθόν. Θέλω να ξέρετε τι είχα να αντιμετωπίσω. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσω να βάλω το Σωματείο σε μία σειρά, διότι κάποια στιγμή πολύ σύντομα αποχώρησε και ο Κοτσάτος και ανέλαβα την προεδρία από το 2014, άρα είμαι πάνω από 10 χρόνια στην Προεδρία. Όχι επειδή κάθισα, αλλά επειδή εκλέγομαι και επειδή άφησα ένα έργο πίσω μου. Συγγνώμη για τον μεγάλο μονόλογο, αλλά έπρεπε να τα πω για να ξέρουμε και τι γίνεται».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

-Αποδίδεται το 10% των εσόδων των εισιτηρίων των εντός έδρας αγώνων της ΠΑΕ;

«Το 10% από την ΠΑΕ, για να το ξεκαθαρίσουμε, έτσι όπως το ορίζει ο νόμος αποδίδεται από την ΠΑΕ. Αποδίδεται βέβαια μερικές φορές με κάποιες καθυστερήσεις. Αποδιδόταν μέχρι τώρα επί διοικήσεως Μελισσανίδη. Όμως αποδιδόταν. Υπάρχει ένα υπόλοιπο από πέρσι, το οποίο ευελπιστώ ότι θα εξοφληθεί από τον κ. Ηλιόπουλο. Άλλωστε η ΠΑΕ έχει συνέχεια, δεν αλλάζει κάτι. Θέλω να διευκρινίσω το εξής, διότι και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχω με κόσμο, θεωρούν ότι η Ερασιτεχνική δικαιούται ένα 10% από της πάσης φύσης έσοδα ή από το σύνολο των εισιτηρίων γενικώς. Δυστυχώς, και το έχω γράψει πολλές φορές και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε παρατηρήσεις στον νόμο, η διατύπωση για το 10% είναι ελαφρώς αόριστη και επιζήμια για τα Ερασιτεχνικά σωματεία. Κι αυτό γιατί ο νόμος λέει το 10% από το καθαρό ποσό των εκκαθαρίσεων ανά αγώνα. Και επειδή ανά αγώνα προσμετρούνται τα εισιτήρια μόνο όσων έχουν μπει στο γήπεδο, όχι αυτών που έχουν αγοράσει διαρκείας ή αυτών που έχουν αγοράσει εισιτήριο και για κάποιο λόγο δεν μπήκαν, και αφαιρούνται και το σύνολο των εξόδων που απαιτούνται για την τέλεση του αγώνα, που είναι το ενοίκιο μέχρι τους ηλεκτρολόγους, την συντήρηση, τα σεκιούριτι, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ μικρό. Όμως, θέλω να πω εδώ και πρέπει να το αναδείξουμε, η Ερασιτεχνική σε συμφωνία με τον κ. Μελισσανίδη παίρνει το ποσοστό που πρέπει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πλασματικά στοιχεία των εκκαθαρίσεων. Άρα θεωρώ ότι είμαστε σε καλύτερο δρόμο από το αν ακολουθούνταν μία ψυχρή λογιστική τακτική.

Επιπλέον, με την ΠΑΕ έχουμε κάνει και μία συμφωνία, που θα συνεχίσει, για την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ που συνδέεται με τα εισιτήρια. Επειδή με έχουν ρωτήσει πολλοί για την ΚΑΕ, δυστυχώς εκεί υπάρχει ένα θεματάκι αλλά θεωρώ ότι θα το φτιάξουμε. Θα αρχίσουμε να παίρνουμε τα έσοδα του 10% και από την ΚΑΕ. Κάποια στιγμή, η ΚΑΕ είχε πει θα βγάλει μία ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ υποχρεωτική, δυστυχώς το έκοψε. Αυτό είναι άλλο θέμα. Η ουσία είναι μία, τα χρήματα λαμβάνονται. Αλλά, δεν είναι τα νούμερα που νομίζει ο κόσμος. Και για να καταλάβετε, τα νούμερα που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του, υπολογίστε ότι στο τέλος της ημέρας, αφού αφαιρεθούν κάποια ποσά από τη μικτή αξία, δηλαδή ο ΦΠΑ κτλ, το καθαρό ποσό που απομένει είναι 5% και όχι 10%. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό διότι κάποιοι νομίζουν ότι έβγαλε 15 εκατομμύρια η ΠΑΕ από εισιτήρια, άρα η Ερασιτεχνική θα πάρει 1,5 εκατομμύριο. Δεν είναι έτσι. Γιατί εκεί πέρα υπάρχουν ΦΠΑ, φόροι, έξοδα αγώνα, εκκαθαρίσεις, υπάρχουν πολλά. Δεν είναι έτσι. Όμως, αυτό που πρέπει να το παίρνουμε, το παίρνουμε. Υπάρχει ένα στοιχείο του χρόνου, το οποίο για εμάς είναι σημαντικό, να έχουμε ρευστότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

-Πόσες ΚΑΡΤΕΣ ΦΙΛΟΥ έχουν πωληθεί, καθώς και πόσα είναι τα έσοδα της Ερασιτεχνικής από την ΠΑΕ; Επίσης, αν μπορείς Πρόεδρε, κι ας μην υπάρχει στην ερώτηση, να μας πεις πόσες ΚΑΡΤΕΣ ΦΙΛΟΥ είχαμε και την περσινή σεζόν και πόσα ήταν τα έσοδα.

