AEK ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Αλεξίου: Με τον νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, έχω πολύ καλές σχέσεις – Τον ενημερώνω για την Ερασιτεχνική

Στο δεύτερο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του προέδρου της ΑΕΚ, Αλέξη Αλεξίου, στο επίσημο κανάλι του σωματείου (AEK Athletic Club) στο You Tube, απαντάει σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που του έθεσαν οι φίλοι της ομάδας, εκτός από τα οικονομικά, που είχε απαντήσει αναλυτικά στο πρώτο μέρος.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση των απαντήσεων του προέδρου της ΑΕΚ.

-Καλησπέρα και πάλι, εδώ είμαστε στο επίσημο κανάλι της ΑΕΚ στο You Tube για το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του προέδρου του σωματείου, Αλέξη Αλεξίου. Να ξεκαθαρίσουμε ότι έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος και αυτό συνέβη, δυστυχώς, επειδή είχαμε την πολύ μεγάλη απώλεια του Νίκου Ξηροκώστα, επομένως καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν υπήρχε ούτε η διάθεση για να ανεβάσουμε τη συνέντευξη σε εκείνο το χρονικό διάστημα, αλλά ήταν κυρίως για λόγους σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Νίκου. Προέκυψε και μια ασθένεια αμέσως μετά, επομένως μεσολάβησε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο συνεντεύξεις. Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης αφορά κυρίως στα τμήματα του συλλόγου, όπου τα ερωτήματα των φίλων της ΑΕΚ είναι πάρα πολλά, καθώς και για κάποια ακόμα ζητήματα, τα οποία θα ακούσουμε παρακάτω. Πρόεδρε και πάλι καλησπέρα για δεύτερη φορά, δεν ξέρω αν θες να πεις κάτι ως πρόλογο…

«Να αναφερθώ και εγώ στον Νίκο τον Ξηροκώστα και στο τι σήμαινε η μορφή του, αλλά και ως άνθρωπος, όχι μόνο στο οπαδικό κίνημα, αλλά και στον οργανισμό της ΑΕΚ γενικότερα. Είναι νομίζω περιττό, όλοι όσοι ασχολούνται με την ΑΕΚ, γνώριζαν την ιστορία και την πορεία του Νίκου μέχρι και την τελευταία ημέρα, που μάθαμε όλοι αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός. Νομίζω μας σόκαρε, γιατί ήταν πάρα πολύ ξαφνικό, ειδικά σε όσους δεν γνωρίζαμε κάτι παραπάνω. Είναι πραγματικά κρίμα, είναι θλιβερό να χάνονται νέοι άνθρωποι και όταν μάλιστα τους ανθρώπους αυτούς, έχει τύχει να τους γνωρίσεις και να ξέρεις τι έχουν προσφέρει σε κάτι το οποίο αγαπάμε όλοι, η θλίψη είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα συλλυπητήρια και τα δικά μου και της οικογένειας της ΑΕΚ, ούτως ή άλλως, έχουν δοθεί και είναι στους οικείους του, αλλά αυτό δεν απαλύνει προφανώς τον πόνο τους. Η ζωή συνεχίζεται, προχωράμε λίγο με τα πιο πεζά πράγματα, αυτά που πρέπει να μάθει ο κόσμος σε σχέση με την Ερασιτεχνική».

– Θα θέλαμε μια τοποθέτηση σας για το τι έχει συμβεί στο ανδρικό τμήμα βόλεϊ και φυσικά τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση σας από φέτος κιόλας, αν και υπάρχει ήδη μια επίσημη ενημέρωση. Επίσης, ένα σκέλος που ρωτούν πολλοί είναι αν τα παλιά χρέη θα διαγραφούν ή όταν ανέβουμε και πάλι στην Α1, θα εμφανιστούν ξανά.

«Λοιπόν, το ανδρικό βόλεϊ είναι ένα τμήμα το οποίο λειτουργεί υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς, το οποίο το έχει εισάγει ο αθλητικός νόμος και παραμένει δυστυχώς μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι θα πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση, τουλάχιστον από νομικής άποψης στο τμήμα αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως είναι η κατάσταση, έτσι πρέπει να πορευτούμε. Το βόλεϊ ανδρών λοιπόν, λειτουργεί ως επαγγελματικό τμήμα, ως επαγγελματική ομάδα και για αυτό το λόγο τα χρέη που δημιουργεί, δεν μπορούν ποτέ με κάποιο τρόπο, δεν μπορείς ποτέ να τα αποφύγεις. Όταν εμείς για πρώτη φορά ήρθαμε στη διοίκηση στο 2013, βρήκαμε ένα ανδρικό βόλεϊ, να οφείλει πάνω από ένα εκατομμύριο περίπου ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα τότε, αυτά που οφείλονταν δεν ήταν ληξιπρόθεσμα, δηλαδή δεν είχαν εκδοθεί αποφάσεις. Υπήρχαν οφειλές αλλά δεν είχαν ακόμα βγει αποφάσεις. Αυτό το λέω γιατί μπορεί να ρωτήσει κάποιος, να πει δηλαδή, ωραία βρήκατε ένα εκατομμύριο ευρώ χρέη στο βόλεϊ, όμως κατεβάσατε ομάδα, πήγαμε και καλά τότε, μάλιστα το 2013 με την πρώτη διοίκηση της ΑΕΚ και με το ΤΑΠ ΑΕΚ τότε με τη συμμετοχή και του Μάνου του Μακρή. Στο σημείο αυτό, θέλω να το πω αυτό, να το αναφέρω, θεωρώ τον Μάνο τον Μακρή ως έναν από τους πιο πολύπειρους και ικανούς παράγοντες στο βολεϊκό χώρο. Με τη βοήθεια του, καταφέραμε λοιπόν και φτιάξαμε μια ομάδα, η οποία ήτανε σχετικά φθηνή και το λέω αυτό σε σχέση με τα νούμερα που δαπανούν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και λοιπά, καταφέραμε και πήραμε το Λιγκ Καπ, πήγαμε στο φάιναλ φορ του κυπέλλου και λοιπά. Στην πορεία άρχισαν να εκδίδονται οι αποφάσεις όλων των υποθέσεων που είχαν προκύψει από τις οφειλές που είχε δημιουργήσει η διοίκηση του 2008 και μετά. Από τότε και έπειτα, άρχισαν να μένουν απλήρωτα συμβόλαια, πάρα πολλά, και έγιναν κάποιοι διακανονισμοί που δεν κατάφεραν να τηρηθούν και τελικά όλες οι αποφάσεις που εν τω μεταξύ έβγαιναν, έφτασαν να έχουν κάνει αποτρεπτικό, σχεδόν αδύνατο για ένα σωματείο ερασιτεχνικό να μπορεί να συντηρήσει ένα επαγγελματικό τμήμα. Παλέψαμε πάρα πολύ, σιγά σιγά με τα χρόνια και καταφέραμε το βάρος αυτό του ενός εκατομμυρίου που είχε δημιουργηθεί, να το περιορίσουμε στις 250.000 περίπου.

Ωστόσο στην πορεία βγήκαν κάποιες νέες αποφάσεις που αφορούσαν πάλι παλιούς παίκτες, θα σας πω ότι πέρσι χαρακτηριστικά, όταν η ομάδα κέρδισε την άνοδο της στην Α1, με πήρε ο Αρχοντής ο Λευτέρης τηλέφωνο και μου είπε, ξέρεις κάτι υπάρχει μια απόφαση ενός παίκτη τάδε, γιατί τότε προσπαθούσαμε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους παίκτες αυτούς, δηλαδή τους παλιούς αθλητές της ΑΕΚ στους οποίους υπήρχαν αυτές οι αποφάσεις για να μπορέσουμε να πληρώσουμε αυτά τα 250 χιλιάρικα που πράγματι οφείλονταν. Και μου ανέφερε κάποιους αθλητές, τους οποίους εγώ πρώτη φορά τους άκουγα. Ήταν κάποιες υποθέσεις λοιπόν που είχαν δικαστεί προφανώς ερήμην της ΑΕΚ, βγήκαν οι αποφάσεις, νέες αποφάσεις και το ποσό ανέβαινε. Έγινε μια προσπάθεια και πέρσι για να παίξει η ομάδα στην Α1.

Προσφέραμε σε όλους τους σε παλιούς αθλητές στους οποίους φαίνεται η ΑΕΚ να οφείλει, προσφέραμε την επιδότηση από το στοίχημα 228.000 ευρώ. 250.000 ήταν περίπου η οφειλή, δυστυχώς όμως υπήρχαν κάποιοι που ήταν πραγματικά άτεγκτοι και ήθελαν όλο το ποσό, κεφάλαιο, τόκους, τόκους υπερημερίας, τόκους επιδικίας, μέχρι τελευταίου σεντ. Αυτομάτως οι 250.000 έφτασαν σε ένα ποσό 550.000, το οποίο θα έπρεπε να επιλέξουμε εάν θα το διαθέσουμε για το βόλεϊ ή εάν θα έπρεπε να μείνει στην Ερασιτεχνική και να συντηρηθούν τα υπόλοιπα αθλήματα που είχαμε, το χάντμπολ των ανδρών, το βόλεϊ το γυναικείο, το ποδόσφαιρο, το futsal και λοιπά. Επειδή έστω και έναν, αν δεν καταφέρναμε να πληρώσουμε με τον τρόπο που ήθελε, δηλαδή πλήρης εξόφληση, κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, δεν μπορούσαμε να πάρουμε άδεια. Κάναμε όποιες προσπάθειες μπορούσαμε μέχρι τέλους, δεν τα καταφέραμε, δεν δέχτηκε κανείς να συναλλαχθεί, δεν δέχτηκαν οι περισσότεροι να κόψουν έστω ένα σεντ από τους τόκους και φτάσαμε στο σημείο αυτό.

Είναι ένα λάθος που έχει γίνει και είναι και νομοθετικό λάθος, θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική μια ρύθμιση που είχε βγει κάποτε από τον υφυπουργό αθλητισμού και όχι δυνητική, με την οποία θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κούρεμα, να πληρώνεται το κεφάλαιο, έστω και κάποιο μέρος τόκων. Ειδικά σε μια περίοδο που ο λαός έχει περάσει τόσα μνημόνια. Ο κόσμος ξέρει τι σημαίνει επιτόκιο τραπεζικό και πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν έχει γίνει και έτσι όλα τα σωματεία είναι έρμαια αθλητών, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν βάλει τα λεφτά τους σε ένα επενδυτικό ομόλογο και περιμένουν κάποια στιγμή από τα 10€ να πάρουν πίσω 100. Θέλω να πω σαν παράδειγμα, ότι υπάρχουν αθλητές συγκεκριμένοι, οι οποίοι είχαν έρθει στην ΑΕΚ με 40.000€ συμβόλαιο, έχουν πάρει από την ΑΕΚ πάνω από 55.000 και οι δικηγόροι τους, ζητάνε ακόμα αλλά 55.000. Εάν κάποιος μπορεί να συλλάβει το μέγεθος, θα μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο είναι εκεί πού είναι το βόλεϊ. Συνεπώς έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, την πήραμε την απόφαση αυτή, όσο και αν ήταν δύσκολη, ήταν όμως μια απόφαση, η οποία είχε να κάνει με τη σωτηρία του σωματείου ή όχι. Εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει το ανδρικό βόλεϊ στην ΑΕΚ και να μην υπάρχει κάτι άλλο. Αυτό είναι μια σκέψη, την οποία θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε. Ωστόσο, σε μας ως διοίκηση δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας, να υπάρχει το ανδρικό βόλεϊ, να πληρώσουμε 550.000€ για να εξοφληθούν τα χρέη και να πρέπει να φτιάξεις με άλλα 500.000 την ομάδα.

Τα οικονομικά της ΑΕΚ τα έχουμε πει, είναι πολύ συγκεκριμένα, δεν μπορεί τα 2/3 των εσόδων σου να πηγαίνουν για ένα άθλημα. Δεν γίνεται αυτό. Ωστόσο το ανδρικό βόλεϊ δεν έχει διαλυθεί, δεν έχει σβήσει, δεν διαλύουμε τίποτα. Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε, αυτή η κινδυνολογία και αυτή η ψευδολογία, γιατί περί ψεύδους πρόκειται όταν λένε κάποιοι ότι έχει διαλυθεί το βόλεϊ. Μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό, μιλάμε για αθλητισμό, ο οποίος πρέπει πρωτίστως να αναπτύσσει τα παιδιά και να καλλιεργεί αθλητές και μετά μιλάμε για πρωταθλητισμό. Τα τμήματα υποδομών της ΑΕΚ, από παίδες, εφήβους, νέους άνδρες και λοιπά, δεν καταργήθηκαν ποτέ. Προφανώς το βόλεϊ δεν έχει καταργηθεί ως άθλημα γιατί πρωταγωνιστεί και στο γυναικείο βόλεϊ, αλλά και σε όλα τα αναπτυξιακά, σε όλα τα ηλικιακά.

Τώρα σε σχέση με την εξυγίανση της ανδρικής ομάδας, έτσι ώστε να μπορέσει να ξανά υπάρξει μια επαγγελματική ανδρική ομάδα, γίνονται κάποιες κινήσεις νομικής και οικονομικής φύσης έτσι ώστε να μπορέσει να χτιστεί μια ομάδα υγιώς από μηδενική βάση και να μην απειλείται από παλαιά χρέη και να μπορεί να είναι και αυτοεξυπηρετούμενη οικονομικά. Να μην εξαρτάται η ζωή της από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, από τα έσοδα που έχει Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Αυτό είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, το μελετήσαμε και πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε να το εφαρμόσουμε από φέτος, με σκοπό όταν σε 4 χρόνια η ομάδα θα είναι στην πρώτη κατηγορία, να μην έχει ανάγκη ούτε ένα σεντ να «κλέψει» από τα μπάτζετ άλλων τμημάτων για να ζήσει αυτό. Αυτό είναι, τίποτε παραπάνω, τίποτα λιγότερο».

– Για ποιο λόγο εγκαταλείψατε το ένδοξο τμήμα του στίβου;

«Εγώ θα απαντήσω στα πάντα, ούτως ή άλλως το έχουμε συμφωνήσει αυτό, αλλά πιθανολογώ ότι έτσι όπως θέτουν κάποια ερωτήματα, ίσως ο κόσμος που κάνει αυτές τις ερωτήσεις να μην είναι καλά πληροφορημένος ή να έχει επηρεαστεί από δημοσιεύματα που σίγουρα παραποιούν την αλήθεια, την πραγματικότητα. Είναι πολλά σχόλια τέτοια, σε κάθε περίπτωση κάποια σχόλια τέτοιου είδους το τελευταίο διάστημα στα σόσιαλ, από άτομα τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα, επιθετικά και βάλλοντας συκοφαντικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ερασιτεχνική, έχει διαλυθεί το βόλεϊ, έχει διαλυθεί ο στίβος και λοιπά. Υπάρχουν κάποιοι, γιατί κάποιους τους γνωρίζω καλά, οι οποίοι δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο γήπεδο του βόλεϊ, έχουν έρθει κάποιοι και ρωτάνε στα γραφεία τι θα γίνει με το βόλεϊ, γιατί δεν το κάνετε, τι έγινε που είναι και λοιπά. Όταν τον ρωτάνε τα κορίτσια της γραμματείας, ξέρεις που είναι πού παίζαμε πέρυσι βόλεϊ, δεν ξέρουν να απαντήσουν. Υπάρχει μια τακτική λοιπόν λάσπης από κάποιους ελάχιστους, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση, όπου ξέρουμε ποια είναι, η οποία προκαλεί παραπληροφόρηση σε κόσμο, ο οποίος έχει πραγματικά αγνές προθέσεις και θέλει να μάθει.

Όπως λοιπόν το βόλεϊ δεν έχει διαλυθεί, έτσι δεν είχε διαλυθεί ο στίβος. Αν είχε διαλυθεί ο στίβος της ΑΕΚ, δεν θα μπορούσαμε να τον δηλώσουμε στο μητρώο σωματείων, όπου υποχρεωτικά πρέπει να δηλώσεις, όχι αυτό που θέλεις, αλλά αυτό που είναι εγγεγραμμένο ως ενεργό άθλημα στις ομοσπονδίες και με στοιχεία που παρέχει η ίδια η ομοσπονδία. Δεν μπορείς να πας στο μητρώο και να δηλώσεις 10 αθλητές και να είναι όποιοι νομίζεις εσύ ότι είναι ή ότι στοιχεία νομίζεις ότι μπορείς να δώσεις και να τελειώνει η ιστορία και να πεις… το δήλωσα, έφυγα. Όχι. Το μητρώο με το e-kouros έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον, γιατί τα πάντα φαίνονται σε πλατφόρμες, τα πάντα είναι όλα ψηφιοποιημένα και είναι όλα σε πλήρη γνώση όλων των αρμόδιων φορέων, από αθλητικούς φορείς μέχρι διοικητικούς, φορολογικούς και λοιπά, τα πάντα φαίνονται. Ο στίβος λοιπόν δεν έχει διαλυθεί, υπάρχει, ο στίβος αναπτύσσεται, λειτουργεί σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες με κέντρα ανάπτυξης σε μικρές ηλικίες και ο στίβος ελπίζουμε ότι άμεσα θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Έχουμε επιλέξει ως ΑΕΚ να μην πηγαίνουμε να «αγοράζουμε» σωματεία για να τα κάνουμε ΑΕΚ και να έχουμε πρωταγωνιστικές βλέψεις. Έχουμε επιλέξει να έχουμε τμήματα, τα οποία επανδρώνονται με παιδάκια που αγαπάνε το άθλημα και σιγά σιγά μεγαλώνουν μέσα στην ΑΕΚ και μεγαλώνει και η ΑΕΚ μαζί τους στο άθλημα που υπηρετούν. Έτσι πάμε σιγά σιγά, προφανώς χρειάζονται και κάποιες μεταγραφές, όμως μεταγραφές με σύνεση. Και όχι μεταγραφές για το τμήμα του στίβου, ας πούμε μιας και μόλις περάσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες και τουρνουά διάφορα και είδαμε όλοι αντιδράσεις αθλητών στίβου. Θα είδατε πόσο πολλοί θεωρούν ότι είναι εγκαταλελειμμένοιαπό τους φορείς, θα είδατε πόσο μικρά είναι τα ποσά που διατίθενται, θα είδατε πολλά, θα είδατε το παράπονό τους. Εμείς μπορούμε να «απλώσουμε» το χέρι μας και να δώσουμε τη βοήθεια μας και να δώσουμε μια οικονομική βοήθεια σε αθλητή, μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη μας. Δεν φτάνει για παραπάνω, δεν μπορούμε να κάνουμε παραπάνω, για αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία να αναπτύσσουμε.

Να χρεώνουμε την ΑΕΚ με κόστος 150.000 ή 200.000 ή 250.000 το χρόνο για να έχουμε τμήμα στίβου, όχι, δεν θα το κάνουμε ποτέ. Τα νούμερα αυτά δεν τα λέω τυχαία, είναι νούμερα που υπήρχαν στην αμέσως προηγούμενη διοίκηση που αναλάβαμε το 2013, στην αμέσως προηγούμενη και προηγούμενες διοικήσεις. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν τέτοια μπάτζετ στο στίβο, υπάρχουν αγωγές που έχουν δικαστεί κατά της ΑΕΚ για δρομείς που έτρεξαν έναν αγώνα στην ΑΕΚ και διεκδικούν 10.000 €. Δρομείς που έτρεξαν δύο αγώνες και διεκδικούν 30.000 €. Αυτά υπάρχουν, αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της ΑΕΚ δεν θα τα κάνουμε. Δεν καταργούμε αθλήματα, δεν διαλύουμε αθλήματα όπως λένε ψευδώς κάποιοι, αλλά δεν διαλύουμε και το σωματείο. Αυτά είναι διαλυτικές τάσεις έτσι όπως κάποιοι έκαναν κάποτε, δεν τα υιοθετούμε, τα έχουμε απορρίψει».

– Για ποιο λόγο έφυγαν από τη γυναικεία ομάδα Βόλεϊ, οι αθλήτριες Κωνσταντινίδου και Καλαντάτζε και ποιοι είναι οι στόχοι για τη φετινή χρονιά στο τμήμα;

«Το ρόστερ στο Βόλεϊ των Γυναικών, όπως και σε κάθε άθλημα, το φτιάχνει ο προπονητής. Ο νέος προπονητής λοιπόν είχε επιλέξει τις αθλήτριες με τις οποίες ήθελε να δουλέψει. Ειδικά όμως για τηνΛαμπρινή, να πω, ότι είχε ήδη συμφωνήσει, προ της ελεύσεως προπονητή, με μία ιταλική ομάδα. Ήθελε να κάνει ένα βήμα στο εξωτερικό, είναι μάλιστα μια καλή ομάδα. Η δε Καλαντάτζε είχεσυμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, άσχετα αν δεν μας το έλεγε. Νομίζω ότι το θέμα ήταν κυρίωςοικονομικό. Ήθελε να εξοφληθεί κάποιους τελευταίους μισθούς από την ΑΕΚ, πριν ανακοινωθεί από τον Ολυμπιακό. Νομίζω, όμως, ότι είχε συμφωνήσει ήδη με τον Ολυμπιακό, αλλά ήξερε κιόλας ποιεςαθλήτριες είναι στη στόχευση του προπονητή μας, για τη θέση των κεντρικών. Οπότε, ο λόγος από την πλευρά μας είναι καθαρά αγωνιστικός, δεν είναι κάποιος άλλος. Όπως κάνουμε σε όλα τααθλήματα, προσπαθούμε να υλοποιούμε τις επιθυμίες του προπονητή. Ο στόχος της φετινής χρονιάςείναι το νταμπλ. Θέλουμε να διεκδικήσουμε και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Παρ’ ότι έχουμεμικρότερο μπάτζετ από πέρσι, η ομάδα είναι πολύ καλύτερη. Έχει παίκτριες σε συγκεκριμένεςθέσεις-κλειδιά, οι οποίες είναι, πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου. Έχουμε εμπλουτίσει την ομάδα καιμε αναγνωρισμένης αξίας Ελληνίδες αθλήτριες. Νομίζω ότι και στην πάσα είμαστε πολύ ισχυροί και ηδιαγώνια, θα δείτε, ότι θα κλέψει την παράσταση και στις ακραίες είμαστε πάρα πολύ δυνατοί. Και στις κεντρικές. Νομίζω η ομάδα είναι πάρα πολύ καλή. Δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί την επιτυχία, όταν ο τίτλος είναι ένας και οι ομάδες που τον διεκδικούν είναι 3 ή 4. Στις λεπτομέρειες κρίνεται, αυτό γίνεται κάθε χρόνο, αλλά ελπίζω ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί μέχρι τέλους και θακαταφέρουμε να κερδίσουμε το Πρωτάθλημα μετά από τόσα χρόνια».