«Οι ΚΑΡΤΕΣ ΦΙΛΟΥ, φέτος αποφασίσαμε και τις κάναμε στα 20 ευρώ. Δυστυχώς, με ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ εφοδιάζονται μόνο όσοι ήθελαν να πάρουν εισιτήριο διαρκείας ή τώρα απλό εισιτήριο. Συνεπώς, οι ΚΑΡΤΕΣ ΦΙΛΟΥ μέχρι στιγμής είναι αυτές που αγοράστηκαν για τα εισιτήρια διαρκείας ή κάποιες λίγες για τον πρώτο αγώνα με την Ίντερ Εσκάλδες. Δεν υπερβαίνουν τις 22 χιλιάδες, με τα έσοδα επομένως να είναι γύρω στις 440 χιλιάδες. Πέρσι είχαμε 550 χιλιάδες ευρώ περίπου έσοδα από την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ, πρόπερσι είχαμε 450 χιλιάδες ευρώ έσοδα και κάθε προηγούμενο χρόνο, είχαμε λιγότερα. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι είναι ένα σημαντικό βοήθημα και δεν πρέπει να την αγοράζει μόνο για να παίρνει το εισιτήριό του, πρέπει να την αγοράζει, είτε γιατί θέλει να πάρει το εισιτήριο του, είτε γιατί θέλει να βοηθήσει την Ερασιτεχνική. Μου κάνει εντύπωση που πέρσι πολλοί φίλοι της ΑΕΚ μπορεί να πήραν με τα 10 ευρώ, 5 κάρτες ή 10 κάρτες γιατί θέλανε να βοηθήσουν, ενώ με τα 20 ευρώ πήραν μία κάρτα. Θα μπορούσαν να πάρουν 5 κάρτες. Εν πάση περιπτώσει, ευελπιστώ ότι αυτό κάποια στιγμή θα αλλάξει. Όσον αφορά τα λεφτά από την ΠΑΕ, που ήταν να πάρουμε πέρσι ήταν περίπου 730 χιλιάδες ευρώ. Και μας οφείλεται ένα υπόλοιπο γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ. Ένα αντίστοιχο υπόλοιπο υπήρχε και την αντίστοιχη περίοδο, και το είχαμε πει και στην Γενική Συνέλευση, το οποίο συνήθως καλύπτεται. Απλά τώρα υπήρξε και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, θα δούμε. Είναι μέχρι να βρει όλος ο κόσμος τα πατήματά του».

-Τι μπάτζετ έχουν το Χάντμπολ, το Βόλεϊ, το Πόλο και το Φούτσαλ, αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες και τι μπάτζετ χρειάζεται για να σταθείς στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι επίσης, έχει χρέη η Ερασιτεχνική κι αν ναι, πόσα;

«Για το Χάντμπολ ανδρών, τα λειτουργικά του μετά βεβαιότητας είναι από 250 χιλιάδες έως 300 χιλιάδες και όταν λέω λειτουργικά, εννοώ, ΟΑΚΑ, ταξίδια, διαιτησίες, σπίτια, αυτοκίνητα, φαγητά κτλ. Βέβαια θα μου πεις γιατί τόσα πολλά, γιατί δυστυχώς στο Χάντμπολ έχει ξεφύγει η κατάσταση και έχουμε πάρα πολλούς ξένους. Το ορθόν είναι ότι οι δαπάνες σπιτιού και αυτοκινήτου είναι ένα κόστος αθλητή, το οποίο θα πρέπει να υπολογίζεται στο αγωνιστικό και όχι στο κόστος λειτουργίας. Επειδή με το Χάντμπολ ανδρών, ασχολείται ο κύριος Παπασταμάτης, δεν ξέρω που θα φτάσει το μπάτζετ φέτος, ωστόσο μπορώ να πω για τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ήταν αρκετά υψηλό. Το συνολικό μπάτζετ έφτανε από 800 χιλιάρικα έως ένα εκατομμύριο, όλα μαζί.