-Έχουν γίνει ενέργειες να παίζει το Ποδόσφαιρο Γυναικών στην «Αγια-Σοφιά»;

«Το Ποδόσφαιρο Γυναικών στην Ελλάδα είναι, να μην πω σε βρεφονηπιακό επίπεδο, να πω ότι είναι λίγο παραπάνω από αυτό το επίπεδο. Εννοώ από πλευράς εξέλιξης και από πλευράς ενασχόλησης παραγοντικής. Εννοώ, όχι μόνο τον κόσμο που ασχολείται με τα σωματεία, αλλά γενικά από τουςπαράγοντες του αθλητισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας του αθλητισμού είναι και οεπικοινωνιακός, ο δημοσιογραφικός. Εάν δεν προβληθεί το άθλημα όπως πρέπει από όλους, δεν θααποκτήσει ποτέ την οντότητα που πραγματικά έχει, που πρέπει να έχει στην Ελλάδα. Αυτά πουβλέπουμε στην Αγγλία ή στην Ελβετία ή σε άλλες χώρες, είναι εικόνες μαγικές. Μακάρι ναμπορούσαμε να είχαμε και στην Ελλάδα τέτοιες στιγμές. Για την «Αγια-Σοφιά» είναι βέβαια αυτή τηστιγμή που μιλάμε, αδύνατο να φιλοξενήσει αγώνες της ομάδας Γυναικών, ωστόσο εγώ θα είμαι πάραπολύ ικανοποιημένος εάν καταφέρουμε φέτος να χρησιμοποιήσουμε αρκετές φορές, έστω σταντέρμπι, το «Σεραφείδειο. Παρ’ όλο που τα Σπάτα είναι ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, εντούτοις είναι πολύ επιβαρυμένο γιατί υπάρχει και η ΑΕΚ Β’, υπάρχουν προπονήσεις της ανδρικήςομάδας που πρέπει να είναι έτσι όπως πρέπει να είναι, με τις συνθήκες που πρέπει να είναι, είναι η Κ19 και όλες οι αναπτυξιακές οι υπόλοιπες. Γενικά πολύς κόσμος, ενώ είναι μεγάλος ο χώρος, δεν επαρκείνα ικανοποιήσει τους πάντες. Ωστόσο ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε και κάποιες προπονήσεις εκεί, γιατί είναι σημαντικό και για τις αθλήτριες να είναι στο χώρο του ποδοσφαιρικού οργανισμού, αλλά και κάποιους αγώνες στο Σεραφείδειο.

Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία πραγματικά πολύ καλή ομάδα. Υπάρχουν κάποιες παίκτριες, με τις προσθήκες που έγιναν, που ήρθαν να συμπληρώσουν ένα καλό υλικό που έχουμε κρατήσει από πέρσι, νομίζω ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύνολο, το οποίο είναι ικανό να πάρει το Πρωτάθλημα. Ήταν δική μας επιλογή η περσινή, να κρατήσουμε σχεδόν στο σύνολό τους τα κορίτσια που ανέβασαντην ομάδα από τη Β’ Εθνική στην Α’ Εθνική, γιατί θεωρήσαμε ότι είναι ηθικό και σωστό, οι κοπέλες πουκέρδισαν την άνοδο να παίξουν στην Α’ Κατηγορία. Κάναμε μία καλή προσπάθεια, κάναμε μίαυπέρβαση, φτάσαμε ως το τέλος στο Κύπελλο. Στην ρουλέτα των πέναλτι, χάσαμε τον τίτλο. Θαμπορούσαμε να είχαμε πάρει και το Κύπελλο πέρσι. Ωστόσο, φέτος επιλέξαμε να ενισχύσουμε τηνομάδα με αθλήτριες επιπέδου εθνικών ομάδων, οι μεταγραφές έχουν ήδη ανακοινωθεί. Υπάρχουναθλήτριες μέσα, που μαζί με τις κοπέλες που έχουν μείνει από πέρσι, όπως η Χατζηνικολάου, ηΚαπνίση, η Στεφάτου, η Τσελέντη και άλλες, θα μπορέσουν να κάνουν ένα σύνολο, που θεωρώ, ότι θαείναι εντελώς ανταγωνιστικό και απέναντι στον ΠΑΟΚ που πάντα μπαίνει ως φαβορί, αλλά καιαπέναντι στον Παναθηναϊκό, τον Αστέρα και τον ΟΦΗ που έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ και ναδιεκδικήσουν και αυτοί το Πρωτάθλημα. Γενικά θα έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα».

– Υπάρχει πιθανότητα για δημιουργία τμήματος Μπάσκετ Γυναικών, με προοπτική τον Πρωταθλητισμό;

«Είναι τόσο πολύ μεγάλη η έλλειψη των γηπεδικών χώρων και των εγκαταστάσεων, που είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς να διατηρήσουμε ακόμα και σε επίπεδο Ακαδημιών, τέτοιο τμήμα. Αυτό θαμπορούσε να το κάνει, αν επιλέξει να το κάνει, η ΚΑΕ με φορέα την Ερασιτεχνική, που έχει και τηνυποδομή και την τεχνογνωσία για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα μπασκετικό τμήμα. Για εμάς είναιπάρα πολύ δύσκολο. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι μπορούν να πουν «εντάξει να έχουμε ένα τμήμα να το βλέπουμε να χαιρόμαστε και δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα», είναι εξίσου βέβαιο ότι κάποιοι άλλοι θα πουν «τι την θέλετε την ομάδα, εάν πρόκειται να χάνει από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό». Βλέπετε, ότι αυτά τα λένε ακόμα και στο μπάσκετ των ανδρών. Ολυμπιακός καιΠαναθηναϊκός επειδή βοηθούνται οικονομικά τα γυναικεία τους τμήματα από Αγγελόπουλους καιΓιαννακόπουλο, είναι σε άλλο επίπεδο, διότι παίζουν και Ευρωλίγκα κτλ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς, ως Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και να το υπηρετήσουμε με συνέπεια και με σκοπό τον Πρωταθλητισμό. Οπότε δεν το βλέπω για τώρα τουλάχιστον».

-Στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης», θα μπορεί φέτος να πηγαίνει κόσμος;

«Ναι, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, κάποιον άλλο λόγο για να μην υπάρχει κόσμος. Στο «Γ. Κασιμάτης» φέτος θα έχουμε τη χαρά να βλέπουμε δύο πάρα πολύ καλές ομάδες χάντμπολ. Και την ομάδα Ανδρών, που βλέπετε με τι παίκτες ενισχύεται, αλλά και την ομάδα Γυναικών, που από φέτος μπαίνει δυναμικά για να σπάσει το παραδοσιακό μόνιμο δίδυμο του ΠΑΟΚ με την Νέα Ιωνία. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να τους ενοχλήσουμε, και αν μπορέσουμε να πάρουμε κάτι, ακόμα και από αυτήν την πρώτη χρονιά που θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

-Έχουν γίνει μεταγραφές στο ανδρικό φούτσαλ;

«Έχουν γίνει μεταγραφές, έχουν ανακοινωθεί. Ψάχνουμε ακόμα για ένα καλό δεξί φτερό. Στη θέσητου Άριελ Παϊς που δεν συνεχίζει στην ομάδα φέτος. Με τεχνικά χαρακτηριστικά στην επίθεση, όπωςτου Παϊς που ήταν εξαιρετικός τεχνίτης, αλλά να έχει την ικανότητα και να αμύνεται γιατί πρέπει νατα κάνεις όλα για να είσαι πρωταγωνιστής».

-Πότε και που θα αποκτήσει η Ερασιτεχνική κλειστό σπίτι για βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και αν υπάρχει πλάνο για κολυμβητήριο, όπως είχαν εξαγγείλει παλαιότερα για τα Σπάτα, οι υπεύθυνοι του Πόλο.

«Πλάνο για κολυμβητήριο δεν υπάρχει. Το ξεκαθαρίζουμε. Υπεύθυνοι Πόλο επίσης δεν υπάρχουν πια. Είχε μείνει μόνο ο κ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος έχει εγκαταλείψει. Ας το ξεχάσουμε, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υποχρεωτικά συνεργαζόμαστε με το ΟΑΚΑ και πληρώνουμε μηνιαίο μίσθωμα για να έχουμε καιτις Ακαδημίες Πόλο, Κολύμβησης, Καλλιτεχνικής Κολύμβησης και Καταδύσεων. Για το Κλειστό της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, θα πρέπει καταρχήν να βρεθεί ο χώρος και να διατεθεί από το Δήμο και να υπάρξει και μία σημαντική χρηματοδότηση από πρόγραμμα ή από Δήμο ή από την Περιφέρεια για να χτιστεί ένα γήπεδο που θα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις που θέλει η ΑΕΚ για το Βόλεϊ, το Φούτσαλ και το Χάντμπολ για να παίζει σε αγώνες Πρωταθλήματος, Κυπέλλου και Ευρωπαϊκούς. Να έχει δηλαδή αντικριστές εξέδρες, τουλάχιστον δύο. Μία τέτοια χωρητικότητα των 3-3.5 χιλιάδων θέσεων απαιτεί μία αρκετά σημαντική δαπάνη, η οποία βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα ταμεία της ΑΕΚ. Δεν υπάρχουν ούτε 5, ούτε 6, ούτε 7 εκατομμύρια για να διατεθούν για το γήπεδο».

-Για το χώρο της Μπριτάνια…

«Αν ήξερα κάτι τέτοιο, γιατί δεν το γνωρίζω, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση, θα το είχα πει στην προηγούμενη απάντησή μου. Μακάρι αν δεν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, να μπορέσει κάποια στιγμή να το εκχωρήσει στην Ερασιτεχνική για γήπεδο ή για κάτι άλλο. Δεν το γνωρίζω, όμως».

-Για το τι απαντάει σε όσους του λένε ότι είναι… Ολυμπιακός, για το τμήμα Στίβου και για το ότι η ΑΕΚ είναι το… 4ο σωματείο επί Προεδρίας του σε τίτλους

«Ο κύριος που τα λέει αυτά, ελπίζω ότι πραγματικά έχει αυτές τις απορίες και τις ρωτάει καλόπιστα. Για το Βόλεϊ απάντησα. Για τον Στίβο δεν είναι ανάγκη να τα ξαναπούμε. Όταν παραλάβαμε τη Διοίκηση της Ερασιτεχνικής, η ΑΕΚ αριθμούσε περί τους 60 τίτλους, νομίζω. Τώρα είμαστε κάτι παραπάνω από 120 τίτλους. Θα σας πω εγώ συγκεκριμένα, ότι οι τίτλοι που ανέλαβα επίσημα εγώ προσωπικά τη θέση του Προέδρου, αλλά και κάποιους μήνες πιο πριν ως Γενικός Γραμματέας, δηλαδή ως ενεργός Διοικητικός παράγων στην Ερασιτεχνική, από τότε έως και σήμερα η Ερασιτεχνική έχει κατακτήσει 64 τίτλους. Και όταν αναλάβαμε ως Διοίκηση είχαμε 8 τμήματα και αυτή τη στιγμή έχουμε 36 τμήματα, εγγεγραμμένα σε 25 ομοσπονδίες. 36 τμήματα, όχι 36 ομάδες, στα οποία αθλούνται παιδάκια, νέοι, έφηβοι, κορασίδες, νεανίδες, άνδρες, γυναίκες. Αν αυτό δεν είναι ανάπτυξη, τότε αναρωτιέμαι τι είναι. Αν αυτό θεωρείται οπισθοδρόμηση, θα πρέπει να μου κάνει μία ανάλυση ο κύριος, να μου στείλει ένα mail και να μου πει πώς θα μπορούσα να πάω καλύτερα μπροστά. Το Σωματείο δεν έχει… καταντήσει να είναι το τέταρτο σωματείο στη χώρα, όπως λέει. Το Σωματείο είναι το πρώτο στη χώρα ως Πολυαθλητικό, και είναι το Σωματείο που κατά την περσινή χρονιά, δηλαδή τη σεζόν 2022-23, σάρωσε τίτλους σε όλα τα αθλήματα που λειτουργεί. Το Σωματείο της ΑΕΚ δεν πήγε καλά την τελευταία χρονιά, δεν πήρε τίτλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε από τον χάρτη. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι πρωτίστως αθλητισμός, και μετά πρωταθλητισμός. Βεβαίως σε όλους μας αρέσει να παίρνουμε Πρωταθλήματα, αλλά θα πρέπει κάποιοι να αντιλαμβάνονται και πώς τα ζητάνε τα Πρωταθλήματα. Θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν, ότι με 1,5 εκατομμύρια έσοδα, δεν μπορείς να παίρνεις Πρωταθλήματα παντού. Αυτό που καταφέρνουμε με τα χρήματα που πραγματικά έχουμε εξασφαλισμένα, και όσα άλλα μπαίνουν στο ταμείο και από όσα μπαίνουν από τις τσέπες κάποιων που είμαστε στη Διοίκηση, ότι η ΑΕΚ έχει πάει πάρα πολύ καλά. Και εδώ θέλω να πω και κάτι. Θα έπρεπε πραγματικά η ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ να έχει εκτοξευθεί σε ένα πολύ μεγάλο νούμερο καιόλοι να παίρνουν μία ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ για να βοηθάνε την Ερασιτεχνική, και όχι για να πάνε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Είναι αδιανόητο να κάνεις παράπονα γιατί επιβαρύνεσαι με την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ για να αγοράσεις ένα εισιτήριο ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ, λοιπόν, είναι μέσα στα μεγαλύτερα Σωματεία της Ελλάδος στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό. Έχει καταφέρει να μπει σφήνα σε παραδοσιακές δυνάμειςαθλημάτων, όπως στο πινγκ πονγκ, και διεκδικεί και κερδίζει τίτλους στο πινγκ πονγκ. Η ΑΕΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια στο πινγκ πονγκ δεν υπήρχε σχεδόν πουθενά. Ήταν στις μικρές κατηγορίες. Καταφέραμε και πήραμε 2 Πρωταθλήματα στους Άνδρες, 1 Κύπελλο στις Γυναίκες. Δεν είναι μικρά πράγματα αυτά. Πρέπει να τα αντιληφθεί ο κόσμος. Δείτε τι γίνεται και στα υπόλοιπα αθλήματα. Δείτε τι γίνεται στα ομαδικά αθλήματα. Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει εκπροσώπηση στηνκορυφαία κατηγορία σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Η μοναδική! Και όταν λέω η μοναδική, η μοναδική! Και σε σύγκριση με Ολυμπιακό, και Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Σε όλα τα ομαδικά αθλήματα που υπάρχουν στις εθνικές κατηγορίες, η ΑΕΚ έχει ομάδα. Αυτά για το που βρίσκεται η ΑΕΚ και αν η ΑΕΚ έχει καταντήσει και αν διεκδικεί εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Εγχώριους τίτλους η ΑΕΚ διεκδικεί, το έχει αποδείξει. Ευρωπαϊκούς διεκδίκησε και κατέκτησε στο Χάντμπολ. Ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να διεκδικεί και στο Βόλεϊ. Στα υπόλοιπα αθλήματα, επειδή είναι πραγματικά «βρεφική» η κατάσταση στην Ελλάδα, ας πούμε το Ποδόσφαιρο Γυναικών, το Φούτσαλ, είναι αδύνατο να μπορέσει να το κάνει. Οπότε νομίζω ότι για τα δεδομένα τα δικά μας και τα δεδομένα της Ελλάδας, είμαστε μια χαρά.

Αυτό όμως που δε δέχομαι να μου λέει ο κύριος, είναι οι φήμες ότι επικαλείται ότι ακούει. Ότι είμαι…Ολυμπιακός. Για το βασίλειο των ηλιθίων, τα έχουμε πει και στο πρώτο μέρος. Πραγματικά η ηλιθιότητα είναι ανίκητη. Και τον ηλίθιο δεν μπορείς να τον συγκρατήσεις. Υπάρχουν κάποιοι που για δικούς τους λόγους έχουν πει, γιατί προφανώς από κάποιους τέτοιους ηλίθιους το έχει ακούσει, ότι εγώ είμαι… Ολυμπιακός. Και το γράφουν και στα προσωπικά τους σόσιαλ. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να τους μηνύσω ή να τους κάνω αγωγή για αυτό το συγκεκριμένο πράγμα, γιατί το θεωρώ πιο προσβλητικό από κάθε άλλο. Η λάσπη είναι πάρα πολύ εύκολη. Ρίχνεις μία λάσπη, την αφήνεις εκεί καιας την παίρνει ο αέρας. Αναρωτιέμαι όμως… Όταν μπήκα στην ΑΕΚ, πώς ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ΑΕΚ; Ανέφερα νωρίτερα, αλλά θα το ξαναπώ. Όταν για πρώτη φορά με φώναξε ο Ανατολιωτάκης να τον βοηθήσω νομικά, που με είχε δικηγόρο του, σε άλλες επιχειρήσεις, δεν ήξερε ότι είμαι ΑΕΚτζής; Το ήξερε και για αυτό με φώναξε. Και με κάλεσε να βοηθήσω αφιλοκερδώς. Και αφιλοκερδώς βοηθούσα. Όταν ο Χατζηχρήστος και η φίλη του η Κατερίνα, η γυναίκα του, με είχαν δει στο blue sky, δεν ήξεραν ότι είμαι ΑΕΚτζής; Γιατί στο blue sky, ήμουν για δουλειά. Ήξεραν φυσικά ότι είμαι ΑΕΚτζής. Με φώναξαν στην ΑΕΚ να βοηθήσω. Και βοήθησα. Και συνεχίζω να βοηθώ. Δεν ήξεραν ότι είμαι ΑΕΚτζής; Το ήξεραν. Έπρεπε μήπως να καταθέτω φωτογραφίες από την παιδική μου ηλικία με φανέλες της ΑΕΚ ή από τις εκδρομές που έκανα με φίλους μου στη Θεσσαλονίκη, στο Χαριλάου, στο Καυτανζόγλειο, στις Σέρρες, όταν ήμουν φοιτητής ή και αργότερα για να πρέπει να αποτυπώνω στα σόσιαλ που δεν έχω για να πείθονται κάποιοι; Κι αυτό να έκανα, θα έλεγαν βέβαια ότι είναι φωτομοντάζ. Είναι πραγματικά ντροπή στον ηλίθιο που το γράφει και αναπαράγει αυτό το πράγμα συνεχώς και σε όποιον άλλον ηλίθιο το αναπαράγει, γιατί ξέρουμε καλά ποιος το γράφει κι από που. Χωρίς να γνωρίζει και χωρίς να ελέγχει σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Από Ευρώπη μέχρι Αφρική και από Αυστραλία μέχρι Αμερική. Κάπου βρίσκεται αυτός ο ηλίθιος. Μπορεί να είναι και στην Ανταρκτική, μόνος του μαζί με τους πιγκουίνους και να έχει ένα πληκτρολόγιο και να γράφει. Θα έπρεπε όμως κάποιος ή κάποιοι, που γνωρίζει αυτούς τους ηλιθίους να τους δίνουν κάποιο μάθημα. Μάθημα δικαστικής φύσης. Γιατί είναι δυσάρεστο να λασπολογείς με τέτοια ευκολία κάποιον, χωρίςνα το γνωρίζεις. Εάν ήμουν… Ολυμπιακός, θα είχα λακίσει από την πρώτη στιγμή που έμπλεξα με τα ποινικά και με τις εφορίες, βάζοντας πλάτη για όλα τα πράγματα της ΑΕΚ. Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι, αυτή είναι η απάντηση. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Αν χρειαστεί, πλέον θα το πω με διαφορετικό τρόπο».

-Σε πόσες κάρτες Φίλου στοχεύετε για φέτος;

«Η δυναμική της ΑΕΚ επιβάλλει 100.000 Κάρτες Φίλου. Αυτό θεωρώ ότι το επιβάλλει. Υπάρχουν ΑΕΚτζήδες σε όλο τον κόσμο. Την Κάρτα Φίλου δεν την αγοράζεις για να πας στο γήπεδο. Την αγοράζεις για να βοηθήσεις την Ερασιτεχνική. Αν πράγματι, όσοι λένε, αγαπούν και κόπτονται για τηνΕρασιτεχνική. Όλοι αυτοί που σχολιάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την επιτυχία ή την αποτυχία, τηνίκη ή την ήττα μιας ομάδας, όλοι αυτοί, αν έβαζαν ένα 20άρικο να πάρουν μία Κάρτα Φίλου, θα ήταν πραγματική βοήθεια για την Ερασιτεχνική. Με 100.000 Κάρτες Φίλου, η Ερασιτεχνική αλλάζει επίπεδο. Δυστυχώς ο κόσμος περιορίζεται στην αγορά της Κάρτας Φίλου μόνο για να αγοράσει το εισιτήριότου στο ποδόσφαιρο. Όσο ο κόσμος σκέφτεται έτσι, και μάλιστα κάποιοι δυσανασχετούν κιόλας, τατμήματα δεν θα μπορούν να πετύχουν κάτι παραπάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 100.000 είναι ένανούμερο μαγικό, το οποίο θεωρώ πως όλοι θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πιάσουμε».

-Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Μάριο Ηλιόπουλο και αν έχουν υπάρξει συζητήσεις για τιςεπόμενες εκλογές στην Ερασιτεχνική;

«Με τον νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, έχω πολύ καλές σχέσεις. Τον εκτιμώ ιδιαιτέρως. Ανέλαβε ένα πολύ μεγάλο φορτίο. Που είναι πραγματικά μεγάλο, να αναλάβεις την ΑΕΚ, ουσιαστικά ερχόμενος μετά τον Δ. Μελισσανίδη, ο οποίος από μόνος του είναι μία τεράστια οντότητα. Είναι ένα τεράστιο φορτίο που δίνει στον επόμενο, ως προκάτοχος. Αλλά από αυτά που έχω δει από τον νέο ιδιοκτήτη, είμαι πεπεισμένος πως έχει και την ικανότητα, αλλά και τη δυνατότητα, να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ΑΕΚ, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι πρόκληση να είσαι ιδιοκτήτης αυτού του οργανισμού. Πιστεύω θα τα καταφέρει. Οι σχέσεις μας είναι καλές. Δεν έχει ασχοληθεί με τα της Ερασιτεχνικής. Τον ενημερώνω όπως πρέπει σε ζητήματα που πρέπει. Αλλά δεν νομίζω ότι έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με τα περαιτέρω της Ερασιτεχνικής. Οι εκλογές όταν θα γίνουν, οι υποψήφιοι που έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν, θα υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους και αυτό μόνο. Τίποτα άλλο».

-Γιατί η Ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν μετακομίζει σε νέα γραφεία, στο νέο της γήπεδο; Επίσης, έξω από κάθε θύρα της «Αγια-Σοφιάς» να υπάρχει κάποιος που θα πουλάει κάρτες Φίλου και εισιτήρια για τα παιχνίδια στα ερασιτεχνικά αθλήματα.

«Στο νέο γήπεδο έχουμε χώρο ως Ερασιτεχνική. Πέραν των γραφείων που φιλοξενούν την ΠΑΕ, υπάρχει χώρος που μπορεί να διαμορφωθεί για να φιλοξενηθεί η Ερασιτεχνική. Ήταν το θέλω του κ. Μελισσανίδη, είναι επίσης το θέλω και του κ. Ηλιόπουλου, είναι κάτι που το θέλαμε και εμείς. Να μπορούμε ως οργανισμός να στεγαζόμαστε στον ίδιο χώρο. Όμως δεν γίνεται τίποτα χωρίς λεφτά. Γιατα πάντα απαιτούνται δαπάνες, έξοδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επιλέξει να πηγαίνουμε σιγά σιγά, με αυτά που έχουμε στην τσέπη μας για να εξυπηρετήσουμε τα τμήματα. Πιστεύω ότι τα γραφεία θαμπουν σύντομα στο χώρο του γηπέδου και θα είναι κάτι πολύ όμορφο. Στο δεύτερο σκέλος, να πούμε πως δεν είναι εύκολο αυτό. Με τα εισιτήρια ίσως μπορέσεις να το κάνεις, γιατί είναι ερασιτεχνικά ακόμη. Όμως, ο νέος νόμος σε δεσμεύει τόσο στην πώληση των Καρτών Φίλου, όσο και στην πώληση των εισιτηρίων. Πρέπει τα στοιχεία να είναι μέσω πλατφόρμας. Γίνεται ηλεκτρονικά. Είναι λίγο δύσκολο».

-Τι έγινε με τα εισιτήρια στο Κλειστό του Ιωνικού; Πόσα κόπηκαν; Έμειναν εκτός γηπέδου ακόμα και τα διαρκείας. Μετά την ανακοίνωση για δωρεάν εισιτήρια, ο επόμενος τελικός έγινε κεκλεισμένων.

«Έχω δώσει την απάντησή μου στα παιδιά της Original, γιατί μου ζήτησαν εξηγήσεις για το τι συνέβη. Πρέπει να το πω όμως και εδώ. Ήταν πολύ κακή διαχείριση γενικώς από πλευράς γηπέδου, αστυνομίας, αλλά και με ευθύνη του Σωματείου, δική μας δηλαδή. Ενώ μας επέτρεψαν να έχουμε 700 θεατές, για να χωρέσουν αυτοί, θα έπρεπε να είναι και οι πτυσσόμενες εξέδρες ανοικτές. Ο Ιωνικός δεν τις άνοιξε, το ίδιο και η αστυνομία. Ο κόσμος συνέρρεε, κάλυψε τις εξέδρες τις σταθερές. Έμειναν έξω κάποιοι από αυτούς που είχαν εισιτήρια. Μπήκαν μέσα διαρκείας, προσκεκλημένοι απότις δύο ομάδες, αλλά και αξιωματούχοι από την ομοσπονδία. Και έμειναν έξω κάτοχοι που θα χωρούσαν αν είχαν ανοίξει οι πτυσσόμενες. Αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναταραχή, ναδιαπιστωθεί το πρόβλημα τελευταία στιγμή, να μην ανοίξουν οι πτυσσόμενες και να δημιουργηθούν και επεισόδια. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ως ΑΕΚ, ακόμα και να επιστρέψουμε το αντίτιμο σε όσους ήθελαν ή ακόμα και να δώσουμε δωρεάν το εισιτήριο για τον επόμενο αγώνα, για τον οποίο τελικά ηομάδα τιμωρήθηκε. Τα επεισόδια που έγιναν ήταν καταστροφικά και για την ομάδα. Θα σας πω μόνο ότι ως Ερασιτεχνική, μας στοίχισε 30.000 ευρώ από το πρόστιμο της ΔΕΑΒ. Επέρχεται και τιμωρίαβαρύτατη που μπορεί να φθάσει και τις 4 αγωνιστικές, αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή από τον Δικαστή της ΟΧΕ. Θέλω να πω πως σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε μαζί με σύμπνοια και με σκοπό να δούμε πως μπορεί να λυθεί για να μην επαναληφθεί. Το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Τουλάχιστον μετά από συζήτηση, έχουμε καταλήξει πως όλα τα εισιτήρια που θα πηγαίνουν στους οργανωμένους, θα διατίθενται μέσω συγκεκριμένων παιδιών της Original, με τα οποία έχω ήδη συνεννοηθεί. Δεν θα γίνεται τίποτα άλλο, ώστε να ξέρουν και αυτοί και εμείς ποιοι θα είναι μέσα. Να μην υπάρχει πια αναταραχή και να ξέρουμε από πριν, πόσοι και που και πότε θα πάνε στο γήπεδο. Οφείλω όμως να ζητήσω συγγνώμη για αυτό πουσυνέβη. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί».

-Τι γίνεται με το πλάνο απόκτησης εγκαταστάσεων και το κτήριο επί της Λεωφόρου Ηρακλείου, που είχε πει ο κ. Μελισσανίδης;

«Αυτό είναι ένα κτήριο που κάποια στιγμή συζητούσαμε με τον κ. Μελισσανίδη, για να το δώσει ως σπίτι του Ερασιτέχνη για γυμναστήριο και γραφεία της Ερασιτεχνικής. Δεν προχώρησε ποτέ. Είναι στούντιο της Ναυτεμπορικής αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα καν».

-Θα φτιαχτεί ομάδα στο League of Legends;

«Είχε φτιαχτεί μία εποχή, αλλά αυτό είναι θέμα συμμετοχής και διοργανωτών αν θα γίνει πρωτάθλημα και αν υπάρχει ενδιαφέρον για να δημιουργηθεί η Λίγκα. Όσο είχε δημιουργηθεί, η ΑΕΚ έπαιρνεμέρος και πρωταγωνιστούσε και έπαιρνε τίτλους. Μετά ατόνησε και περιμένουμε πότε θα ξαναγίνει».

-Γιατί όλα τα τμήματα δεν έχουν μία ενιαία πολιτική επικοινωνίας και μάρκετινγκ, χορηγιών, αλλά και ένδυσης, καθώς και γιατί δεν υπάρχει μία μεγάλη εξωστρέφεια της Ερασιτεχνικής στην Περιφέρεια;

«Κοινή πολιτική ένδυσης, μάρκετινγκ και λοιπά, υπάρχει. Δεν υπάρχει κοινός προμηθευτής σε όλα τα αθλήματα, αφού η Macron, με την οποία συνεργαζόμαστε, σε κάποια δεν έχει την παράδοση να τα εξυπηρετεί. Όπως τα αθλήματα του υγρού στίβου. Για την εξωστρέφεια στην επαρχία, αλλά και εκτός Ελλάδος, για περιοχές που ξέρουμε ότι σφύζει το ελληνικό στοιχείο και ξέρουμε ότι υπάρχουν καιφίλοι της ΑΕΚ και θα μπορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να προσφέρουν και να δρουν μαζί με το σωματείο, είναι κάτι που το σκέφτομαι και πρέπει να βρούμε τρόπους να το υλοποιήσουμε. Χρειάζεται γι’ αυτό πολύ μεγάλη οργάνωση και θέλει κόστος. Ελπίζω να βρεθούμε κάποια στιγμή στην οικονομική δυνατότητα να μπορέσουμε να το κάνουμε. Η ΑΕΚ πρέπει να ακούγεται παντού, σε όλη την Ελλάδα, με πολλές δράσεις».

-Μία προτροπή για σμίλευση των μορφών και εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του γηπέδου, του Νίκου Γκούμα, του Λουκά Μπάρλου και του Δημήτρη Μελισσανίδη.

«Είναι κάτι που δεν με βρίσκει προφανώς αντίθετο. Είναι κάτι που όλοι θα το θέλαμε. Μακάρι ναμπορεί να πραγματοποιηθεί».

-Πότε θα κάνετε τη χάρη στον λαό της ΑΕΚ να σηκωθείτε να φύγετε;

«Τι να του πω του κυρίου; Δεν ξέρω αν θα πρέπει να απαντήσω με ερώτηση, αλλά θα του απαντήσω τοεξής: Οι εκλογές γίνονται και όποιος έχει τη δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα, έρχεται καιαναλαμβάνει. Αν ο κύριος, μετά απ’ όσα έχει ακούσει από μένα – και προκαλώ και να τα ψάξει, γιατί μπορεί να νομίζει πως λέω πράγματα από τη φαντασία μου – θεωρεί ότι είμαστε μια διοίκηση που έχει αποτύχει και εξαφανίσει την Ερασιτεχνική, γιατί αυτό ακούγεται, ότι έχει εξαφανιστεί η Ερασιτεχνική από τον χάρτη, πως δεν υπάρχουν αθλήματα, δεν υπάρχει τίποτα – μπορεί να έρθει ο ίδιος ή να φέρει φίλους ή να έρθει όποιος θέλει για να αναλάβει την Ερασιτεχνική για να προχωρήσει και να προοδεύσει. Προφανώς υπάρχουν και κάποιοι ή και πολλοί που είναι καλύτεροι από εμένα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος να έχει κάνει στην ΑΕΚ κάτι περισσότερο από αυτά που έχω κάνει εγώ. Επίσης, στον κύριο θα μπορούσα να απαντήσω αντιστρόφως. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να κάνω τη χάρη στον κύριο και να πρέπει να σηκωθώ να φύγω και να μην κάνω τη χάρη σε όλους αυτούς που με βλέπουν στον δρόμο, στις αγορές, στα σούπερ μάρκετ, στα διόδια, στα σχολεία, στα δικαστήρια και όπου με βλέπουν και μου λένε “Πρόεδρε, Αλέξη, συνέχισε, μπράβο. Αυτό που κάνεις είναι τρομερό. Η Ερασιτεχνική δεν έχει ξαναζήσει τέτοιες στιγμές”. Γιατί κύριε, η Ερασιτεχνική πραγματικά βρίσκεται στο απόγειό της. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να δηλητηριάσουν το μυαλό των φίλων της ΑΕΚ. Η πραγματικότητα είναι μία: Η περίοδος που διανύουμε στην Ερασιτεχνική από το 2013/14 και μετά, είναι η Ερασιτεχνική στο απόγειό της. Είναι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ στα καλύτερά της».