Το Χάντμπολ των γυναικών πέρσι ήταν εντελώς ευτελισμένο. Φέτος αποφασίσαμε να αναμορφώσουμε το τμήμα και να γίνει πρωταγωνιστικό, όπως αρμόζει στην ιστορία της ΑΕΚ. Κάναμε ένα μπάτζετ… value for money θεωρώ, ίσως να μην έπρεπε να το πω και το ακούνε και οι αντίπαλοι. Εγώ θεωρώ ότι πληρώνουμε μία πάρα πολύ καλή ομάδα στο ήμισυ της αξίας ενδεχομένως που θα πληρώναμε σε άλλες περιπτώσεις. Θα πω ότι όλο μαζί με τα πάσης φύσης έξοδα για να υπάρχει μια απάντηση, δεν θα υπερβεί τις 150 – 160 χιλιάδες. Στο Βόλεϊ Γυναικών το μπάτζετ φέτος έχει μειωθεί σε σχέση με πέρσι, όμως πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλύτερη ομάδα και ευελπιστώ να φανεί και στο γήπεδο. Το αθλητικό είναι γύρω στις 370 χιλιάδες και όλο μαζί θα πάει γύρω στις 450 χιλιάδες, με όλα του τα έξοδα. Το ανδρικό Βόλεϊ, αν με ρωτάτε πόσο πρέπει να είναι ένα μπάτζετ για να σταθεί σε ευπρεπές επίπεδο στην κατηγορία, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 700 χιλιάδες. Πρόπερσι που είχαμε ομάδα στην Pre League και ανέβηκε, είχαμε κάνει μια ομάδα με 130 χιλιάδες περίπου όλα μαζί, αλλά είχαμε ελάχιστα ταξίδια και ελάχιστα έξοδα διαιτησίας λόγω κατηγορίας. Ωστόσο οι συνθήκες στην Α1 κατηγορία είναι πάρα πολύ δύσκολες και θα τα πω στη συνέχεια. Στο Πόλο Ανδρών είχαμε μπάτζετ 300 χιλιάδες και στο Πόλο Γυναικών 200 χιλιάδες. Φέτος αποφασίσαμε για να κρατήσουμε τα τμήματα και να συντηρήσουμε τις ακαδημίες και να δώσουμε το ερέθισμα στα παιδιά να συνεχίσουν να είναι στην ΑΕΚ και να αναπτύξουμε και τον υγρό στίβο, να φτάσουμε ως εκεί που φτάνει η τσέπη μας. Διότι το περσινό μπάτζετ των δύο τμημάτων Πόλο των 500 χιλιάδων, έκλεισε με την χρονιά να έχει χρέη 600 χιλιάδων. Το μαγικό αυτό γίνεται, γιατί είχε να πληρωθεί το ΟΑΚΑ σχεδόν δύο χρόνια, γιατί οι προπονητές ακαδημιών ήταν απλήρωτοι ή πληρώνονταν οι προπονητές και όχι το ΟΑΚΑ, γιατί προπέρσινοι και αντιπροπέρσινοι αθλητές είχαν υπόλοιπα, οι περσινοί αθλητές έμειναν με 5 μήνες μέσα και όλοι οι προμηθευτές με πήραν τηλέφωνο και ζητούσαν τα λεφτά τους. Αποτέλεσμα ήταν το Πόλο να φτάσει να απειλεί τη βιωσιμότητα της ΑΕΚ και όταν πρέπει να πληρώσεις κάποια χρέη, ακόμα και αν αυτός που δεν τα έχει κάνει, δεν είναι η ΑΕΚ, αλλά αυτοί που έχουν πάθει την ζημιά βοηθούν την ΑΕΚ, πρέπει με κάποιο τρόπο να τα πληρώσεις. Εγώ λοιπόν υποχρεούμαι να δώσω τα λεφτά που χρωστάει ο Μιχαλόπουλος που έτρεχε το Πόλο, στον κ. Σκρέκη, υποχρεούμαι να δώσω τα λεφτά που χρωστάει στον κ. Μαρίνη, υποχρεούμαι να δώσω τα λεφτά που χρωστάει στην Escape, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι παρέχουν στην ΑΕΚ αυτοκίνητα, ταξίδια, μας κάνουν καλές τιμές, μας κάνουν εξυπηρετήσεις και ως Ερασιτεχνική εγώ πλέον μετά από όλα αυτά που είχα συναντήσει το 2013, προπληρώνω το ταξίδι, προπληρώνω τον προμηθευτή, προπληρώνω το αυτοκίνητο, προπληρώνω το σπίτι. Το ΟΑΚΑ έχει να παίρνει πάνω από 100 χιλιάδες από τον υγρό στίβο. Ο Άλιμος μας κυνηγάει γιατί είναι ανεξόφλητος. Η Ηλιούπολη είναι ανεξόφλητη, η Γλυφάδα είναι ανεξόφλητη. Ήρθε ένας κύριος και μου είπε είχα αθλητές της ΑΕΚ μέσα εκεί και ζητάει 32 χιλιάδες. Σου είχα κάνει εγώ μίσθωση; Όχι, αλλά ήταν αθλητές της ΑΕΚ. Έρχεται ένας άλλος και μου λέει 22 χιλιάδες τροφή, διότι κάποιοι έκαναν συμφωνίες 600 ευρώ τον μήνα για να τρώει ένας αθλητής. Για ποιο λόγο; Και εγώ ταΐζω αθλητές της ΑΕΚ και τους έχω ένα catering που έχει την σαλάτα και το φαγητό με 5 ευρώ το άτομο την φορά. Για ποιο λόγο όλη αυτή η σπατάλη και όλο αυτό το χαϊλίκι στις πλάτες της ΑΕΚ; Αυτά λοιπόν θέλουμε να κόψουμε.