-Για το γεγονός ότι από τις ανακοινώσεις των νέων παικτών, απουσιάζει η ελληνική γλώσσα…

«Συμφωνώ 100% μαζί του. Το έχουμε ξαναπεί και μαζί. Θέλω να τα βλέπω και εγώ στα ελληνικά. Κι εγώ τρελαίνομαι όταν τα βλέπω στα αγγλικά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να λέμε renewal καιόχι ανανέωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γράφουμε welcome back και όχι καλώς ήρθες στο σπίτι σου ξανά. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Νομίζω πως είναι ένα “φρούτο” της εποχής. Οι νέοιέχουν μάθει να επικοινωνούν έτσι. Πάνω απ’ όλα πρέπει να σκεφτούμε πως είμαστε Έλληνες καιπρέπει πρώτα εμείς και κυρίως η νέα γενιά, να μάθει να αγαπά πραγματικά την ελληνική γλώσσα και τον πλούτο της».

-Είναι πιο συνετό να έχουμε λιγότερα αθλήματα και πιο ανταγωνιστικά;

«Είναι μία τοποθέτηση που την έχω ακούσει και αυτή. Είναι κάποιοι που σου λέει δεν με ενδιαφέρει ναέχουμε τόσα αθλήματα, ας έχουμε πέντε. Εγώ δεν ξυπνάω ένα ωραίο πρωί και λέω τι να κάνουμε τώρα; Να κάνουμε μία σκοποβολή ή να κάνουμε αυτό. Παρεμπιπτόντως, θα κάνουμε και σκοποβολή! Έρχεται κόσμος, υποβάλλει συγκεκριμένο σκεπτικό και σχεδιασμό για το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα. Τα τμήματα στην πλειοψηφία τους, που ασχολούνται με τον αμιγώς ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως η ρυθμική, η αεροβική, το ταε κβον ντο, το κικ μπόξινγκ, το καράτε, τα ατομικά, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του σωματείου, διότι δεν είμαστε τρελοί να ανοίγουμε ένα φροντιστήριο και να νοικιάζουμε 15 αίθουσες και να προσλαμβάνουμε 15 καθηγητές και να περιμένουμε πότε θα έρθουν οι μαθητές να εγγραφούν. Πηγαίνουμε βήμα βήμα και ανάλογα με τους αθλούμενους που έρχονται και εγγράφονται, όσο αναπτύσσονται, αναπτύσσεται και το τμήμα. Η ακαδημία χρηματοδοτεί την ύπαρξή της. Χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και όλα είναι καλύτερα. Γι’αυτό και λειτουργεί το εντυπωσιακό προπονητήριο που έχουμε και φιλοξενεί – στεγάζει πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, ταε κβον ντο, ρυθμική, αεροβική, γυμναστική, τσιρλίντινγκ και καράτε στον Κόκκινο Μύλο. Ας κάνει κάποιος τον κόπο να δει εκεί, τι σημαίνει για τα παιδάκια τα μικρά να φοράνε τη φορμίτσα της ΑΕΚ ή τη στολή του ταε κβον ντο με το σήμα της ΑΕΚ ή το φορμάκι της ρυθμικής με το σήμα της ΑΕΚ, για να δείτε πως νιώθουν τα κοριτσάκια, πως νιώθουν τα αγοράκια και πως νιώθουν οι γονείς τους. Ας έρθει να δει. Αυτός ο κόσμος έχει την ανάγκη να ασχοληθεί με ένα σπορ που δεν είναι τοδημοφιλές, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Θέλει όμως να ασχοληθεί με κάποιο σπορ που του αρέσει.

Η ΑΕΚ του δίνει αυτή τη δυνατότητα, αν μπορεί να τη δώσει. Εφόσον μπορούμε, τη δίνουμε. Το παιδί είναι ευτυχισμένο, ο γονιός νιώθει καλά και κυρίως δημιουργούμε ένα πυρήνα ΑΕΚτζήδων που θα έρθουναύριο και θα βοηθήσουν, υγιώς σκεπτόμενοι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κτλ. Αν η ερώτηση πηγαίνει στα ομαδικά και αν πρέπει να έχουμε τόσα ομαδικά, να πω το εξής. Δεν μπορείς να μην έχειςβόλεϊ ή χάντμπολ. Δεν γίνεται να μην τα έχεις. Γι’ αυτό και πρέπει να έχεις και το βόλεϊ ανδρών. Γι’αυτό κάνουμε και αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Δεν γίνεται όμως να μην έχεις, δυστυχώς γιακάποιους που στεναχωριούνται, ούτε ποδόσφαιρο γυναικών, ούτε φούτσαλ ανδρών -γυναικών. Πρέπεινα τα έχεις και αυτά. Αυτά μάλιστα επιβάλλονται μέσω της UEFA πλέον. Μέσα στα στοιχεία τηςαδειοδότησης των ΠΑΕ, είναι και οι ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου, που είναι στους ερασιτέχνες. Γι’αυτό βλέπετε και ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΟΦΗ, Αστέρα, να υπάρχουν μέσα σε αυτές τις ομάδες. Γιατίείναι υποχρεωτικό. Τώρα, εάν το ράγκμπι, που είναι και αυτό ένα ομαδικό ή η επιτραπέζιααντισφαίριση, που και αυτό είναι ομαδικό – ατομικό, μας δημιουργούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, να σαςπω πως η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι από τα ιδρυτικά αθλήματα. Δεν μπορεί, ούτε το θέλω, νακαταργηθεί. Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα που μας στοιχίζει πολύ λίγο και προσφέρει πάρα πολλά.

Τα παιδιά που αθλούνται, αγόρια και κορίτσια, πραγματικά το απολαμβάνουν. Συνεπώς δεν ξέρω τι θαέπρεπε να περιοριστεί. Αυτό που σίγουρα θα περιοριστεί είναι το πόλο, μέχρις ενός σημείου. Αυτήείναι η κατάσταση με τα τμήματα. Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει κόσμος που μου λέει “ας έχουμε 2-3 και να μην έχουμε τα υπόλοιπα”. Υπάρχει άλλος κόσμος που μου λέει “θέλουμε ό,τι έχουμε ναπρωταγωνιστεί”. Και έχω κάποιους άλλους να μου λένε “ας τα έχουμε όλα και απλά να υπάρχουμε. Δενμας ενδιαφέρει αν θα παίρνουμε πρωτάθλημα ή όχι”. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και τη δημιουργούν οι συνθήκες και η πραγματικότητα».

-Γιατί δεν γίνεται καμπάνια για εγγραφή νέων μελών, γιατί δεν γίνεται ετήσια γενική συνέλευση καιαν δικαιούμαστε ποσοστά από τον τελικό του Conference;

«Γενικές συνελεύσεις γίνονται κάθε χρόνο. Το ότι ο κόσμος δεν ασχολείται, είναι πρόβλημα τουκόσμου. Τα μέλη δυστυχώς έχουν μάθει να έρχονται μόνο στις εκλογικές συνελεύσεις. Έχει τύχει νακάνω δύο συνελεύσεις και να είμαι με μερικά μέλη του Δ.Σ. απ’ έξω και να περιμένω τον κόσμο ναέρθει. Να μην έρχεται όμως και να κάνω προσωπικές κλήσεις σε μέλη για να έχουμε ένα ικανοποιητικό αριθμό παρισταμένων για να μπορέσουμε να έχουμε μία ευπρόσωπη απόφαση γενικής συνέλευσης, γιατί όλες οι συνελεύσεις γίνονται πάντα όπως πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και δημοσιεύονται σε όλους τους φορείς. Και στην περιφέρεια και στο μητρώο.

Καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών; Τι άλλο να πούμε για τα μέλη; Τολμήσαμε κάποια στιγμή νακάνουμε εκκαθάριση μητρώου, γιατί τα μέλη ήταν περί τις 4.000 εγγεγραμμένα με ενεργά γύρω στα300 και δεν μπορούσε να υπάρχει νομιμότητα στη λήψη αποφάσεων. Ο νόμος το απαιτεί ναδιαγράφονται όσα δεν είναι ταμιακώς εντάξει πάνω από δύο χρόνια. Όταν έγινε η εκκαθάριση,τολμήσαμε να κάνουμε αύξηση της συνδρομής από τα 35 ευρώ στα 50 ευρώ. Και κάποιοι καλοθελητέςαπό αυτούς που κάνουν αυτά τα σχόλια, μας κατηγόρησαν ότι ληστεύουμε τον κόσμο της ΑΕΚ. 50 ευρώ συνδρομή! Θα σας πω το εξής: Υπάρχουν σωματεία που καλλιεργούν ένα άθλημα ή δύο. Κολυμβητικό μεγάλο σωματείο, με πάρα πολύ μεγάλη παράδοση, που αριθμεί 1000 μέλη, με 800 ευρώ ετήσια συνδρομή και είναι ενεργά όλα! Έτσι μπορούν και κάνουν κάποια σωματεία τρομερές ομάδεςσε ανδρικό και γυναικείο πόλο και σαρώνουν τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όταν αυτοί που πράγματι εγγράφονται στο σωματείο και δίνουν τον όβολό τους, δεν το κάνουν μόνο για να μπορούν να ασκούν κριτική. Βεβαίως και να ασκήσουν κριτική, να έρθουν να το κάνουν. Το κάνουν γιατί θέλουν να δουν το σωματείο να προοδεύει. Εδώ δυστυχώς, θέλουν κάποιοι να μην πληρώνει κανείς συνδρομή και να μπορούν να ασκούν κριτική. Το θέμα των μελών είναι εντελώς ανοικτό. Η Ερασιτεχνική είναι διάπλατα ανοιχτή. Δέχεται αιτήσεις και δέχεται εγγραφές. Το ξέρουν όλοι, το ξέρει όλος ο κόσμος. Δεν έχει αλλάξει κάτι όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα. Τίποτα απολύτως. Μακάρι να έχουμε πολλά μέλη και μακάρι να έχουμε και πολλά έσοδα από τα μέλη.
Η ΑΕΚ δεν δικαιούται ποσοστό από το Conference. Τα ποσοστά, τα δικαιούνται οι ομάδες που παίξανε στον τελικό, η Φιορεντίνα και η άλλη ομάδα που έπαιξε στον τελικό. Και κάποια χρήματα που έδωσε η UEFA στην ΕΠΟ και σε όσους εργάστηκαν για τον Τελικό».

-Γιατί δεν δημοσιεύονται κάθε χρόνο τα έσοδα και τα έξοδα της Ερασιτεχνικής;

«Δεν θυμάμαι, αν το έχω απαντήσει ξανά ή εμμέσως στις προηγούμενες απαντήσεις. Όλα δημοσιεύονται. Όλα όμως. Δεν ξέρω τι άποψη είχε ο κύριος και ποια είναι η τελευταία του ενημέρωση για το πως λειτουργούν τα σωματεία. Αυτή τη στιγμή τα πάντα δημοσιεύονται, τα πάντα αναρτώνται. Δημοσιεύεται γενικός απολογισμός, ειδικός απολογισμός για το πως διατέθηκαν τα χρήματα του στοιχήματος που πήρε η κάθε ομάδα και τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Υπάρχει έλεγχος και από την περιφέρεια και από το μητρώο και υπάρχουν κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους στα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Παράλληλα οι ίδιοι οι απολογισμοί αποτελούν τη βάση των φορολογικών δηλώσεων. Στο μητρώο, κάθε χρόνο υποβάλουμε προϋπολογισμό, απολογισμό, ειδικό απολογισμό και φορολογική δήλωση. Αυτά βέβαια καταθέτονται και στην περιφέρεια και σε όλους τους φορείς».

-Για το πως μπορούν να προσφέρουν οι οπαδοί που θέλουν στην Ερασιτεχνική.

«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βασίζεται ουσιαστικά στην αφιλοκερδή προσφορά των μελών του σωματείου αλλά και της διοίκησης, αλλά και στον εθελοντισμό. Μακάρι να υπάρξουν πραγματικά άτομα που να ενδιαφέρονται να προσφέρουν, όχι οικονομικά, δεν είναι το οικονομικό μόνο. Με τις γνώσεις τους, με την εμπειρία τους και με τις δράσεις τους. Μπορεί να έρθει εδώ κάποιος φίλος ΑΕΚτζής και να έχει μία ιδέα για το πως μπορούν να έρθουν έσοδα από μία συγκεκριμένη δράση. Πως μπορεί ο γνωστός του γνωστού του, που δεν έχει ακούσει κάτι για το γυναικείο ποδόσφαιρο ή για το γυναικείο βόλεϊ, ή για το χάντμπολ των γυναικών. Σκόπιμα λέω τα γυναικεία τμήματα γιατί μπορεί να θέλει να επενδύσει κάποιος μέσω του γυναικείου αθλητισμού. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει βρει έναν τρόπο να συνεισφέρει με αλληλεπιδράσεις ή με άλλες ξεχωριστές δράσεις μέσω των ακαδημιών. Θυμάμαι κάποια στιγμή είχα πάει στην Energy προσπαθώντας να ζητήσω χορηγία και μου είπαν, θα προτιμούσαμε από όλα τα τμήματα σας, να πάμε σε ένα τμήμα που να έχει πολλά παιδάκια στις ακαδημίες. Ήθελαν το βόλεϊ γιατί είναι ένα άθλημα που δεν έχει την άμεση επαφή, έχει πολύ εξάπλωση στα κορίτσια σε μαθητικό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο το αγαπάνε και οι γονείς. Μπορεί να ακούσεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν και θα σου ανοίξουν πόρτες. Θέλουμε όποια φρέσκια ιδέα που μπορεί να βοηθήσει, από όλο τον κόσμο. Υπάρχει το site και το e-mail της ερασιτεχνικής που μπορούν όλοι να στείλουν κάτι και να πουν την άποψη τους, τα σχέδια τους, τις απορίες τους και οτιδήποτε άλλο. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή και είναι όλοι καλοδεχούμενοι».

-Για ποιο λόγο δεν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα σε ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτεχνική, για τους εορτασμούς των 100 χρόνων;

«Εμείς ως Ερασιτεχνική, θέλαμε να υπάρξει κάτι ενιαίο. Εμείς είμαστε ο ρομαντικός φορέας της ΑΕΚ. Υπάρχουν όμως δύο ανώνυμες εταιρίες, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ. Επέλεξαν έναν διαφορετικό σχεδιασμό. Εγώ νομίζω ότι και το σχήμα και οι δράσεις της Ερασιτεχνικής, ήταν πάρα πολύ όμορφες και πραγματικά ανέδειξαν τα 100 χρόνια του σωματείου. με ένα όμορφο έμβλημα που δεν παραποιήθηκε. Ο αετός παρέμεινε ίδιος, το σχήμα των 100 χρόνων που παρέπεμπε στο άπειρο, ο χρυσαφί τόνος που έδειχνε μια πολυτέλεια και ένα εορταστικό κλίμα και αναδεικνύοντας τις βυζαντινές μας ρίζες. Αυτό ήτανε, δεν μπορέσαμε να έχουμε μια κοινή πολιτική. Δεν αλλάζει κάτι. Η ΑΕΚ είναι ενιαία στα 100 χρόνια. Τα 100 χρόνια της ΑΕΚ σηματοδοτούνται από την έναρξη της Ερασιτεχνικής. Η Ερασιτεχνική είναι η Μάνα ΑΕΚ και τα παιδιά της, αυτά που γεννιούνται, προοδεύουν και μπορούν και την ξεπερνάνε ακόμα και σε φήμη και σε επιτυχίες, όπως αυτό που θέλει η κάθε μάνα. Υπήρχε και η λαμπαδηδρομία, υπήρχαν εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Κατερίνη. Έγιναν πολλά πράγματα από την Ερασιτεχνική. Ότι μπορέσαμε, κάναμε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Ελπίζουμε τη νέα σεζόν να γιορτάσουμε με περισσότερες αγωνιστικές επιτυχίες».

-Για τις έδρες που θα αγωνιζόμαστε στα κύρια ομαδικά ερασιτεχνικά αθλήματα…

«Το Χάντμπολ Ανδρών και Γυναικών θα είναι στο Κασιμάτης. Το βόλεϊ Γυναικών σίγουρα στο Ολυμπιακό Χωριό. Ενδεχομένως και το βόλεϊ Ανδρών στο Ολυμπιακό Χωριό,αλλά και στο Απ. Κόντος. Το μπάσκετ με αμαξίδια στο Απ. Κόντος. Το ποδόσφαιρο Γυναικών στο Σεραφείδειο και στους Αγίους Αναργύρους. Σκεφτήκαμε ότι είναι προτιμότερο να έρθει η ομάδα να παίζει στην περιοχή μας και όχι στα Νότια Προάστια. Το Ράγκμπι επίσης στους Αγίους Αναργύρους. Το Φούτσαλ πιθανολογώ ότι θα είμαστε στο Καματερό και στην Σαλαμίνα και ευελπιστώ ότι με το νέο έτος, θα παίζουμε στη νέα αίθουσα Κασιμάτης. Τα πόλο λογικά στο ΟΑΚΑ».

-Για ποιο λόγο αποχώρησε ο κύριος Μιχαλόπουλος από το πόλο μαζί με τους προπονητές;

«Το πόλο είναι μία περίπτωση πάρα πολύ σοβαρή. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για αυτό που έγινε. Δυστυχώς, όταν ο Πάνος Μιχαλόπουλος ήρθε να με βρει και να μου ζητήσει να δημιουργήσουμε το ανδρικό Πόλο, του είχα πει ότι η ερασιτεχνική δεν μπορεί να καλύψει κόστος λειτουργίας ανδρικού πόλο. Μου είχε πει ότι μαζί με τον συνεταίρο του, θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος για τις μικρότερες κατηγορίες (Γ, Β, Α2). Του είπα ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό γιατί τα πρωταθλήματα ήταν μικρής διάρκειας, λίγες και οι ομάδες και τελειώνεις γρήγορα, άρα ελάχιστο το κόστος. Το πρόβλημα είναι τι εικόνα θα παρουσιάσει η ΑΕΚ στην μεγάλη κατηγορία, γιατί όταν είσαι ΑΕΚ και παίζεις στην Α1, πρέπει να τιμάς τα χρώματα, επάξια. Με είχε διαβεβαιώσει τότε ότι είχε βρει κόσμο που θα τον στηρίξει οικονομικά για να έχει η ομάδα το ρόστερ και την οικονομική δυνατότητα που έπρεπε για να είναι η ομάδα ανταγωνιστική. Θυμάστε κιόλας ότι είχαν μεγάλα σχέδια για κατασκευή κολυμβητηρίου, ακαδημιών κτλ. Αυτό το πράγμα δεν προχώρησε ποτέ. Ευτυχώς για τον Πάνο, ήρθε η επιδότηση του στοιχήματος, γιατί την επιδότηση η ερασιτεχνική όπως την έπαιρνε, την έδινε σε κάθε τμήμα αυτοτελώς. Δεν έμενε ούτε σεντ στα γραφεία της Ερασιτεχνικής. Κάποια στιγμή, άρχισα να έχω την πληροφόρηση και κάποια στιγμή έγινε πολύ έντονη ότι είναι πολλές υποχρεώσεις από τις ομάδες πόλο, πλήρωτες. Να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι λίγο αργότερα ήρθε ο Πάνος και μου είπε θα φτιάξω και πόλο Γυναικών. Του είχα πει ότι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει γιατί ήταν πάρα πολλά τα έξοδα. Είχε λοιπόν να χρηματοδοτεί δύο τμήματα. Δυστυχώς είχα συλλέξει συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία και τον κάλεσα να μου δώσει εξηγήσεις γιατί είχαν μείνει αθλητές, προμηθευτές, σπίτια, ενοίκια, εστιατόρια, ταξίδια και ένα σωρό πράγματα, απλήρωτα. Επειδή παρόλο που έκαναν συμφωνίες με τον Μιχαλόπουλο, στο τέλος ερχόντουσαν σε εμένα και μου έλεγαν… την ΑΕΚ πήγα, παρόλο που έχουμε τιμολογήσει εκεί, η ΑΕΚ πήγαινε στο ταξίδι, στα Χανιά, στην Χίο, στην Πάτρα, αθλητές της ΑΕΚ έφαγαν εδώ.