Για το Φούτσαλ Ανδρών έχει ένα μπάτζετ λίγο πιο φθηνό από πέρσι, γύρω στα 150-160 χιλιάρικα με το αγωνιστικό, ταξίδια κτλ. Στο Φούτσαλ Γυναικών έχουμε καταφέρει και έχουμε πείσει τα κορίτσια παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στο γυναικείο ποδόσφαιρο, οπότε έχουμε και τα δύο τμήματα με το ίδιο κόστος. Πέρσι μας κόστισαν 100 χιλιάδες και φέτος έχουν πάει στις 160 χιλιάδες, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάνει μια ομάδα που είναι ικανή να διεκδικήσει το νταμπλ στην Ελλάδα, να βγει Ευρώπη του χρόνου, να διεκδικήσει την πρόκριση της σε όμιλο Champions League και να την χαίρεται όλη η Ελλάδα, όπως την ποδοσφαιρική ομάδα. Επειδή ρωτάτε τι μπάτζετ χρειάζεται για να διακριθεί μια ομάδα στην Ευρώπη, το χάντμπολ ανδρών δεν κατάφερε να διακριθεί με μπάτζετ ένα εκατομμύριο στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Την τρίτη διοργάνωση θα την διεκδικήσεις, δεν ξέρεις αν θα το πάρεις αλλά θα το διεκδικήσεις. Η πρώτη κατηγορία είναι αποκλεισμένη για εμάς γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει. Στην δεύτερη με το μπάτζετ του ενός εκατομμυρίου που είναι αρκετά υψηλό, είναι απλησίαστη, πολύ δύσκολη κατηγορία. Για το Χάντμπολ Γυναικών, αν θέλουμε να διακριθούμε σε επίπεδο Challenge Cup ή European Cup θα πρέπει να κάνουμε μια ομάδα 400 χιλιάδων και νομίζω είναι υπερβολή. Ο σκοπός ο δικός μας είναι να κάνουμε ομάδες Value for money, να φτιάχνουμε τις αθλήτριες, να παίρνουμε κάποιες καλές ξένες, να μην ξεφεύγουμε από τον στόχο μας όσο μπορούμε. Μην ξεχνάτε το μπάτζετ που είχαμε στο Χάντμπολ όταν παίξαμε στον τελικό με την Ποτάισα και το χάσαμε στον τελικό. Πήγαμε στον τελικό. Ήμασταν άπειροι και το χάσαμε, όμως διεκδικήσαμε τα πάντα και είχαμε αποκλείσει στα ημιτελικά ή προημιτελικά μια ομάδα Τούρκικη με αρκετά υψηλό μπάτζετ. Για το βόλεϊ και το πόλο Ανδρών, η διάκριση στην Ευρώπη σημαίνει ότι με 700-800 χιλιάρικα θα κάνεις κάτι στο Challenge Cup, και στο πόλο πάνω από ένα εκατομμύριο και δεν ξέρεις τι θα κάνεις σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Με 400-500 χιλιάρικα νομίζω πως μπορείς να πάρεις το αντίστοιχο Challenge Cup.

Η Ερασιτεχνική στα τμήματα, ναι έχει χρέη επειδή είχαμε αυτή την καθυστέρηση από την ΠΑΕ και δεν καταφέραμε να εξοφληθούμε. Έχουμε 1,5 με 2 μισθούς στο Χάντμπολ Ανδρών. Στο Χάντμπολ Γυναικών, ότι είχαμε, σιγά σιγά το εξοφλήσαμε. Έχουμε επίσης σε κάποιες αθλήτριες του βόλεϊ ένα μισθό και σε κάποιες μπορεί να είναι 1,5 μήνας. Στο Φούτσαλ σιγά σιγά το εξοφλήσαμε ακόμα και τα πριμ. Και το ποδόσφαιρο έχει εξοφληθεί. Γενικά είναι πολύ μικρές οι οφειλές και με πολύ κόπο έχουμε αντεπεξέλθει, όχι επειδή είχαμε από κάπου έσοδα, όχι επειδή πήραμε χρήματα από την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ και θέλω να το πω αυτό. Το καταφέραμε επειδή κάποιοι βάλαμε προσωπικά λεφτά, σιγά σιγά. Κάποια εγώ, κάποια ο κύριος Παπασταμάτης, κάποια ο κύριος Αρχόντης και πληρώναμε τους μισθούς που είχαν απομείνει. Θα μου πεις γιατί δεν βάζεις λεφτά από την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ να εξοφλήσεις; Γιατί δεν θέλω να ξανακάνω το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ, είτε είμαι στην Ερασιτεχνική για ακόμα ένα χρόνο, είτε είμαι για τέσσερα χρόνια, είτε μία μέρα, είτε μέχρι να με βαρεθούν κάποιοι να με βλέπουν θέλουν δεν θέλουν, δεν πρόκειται χρήματα μίας περιόδου να τα δαπανήσω για να καλύψω χρήματα της προηγούμενης. Δεν υπάρχει περίπτωση. Σε αυτή την παγίδα πέφταμε στο παρελθόν για αυτό και υπήρχαν τρύπες, οι οποίες μεγάλωναν. Δεν μπορώ να το ξανακάνω. Η Ερασιτεχνική μέχρι κάποια στιγμή είχε εξυγιανθεί πλήρως, είχε φτάσει στο σημείο να μην οφείλει ούτε σεντ, ακόμα και στην εφορία και αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει πάλι στο σημείο να πληρώνουμε χρέη που δημιουργούνται από κακή διαχείριση. Αυτό είναι λάθος δικό μου, το γνωρίζω, το έχω αντιληφθεί. Δεν έχει σημασία αν τα δημιούργησα εγώ προσωπικά τα χρέη, είχα ωστόσο την υποχρέωση ως πρόεδρος να σταματήσω την κακή διαχείριση. Αυτό σταματάει μαχαίρι».

-Ποιος ελέγχει πόσα λεφτά μπαίνουν στην Ερασιτεχνική και που πάνε και γιατί αντί για «καρτούλες» φιλάθλου, δεν ανοίγεται η Ερασιτεχνική στον κόσμο με μέλη και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές;

«Θεωρώ ότι όλοι, ακόμη και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις και τις πιο… κακοεκπεφρασμένες, είτε με δυσπιστία είτε με ειρωνεία πρέπει να τις απαντάς, γιατί πρέπει να καταλαβαίνουν όλοι ποια είναι η αλήθεια και ίσως να έχουν και κακή πληροφόρηση. Τα ποσά που μπαίνουν στην Ερασιτεχνική, μπαίνουν με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Δεν υπάρχει πλέον οποιαδήποτε συναλλαγή σε μετρητά. Δεν υπάρχει συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα που μπορεί να είχαν κάποιοι στο μυαλό τους κάποτε. Τα σωματεία ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία που έχει γίνει υποχρεωτική τα τελευταία χρόνια, δηλώνονται τα πάντα στην περιφέρεια, στην εφορία, στις τράπεζες, ελεγχόμαστε για τα πάντα και υποχρεούμαστε μάλιστα εφόσον όλα τα σωματεία είμαστε και επιχορηγούμενα από το κράτος, γιατί όταν παίρνουμε μέρος από την φορολογία του στοιχήματος, θεωρείσαι επιχορηγούμενο σωματείο, υποχρεούσαι σε πλήρη διαφάνεια στα πάντα.

Θέλω να καταλάβετε ότι δεν αρκεί μόνο η ανάρτηση και η δημοσίευση των απολογισμών, οι οποίοι πρέπει να συμπίπτουν με τα τραπεζικά στοιχεία και με τις αποδείξεις και να συμπίπτουν και με τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν ελεγχόμαστε μόνο από την εφορία και την περιφέρεια που υποχρεωνόμαστε να καταθέτουμε ειδικό απολογισμό και προϋπολογισμό. Ελεγχόμαστε πλέον και από ένα ειδικό τμήμα που έχει γίνει με τελευταίο νόμο και τέθηκε σε λειτουργία από φέτος, το οποίο έρχεται στα γραφεία και ελέγχει όλα τα βιβλία, όλα τα τμήματα, τον κάθε αθλητή, τον κάθε προπονητή, την κάθε σύμβαση, αν είναι αναρτημένη στο Taxisnet, τι έχει δηλωθεί στην Διαύγεια, τι έχει αναρτηθεί σε φορολογικά στοιχεία κτλ. Όλα αυτά την σφραγίδα και την υπογραφή από την έκθεση ελέγχου. Άρα τα πάντα είναι δημοσιευμένα και ο καθένας ξέρει που πηγαίνουν τα λεφτά. Τώρα επειδή μπορεί να κρύβει και κάτι η ερώτηση και μπορεί να μην ήθελε να το πει ευθέως, τα λεφτά που μπαίνουν στην Ερασιτεχνική, προέρχονται με τρεις τρόπους.

Ο ένας είναι από το μέρισμα που δικαιούται από το 10% της ΠΑΕ. Ο δεύτερος είναι από την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ και ο τρίτος είναι από το στοίχημα. Αυτά που η Ερασιτεχνική πήρε πέρσι, ή που έπρεπε να πάρει λογιστικά, είναι 750 χιλιάδες και 550 χιλιάδες και άλλες 360 χιλιάδες που πήραμε. Θέλετε να βάλουμε και κάποιες ψιλοχορηγίες 28 χιλιάρικα. Θέλετε να βάλουμε και κάποιες ανταποδοτικές χορηγίες της Ευρωκλινικής που μας παρείχανε ιατρική περίθαλψη και πληρώσαμε μόνο το ΦΠΑ, να τα βάλουμε όλα. Αυτά είναι τα λεφτά. Όταν λοιπόν με αυτά τα λεφτά εγώ πρέπει να ζήσω και να λειτουργήσω όλα τα τμήματα, να πληρώσω όλα τα ενοίκια, να πληρώσω όλα τα ταξίδια, να πληρώσω όλες τις διαιτησίες. Ξέρετε πόσο κοστίζει μια διαιτησία ανά αγώνα; Στα πιο μικρά αθλήματα είναι 190 €. Στο πόλο ανδρών 360 €, στο Χάντμπολ 400 €, στο γυναικείο βόλεϊ 450 € ανά αγώνα. Τα γήπεδα; Που νομίζετε ότι πάνε; Κάντε μια απλή αριθμητική. Είναι πολλαπλασιασμός και πρόσθεση. Δεν είναι κάτι άλλο.

Να δείτε πόσα λεφτά περισσεύουν για να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη η Ερασιτεχνική και αναρωτηθείτε πως μπαίνουν αυτά τα λεφτά. Πως καλύπτεται το χάντικαπ και ποιος τα βάζει. Και επειδή λοιπόν οι «καρτούλες» φίλου δεν είναι κάτι το υποτιμητικό, αλλά είναι μια πραγματική βοήθεια και είναι μέσα στο καταστατικό να ζητάει το σωματείο από τους φίλους χρήματα για να το βοηθούν. Μακάρι οι «καρτούλες» φίλου να αγοραζόντουσαν από 100 χιλιάδες κόσμο. Αυτό το έλεγα όταν τις είχαμε 10 €. Τώρα λοιπόν που έχει 20 € ας αγοραστούν από 50 χιλιάδες κόσμο. Ας είχαμε ένα εκατομμύριο από την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ και θα βλέπατε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα. Όσο για το να κάνουμε άνοιγμα σε μέλη και να έχουν δικαίωμα ψήφου και εκλογής κάθε τρία χρόνια, μα αυτό συμβαίνει. Δεν είναι κλειστή η Ερασιτεχνική. Συνεχώς γίνονται αιτήσεις για νέα μέλη και γράφονται νέα μέλη. Μην ακούτε μπουρδολογίες ότι η Ερασιτεχνική είναι κλειστό κλαμπ. Η Ερασιτεχνική είναι ορθάνοιχτη. Υπάρχει το site που δέχεται αιτήσεις. Πληρώνεις την εγγραφή, πληρώνεις την συνδρομή και μετά από ένα χρόνο, έχεις δικαίωμα να εκλέγεις και να εκλέγεσαι. Εγώ δεν είμαι πρόεδρος που έχω βγει το 2013. Οι εκλογές γίνονται κάθε τρία χρόνια. Δεν το έχει πάρει κανείς χαμπάρι; Κάθε τρία χρόνια έχουμε εκλογές. Γίνονται εκλογές από αυτούς που ψηφίζουν. Δεν απέκλεισε κανείς κάποιον. Και επειδή μπορεί να λένε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί μπορώ να καταλάβω.

Υπήρχε μια μερίδα 10-20-30 ηλιθίων των social. Δεν το λέω προσβλητικά γιατί κάποτε θεωρούσαμε πως δεν υπάρχει βλάκας άνθρωπος, ωστόσο διαπιστώνω πως υπάρχουν αρκετοί. Μήπως πρέπει να αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω την φρασεολογία του Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε πει «Τι είναι τα social; Μια επίθεση ηλιθίων. Όπου ο ηλίθιος άνοιγε το στόμα του σε ένα μπαρ αφού πρώτα τον πότιζες με πολύ ποτό. Τώρα ανοίγει το στόμα του και βγάζει την χαζομάρα του στα social γιατί δεν υπάρχει κανείς να τον σταματήσει». Στο μπαρ ή στην ταβέρνα του χωριού, ο ηλίθιος έτρωγε μία φάπα και έφευγε. Τώρα βρίσκονται όλοι μαζί και νομίζουν ότι έχουν άποψη για τα πάντα. Μπορεί να σου μιλάνε αυτοί οι ηλίθιοι, έλεγε ο Έκο, ακόμα και για τα βραβεία Νόμπελ, ακόμα και για την πυρηνική φυσική. Η Ερασιτεχνική είναι ορθάνοιχτη. Το τίμημα της συνδρομής είναι 50 €. Η εγγραφή 50 € άπαξ και η συνδρομή 50 € άπαξ. Αυτό που μπορεί να έχει καταλάβει λάθος ο φίλος είναι ότι δεν δεχτήκαμε κάποιους, ότι διαγράψαμε κάποιους και εδώ πρέπει να δώσω μια εξήγηση ακόμη και αν πρέπει να σπαταλήσω λίγο χρόνο. Όταν είχαμε αυτές τις αντιδικίες με αυτούς τους αγαπημένους ΑΕΚτζήδες, ένας εξ αυτών μάλιστα δικηγόρος, προέβαλαν ένσταση στην ΑΕΚ πως ότι κάναμε ήταν παράνομο και ότι οι αποφάσεις έπρεπε να βγαίνουν με την πλειοψηφία, απλή ή απόλυτη, με το σύνολο των μελών της Ερασιτεχνικής.

Τότε λοιπόν η Ερασιτεχνική είχε γραμμένα γύρω στα 4.000 μέλη γιατί είχε κάνει μια καμπάνια μια εποχή ο Χατζηχρήστος και έγραφε μέλη στην Ερασιτεχνική. Πήγαν γράφτηκαν, μπορεί να μην πλήρωσαν και ποτέ συνδρομή και έμειναν εκεί. Και έπρεπε η Ερασιτεχνική κατά τα λεγόμενα αυτών που μας κυνηγούσαν και δεν ήθελαν να κάνουμε γήπεδο, δεν ήθελαν να κάνουμε ΚΑΕ και ΠΑΕ, μας έστελναν στα δικαστήρια και στους εισαγγελείς και μας έλεγαν παράνομους διότι έπρεπε να υπάρχει πλειοψηφία από τους 4.000, όταν δεν ξέραμε που μένανε, αν υπήρχαν, δεν είχε γίνει διαγραφή, δεν είχε γίνει τίποτα. Το καταστατικό και ο νόμος που προστατεύει από τέτοιες καταστάσεις, λέει ότι αν για δύο χρόνια δεν έχεις πληρώσει την συνδρομή σου, διαγράφεσαι. Εμείς επί ενάμιση χρόνο βγάζαμε ανακοινώσεις, στέλναμε e-mails, δημοσιεύαμε σε εφημερίδες να έρθουν να πληρώσουν γιατί θα διαγραφούν. Κάναμε τελικά μια γενική συνέλευση την οποία την δημοσιεύσαμε στις εφημερίδες, ήρθε κόσμος, ήρθε ο Μελισσανίδης, μιλήσαμε για πολλά και διάφορα και κάναμε τις διαγραφές. Είχαν προσκληθεί όλοι και είχαν αφήσει απλήρωτα χρόνια και χρονάκια και μου ήρθαν τώρα κάποιοι από αυτούς και μου λένε πόσα χρωστάω από το 2011; Μα δεν ξέρεις πόσα χρωστάς από το 2011; Καταρχήν έχεις διαγραφεί. Δεύτερον βάλε τα λεφτά και αν θες να ξαναγραφτείς, θα κάνεις αίτηση και θα γράφεις “παρακαλώ αιτούμαι την επανεγγραφή μου”. Εκεί υπάρχει άλλη διαδικασία. Αν είσαι νέος μέλος, στους δύο μήνες αν δεν σου απαντήσουμε, είσαι μέλος έτσι και αλλιώς. Αν θες να ξανά γραφτείς θα πρέπει να περάσεις την διαδικασία που λέει ο νόμος. Να δούμε γιατί διαγράφηκες, το πόσο αξιόπιστος είσαι, να δούμε πόσο αγαπάς το σωματείο, να δούμε τι έχεις κάνει για αυτό. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι βγάζουν αυτές τις φήμες ότι η Ερασιτεχνική είναι κλειστό κλαμπ. Η Ερασιτεχνική είναι ορθάνοιχτο κλαμπ. Είναι 50 € η εγγραφή, 50 € η συνδρομή. Ελάτε, έχουμε εκλογές την επόμενη χρονιά, προφανώς δεν θα προλάβετε να ψηφίσετε τώρα γιατί οι εκλογές θα έχουν γίνει ήδη μέχρι τον Αύγουστο του 2025. Ελάτε να γραφτείτε και θα μπορείτε να είστε υποψήφιοι και να ψηφίσετε στις μεθεπόμενες εκλογές. Ελάτε όμως, βοηθήστε με οποιονδήποτε τρόπο. Δώστε τον οβολό σας και κάντε και την αντιπολίτευση σας».

-Ποιο είναι το συνολικό μπάτζετ για να είναι όλα μας τα τμήματα πρωταγωνιστικά και να διεκδικούν τους εγχώριους τίτλους

«Είναι μια ερώτηση υποθετική. Αν είχαμε την δυνατότητα να μπορούμε να μαζεύουμε το μπάτζετ που θα θέλαμε και με νοικοκυρεμένο τρόπο, γιατί εμείς αυτά που έχουμε καταφέρει, τα έχουμε καταφέρει με πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα έχουμε καταφέρει λόγω δουλειάς, λόγω εξάντλησης του οικονομικού περιθωρίου και με πολλή αγάπη. Θεωρώ πως η Ερασιτεχνική έτσι όπως εμείς έχουμε μάθει να δουλεύουμε με 4 – 4,5 εκατομμύρια μπάτζετ θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικά τμήματα και το βόλεϊ ανδρών και τα πόλο, χωρίς να χρειάζεται να βάλει κανένας χρήματα από την τσέπη του. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα παίρνεις τα πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, γιατί δεν παίζεις ποτέ μόνος σου και ο καλύτερος να είσαι μπορεί να το χάσεις, ωστόσο θα ήσουν ανταγωνιστικός σε όλα.

Θέλω όμως να πω ότι η ΑΕΚ είναι ανταγωνιστική στα αθλήματα που έχει. Είναι ανταγωνιστική στο χάντμπολ ανδρών, θα είναι σίγουρα ανταγωνιστική και θα το δείτε και στο χάντμπολ γυναικών, δεν ξέρω αν θα πάρουμε πρωτάθλημα από την πρώτη χρονιά, θα διεκδικήσουμε όμως και τους δύο τίτλους. Είναι ανταγωνιστική στο βόλεϊ και θα είναι στο ποδόσφαιρο γυναικών. Ήταν και πέρσι στο ποδόσφαιρο γυναικών που είχαμε πάρει μια απόφαση να στηρίξουμε τα κορίτσια που μας ανέβασαν στην πρώτη κατηγορία και δεν κάναμε πολλές μεταγραφές. Θέλαμε να το απολαύσουνε. Ήταν ηθικό δικαίωμά τους να παίξουν στην πρώτη κατηγορία. Θα μπορούσαμε να τις είχαμε διώξει όλες και να φέρουμε καινούργιες και να πάμε για πρωτάθλημα. Δεν το κάναμε, γιατί ο αθλητισμός σημαίνει πρώτα από όλα ήθος. Εγώ θεωρώ πως φέτος θα χτυπήσουμε το νταμπλ, μπορεί να μην πάρουμε τίποτα, αλλά θα τα διεκδικήσουμε. Και στα δύο φούτσαλ θα διεκδικήσουμε το τρεμπλ. Ακόμα και στο πινγκ πονγκ. Στα πάντα είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί στα πόλο για να μην υπάρχει κάποια παρερμηνεία, ωστόσο σε όλα τα υπόλοιπα θα είμαστε. Δεν είναι κάτι που δεν το βλέπει ο κόσμος.

Σας είπα ποια είναι τα έσοδα που έχει η Ερασιτεχνική. Ελπίζω να μην είναι λιγότερα φέτος από αυτά που είχαμε πέρσι. Εννοείται αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία του ποδοσφαίρου. Εύχομαι ότι θα είναι στην χειρότερη περίπτωση τα ίδια. Πιθανολογώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί να είναι και παραπάνω. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουν τα νούμερα των δύο άκρως ανταγωνιστικών σωματείων. Θα σας πω το εξής. Το αντιμετωπίζω και εγώ και τα γραφεία, καθημερινά. Μουρμούρα γιατί κάνατε την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ 20 €. Μουρμούρα ακόμα και για την Κάρτα των 10 €. Υπήρχε τύπος εδώ, ο οποίος είχε ευεργετηθεί από την ΑΕΚ, έχει δουλέψει στην ΑΕΚ και ήταν στην ουρά κάτω και έλεγε “μην πάτε πάνω να πάρετε γιατί την έχουν κάνει 20 €. Τι κάνετε απατεώνες”. Άνθρωπος που ζητούσε και τον έβαζα ακόμα και σε περιόδους covid μέσα στο γήπεδο να βλέπει την ΑΕΚ στο χάντμπολ, στο βόλεϊ, στους τελικούς στην Χαλκίδα και παντού. Όταν σταματήσουν να είναι μίζεροι κάποιοι και καταλάβουν ότι τα 20, τα 30 ή τα 50 € από του χρόνου και σημειώστε το αυτό διότι ο μεγαλύτερος οργανισμός φίλαθλων της ΑΕΚ, ήδη μου το έχει πει να βάλω την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ 50 €. Όταν λοιπόν οι αντίπαλοι μας έχουν την κάρτα 75 €. Είδατε τι έγινε με τον Παναθηναϊκό προχθές όταν ο Αλαφούζος για δύο μέρες τους έβαλε Χ για δύο μέρες στην ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ των 50 €. Εμείς είμαστε τόσα χρόνια με το δεκάρικο και τον αγώνα μας. Φέτος με το 20ευρω και από κάποιους ακούμε βρισιές. Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι, η Ερασιτεχνική θα ζει και με την βοήθεια της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και της ΚΑΡΤΑΣ ΦΙΛΟΥ. Εάν δεν μπορείτε να το παρακολουθήσετε αυτό, το πρόβλημα δεν είναι της Ερασιτεχνικής. Την ΑΕΚ την αγαπάμε ολόκληρη. Από το παιδάκι που είναι στο ταε κβον ντο και στη ρυθμική γυμναστική, μέχρι τον αθλητή του χάντμπολ, του βόλεϊ, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του οποιουδήποτε. Αυτό ήθελα να το καταλάβει ο κόσμος. Είχες Πάνο, κάνει κάποια στιγμή μια μελέτη για πόσα χρήματα έχει εισπράξει ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα. Ο Ολυμπιακός μέσα σε ενάμιση μήνα έχει εισπράξει από πωλήσεις καρτών φίλου και από το καπέλο του Conference και άλλα, όσα εισπράττουμε εμείς σε δύο χρόνια. Μπορεί και παραπάνω».