Η ΑΕΚ έπαιζε στην Γλυφάδα, στον Άλιμο, πλήρωσε το κολυμβητήριο. Ξαφνικά, μου έμεινε μία βόμβα της τάξεως των 500 χιλιάδων. Δεν είχε πληρωθεί ΟΑΚΑ, Γλυφάδα, Άλιμος, παίκτες, παίκτριες, αυτοκίνητα, προπονητής κτλ. Προσπάθησα να σώσω την κατάσταση και του είπα από τα λεφτά που έρχονται από το στοίχημα φέτος, θα πληρώσω ισομερώς κάποιους προμηθευτές γιατί έρχονται όλοι και ζητάνε τα λεφτά από την Ερασιτεχνική. Εσύ ξόφλησε τους παίκτες. Δες τι θα κάνεις, βάλε κάποια χρήματα για τους παίκτες και να δούμε τι θα κάνουμε. Τότε λοιπόν, μας γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ΑΕΚ και μείναμε με τη βόμβα στα χέρια. Η ΑΕΚ λοιπόν δεν μπορεί να καλύψει κόστος για το Πόλο για να είναι σε ανταγωνιστική κατάσταση ή σε επίπεδο να μπορεί η ομάδα να βγει Ευρώπη. Δεν μπορεί να το κάνει. Δεν γίνεται. Αποφασίσαμε λοιπόν, και το λέω για να το ξέρει και ο κόσμος, καταρχήν να δούμε πως μπορούμε να πορευτούμε αφού σιγά σιγά βάλουμε σε μία τάξη τις οφειλές του Πόλο και να κάνουμε ρυθμίσεις σε βάρος του προϋπολογισμού μας, σε βάρος του σωματείου. Εννοείται ότι θα στραφούμε και δικαστικώς για να διεκδικήσουμε τη ζημία. Αποφασίσαμε να δούμε πως θα μπορέσουμε να έχουμε φέτος τα τμήματα του υγρού στίβου. Η απόφαση ήταν να κρατήσουμε τα τμήματα των ακαδημιών και των υποδομών. Δεν έφυγαν οι προπονητές πάντως, δεν ξέρω τι λέτε. Έμειναν όλοι οι προπονητές μέχρι το τέλος της σεζόν. Είπαμε να δούμε πως θα πορευτούμε με τις ακαδημίες σίγουρα, γιατί πρέπει να έχουμε ακαδημίες και μέσα από αυτές να μπορέσουμε σιγά σιγά να εξοφλούμε τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς το ΟΑΚΑ και ταυτόχρονα να λειτουργήσουμε ομάδες Ανδρών και Γυναικών στο πόλο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μπορεί να γίνει σίγουρα μόνο στο πόλο Γυναικών. Το πόλο Ανδρών φαίνεται αδύνατον να μπορέσει να στηθεί έτσι ώστε να έχει μια καλή παρουσία στην κατηγορία και να αποφύγει τον υποβιβασμό. Θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητες, ωστόσο είναι ελάχιστες. Πάντως η απάντηση για ποιο λόγο έφυγε ο κύριος Μιχαλόπουλος είναι ότι δεν προνόησε να συντηρείται από συγκεκριμένα έσοδα και το αν δεν θα μπορούσε από τα πάγια έσοδα της Ερασιτεχνικής και το στοίχημα, να μπορέσει να τα καλύψει μόνος του. Αυτός είναι ο κανόνας πλέον. Αυτό που έγινε με το Πόλο, μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τμήμα. Αυτός ο κανόνας θα ισχύει φέτος. Όλη η λειτουργία στην Ερασιτεχνική κανονίζεται από την διοίκηση και από τις αποφάσεις του προέδρου. Δεν γίνεται τίποτα άλλο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, έχω όλη την ευθύνη για κάθε τι στο δικό μου το κεφάλι. Αστική, ποινική, φορολογική και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν μπορώ να έχω και τη συναισθηματική ευθύνη σε ανθρώπους που γνωρίζω, για ποιο λόγο δεν πληρώνεται ο παίκτης ή το αυτοκίνητο ή το σπίτι. Αυτή είναι η κατάσταση».

-Υπάρχει μια προτροπή για να γίνει η Ερασιτεχνική μεγάλη σε όλα τα αθλήματα και όχι μεμονωμένα…

«Προφανώς εννοεί τα ομαδικά. Για μένα το ιδανικό θα ήταν να μπορεί η ΑΕΚ να παίρνει τίτλους σε όλα τα ομαδικά, εκτός του Πόλο που είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν ομάδες που έχουν χτιστεί μετά από πολλά χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να τις εκτοπίσεις και αυτό που φτιάχνουμε στο Πόλο Γυναικών με τον κύριο Ακριτίδη είναι μια ομάδα υγιής με ταλέντο και νιάτα που σιγά σιγά κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται λίγο παραπάνω και με λίγη βοήθεια θα μπορεί να διεκδικεί πράγματα στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Γίνονται αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποια ομάδα άλλη θεωρητικά να διασπάσει τον Ολυμπιακό στο πόλο, ωστόσο η ΑΕΚ έχει αποδείξει ότι με σωστές βάση και σωστή δουλειά, μπορεί να το πετύχει. Όμως θέλει χρόνο και επειδή δεν βλέπω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τα έσοδα να κάνουμε μια ομάδα γυναικείου Πόλο με 500 χιλιάρικα και να πεις ότι θα πάρεις το πρωτάθλημα, που και πάλι δεν το ξέρεις, πρέπει να δουλέψουμε αλλιώς για να φτάσουμε στην κορυφή. Η ΑΕΚ όμως είναι στην κορυφή και στο Χάντμπολ και στο Βόλεϊ και στο Φούτσαλ και στο Ράγκμπι και στο Ποδόσφαιρο Γυναικών. Είναι παντού. Το ότι δεν κατάφερε την τελευταία σεζόν να πάρει κάποιους τίτλους, αλλά έφτασε σε τελικούς, δεν σημαίνει τίποτα. Αύριο μπορεί να φτάσει σε 5 τελικούς και να τους πάρει και τους 5, όπως μπορεί και να τους χάσει. Είσαι στην κορυφή όταν είσαι μονίμως στους τελικούς και τους διεκδικείς. Τώρα για τα άλλα τα αθλήματα, δεν ξέρω αν εννοεί αν είμαστε στο Τάε Κβον ντο, στη Ρυθμική, Καράτε κτλ, αυτά είναι ατομικά αθλήματα και έχουμε τρομερές επιδόσεις. Νιώθω υπερήφανος που παραδοσιακά αθλήματα του σωματείου μας, όπως η ποδηλασία και η πυγμαχία είναι στην κορυφή της Ελλάδος πλέον. Στην πυγμαχία η ΑΕΚ είναι πολυνίκης και πρωταθληματικός σύλλογος. Στην ποδηλασία σαρώνουμε πρωταθλήματα και κύπελλα σε κάθε άθλημα. Είναι πολλά αλλά δεν είναι ανάγκη να πούμε κάτι παραπάνω».

-Θεωρώ ότι δεν έμεινε τίποτα αναπάντητο και ήταν πραγματικά μια ωραία διαδικασία να δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν θέλετε να πείτε κάτι ως επίλογο, πριν κλείσουμε και ευχηθούμε καλή σεζόν με υγεία στις αθλήτριες και στους αθλητές μας και φυσικά διακρίσεις και τρόπαια σε όλα τα αθλήματα…

«Θέλω να πω το εξής. Προφανώς ήταν μια συνέντευξη, την οποία την ήθελα. Με παρότρυνε και η Original 21 και τους ευχαριστώ. Προφανώς και έχω κάνει λάθη δουλεύοντας. Όλος ο κόσμος όταν δουλεύει κάνει λάθη. Όταν αγαπάς κάτι πάρα πολύ, κάνεις λάθη. Ωστόσο, όταν από τα λάθη μπορείς να μαθαίνεις νομίζω ότι η επόμενη μέρα είναι πάντα καλύτερη. Έχω κάνει μερικά λάθη που κυρίως οφείλονται στον χαρακτήρα μου, στον τρόπο που αντιμετωπίζω τους ανθρώπους. Δείχνω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σχέσης, δίνω πάρα πολύ χώρο και χρόνο σε όλους. Όταν φτάσει η ώρα του απολογισμού και ο άνθρωπος, ο οποίος έχω εμπιστευθεί, έχει δράσει σε βάρος της ΑΕΚ, για μένα έχει τελειώσει. Γι’ αυτό έχω κόψει και προσωπικές σχέσεις κυρίως λόγω ζητημάτων μέσα στην ΑΕΚ. Δεν ανέχομαι για κανένα λόγο να ζημιώνεται η ΑΕΚ από οποιαδήποτε κίνηση. Τα λάθη που έχω κάνει από τότε με την ενασχόληση μου με την ΑΕΚ, ήταν να εμπιστευθώ συγκεκριμένο κόσμο και στο τέλος να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για να σώσουμε το σωματείο από δύσκολες καταστάσεις. Όσοι είμαστε στην ΑΕΚ σήμερα, την αγαπάμε και δουλεύουμε για αυτή, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν το λέω με υπερβολή. Ο Πάνος δεν με ήξερε προσωπικά γιατί συνεργαζόμαστε μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι πολύ τιμητικό και θέλω να το πω κάτι που έχει πει ότι… “για δύο ανθρώπους μπορώ να δεσμευτώ ότι δουλεύουν τόσο πολύ κάθε μέρα. Ο ένας είναι ο εαυτός μου, εννοώντας τον εαυτό του γιατί τον ξέρει φυσικά πολύ καλά και ο άλλος είναι ο Αλεξίου”. Για μένα αυτό είναι παράσημο.

Τα αποτελέσματα που βλέπετε είναι αποτελέσματα πάρα πολλή δουλειάς. Όχι προϊόν χρήματος. Αν είχαμε και το χρήμα, θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα. Συνεχίζουμε λοιπόν όλοι μαζί. Εγώ θέλω τη στήριξη όλου του κόσμου. Δέχομαι την καλόπιστη κρητική, δέχομαι τις καλόπιστες ερωτήσεις γι’ αυτό και απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις, θέλοντας να πιστεύω ότι κάποιες είναι προϊόν παραπληροφόρησης ή άγνοιας. Αλλά δεν δέχομαι την δόλια κριτική. Η κριτική που γίνεται με δόλο και στόχευση δεν είναι στα πράγματα που μπορώ να ανεχτώ και υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να αντιδράσω νομικά. Δεν θέλω να φτάσω στο σημείο να ξαναπώ οτιδήποτε. Κατηγορούμαι ότι απειλώ με μηνύσεις. Μηνύσεις και διώξεις έχω υποστεί εγώ από όλους αυτούς τους καλοθελητές ΑΕΚτζήδες που κόπτονται για το καλό της ΑΕΚ και δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο γήπεδο. Θέλω όποιοι πραγματικά αγαπάνε την ΑΕΚ και μπορούν να την στηρίξουν, είτε ερχόμενοι στο γήπεδο, είτε αγοράζοντας μια κάρτα διαρκείας, είτε στέλνοντας κάποιο e-mail με ιδέες, είτε τα διαρκείας της Ερασιτεχνικής, τα οποία είναι σε κυκλοφορία και είναι ένα μικρό βοήθημα για εμάς. Οι 1000 κάρτες διαρκείας μπορεί να είναι 50 ή 100 χιλιάρικα. Είναι ένα νούμερο το οποίο μπορεί να δώσει το μπάτζετ σε ένα μικρό τμήμα. Έχουμε ανάγκη τους πάντες. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσουμε κανέναν ποτέ. Πάντα δουλεύουμε μόνο με γνώμονα το καλό της ΑΕΚ και με αγάπη για αυτή. Ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *