AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι 5+1 Αλβανοί που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ

Ο Θωμάς Στρακόσα γίνεται ο 6ος ποδοσφαιριστής καταγόμενος από την Αλβανία που φοράει την φανέλα του Δικεφάλου και ο Βαγγέλης Καραμφυλλίδης κάνει ένα flashback στους Αλβανούς παίκτες που αγωνίστηκαν στην Ένωση.

Χθες το βράδυ η ΑΕΚ ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Θωμά Στρακόσα και μαζί με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι θα αποτελέσουν το δίδυμο τερματοφυλάκων της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ο Στρακόσα είναι ένας τερματοφύλακας υψηλής ποιότητας που στα 29 του μετράει πάνω από 200 συμμετοχές στην Serie A με την φανέλα της Λάτσιο, ενώ επιπλέον έχει αγωνιστεί σε Σαλερνιτάνα και Μπρέντφορντ. Αποτελεί τον βασικό γκολκίπερ της Εθνικής Αλβανίας (όντας βασικός και στο Euro 2024) και η χρηματιστηριακή του αξία φτάνει τα 3.000.000 ευρώ!

Με αφορμή λοιπόν την μεταγραφή του Στρακόσα στην ΑΕΚ, το AEK24HOURS θυμάται τους έτερους πέντε παίκτες από την Αλβανία που τίμησαν τα κιτρινόμαυρα. Πρώτος εξ αυτών ήταν ο Μπλένταρ Κόλα. Ο Κόλα από το 2001 έως το 2002 αγωνίστηκε με την φανέλα της Ενωσης 24 φορές σκοράροντας 2 τέρματα.

Ο επόμενος Αλβανός παίκτης που έκανε το ντεμπούτο του με τα κιτρινόμαυρα ήταν ο Σέρτζιο Αμπντουραχμάνι. Ο νεαρός -τότε- επιθετικός αγωνίστηκε στην ομάδα από το 2010 έως το 2012 και φόρεσε μια και μοναδική φορά την φανέλα με τον Δικέφαλο σε ένα παιχνίδι με την Κέρκυρα. Έκτοτε δεν αγωνίστηκε ξανά με την πρώτη ομάδα. Αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών της ΑΕΚ σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες για την ομάδα.

Την σεζόν 2013-14 κατά την οποία η Ένωση αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική αποκτήθηκε ο Ρενάλντο Ράμα. Ο Αλβανός μεσοεπιθετικός δεν εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, ενώ σε 8 συμμετοχές πέτυχε 4 τέρματα. Έμεινε μόνο για μια χρονιά στην ομάδα και έπειτα δεν ανανεώθηκε η συνεργασία του με τον Δικέφαλο.

Εν συνεχεία, το Γενάρη του 2017 η ΑΕΚ αποκτά τον Αστρίτ Αϊντάρεβιτς. Μέχρι το Φλεβάρη του 2019 ο Αϊντάρεβιτς θα αγωνιστεί 51 φορές και θα πετύχει 3 γκολ. Στο διάστημα αυτό αποτέλεσε μια σταθερή λύση στη μεσαία γραμμή, ενώ επίσης πανηγύρισε και ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας κατά την αγωνιστική περίοδο 2017-18.

Τελευταίος ποδοσφαιριστής από την Αλβανία που τίμησε την φανέλα του Δικεφάλου ήταν ο Μάριο Μιτάι. Ο Μιτάι αποτέλεσε γέννημα θρέμμα της κιτρινόμαυρης Ακαδημίας και από το 2020 εως το 2022 αγωνίστηκε με τα κιτρινόμαυρα 16 φορές. Τελικά το καλοκαίρι του 2022 αποκτήθηκε από την Λοκομοτίβ Μόσχας έναντι 3.000.000 ευρώ!

Ετσι, ο Στρακόσα γίνεται ο 6ος ποδοσφαιριστής από την Αλβανία που θα φορέσει τα κιτρινόμαυρα και αναμφίβολα οι προσδοκίες είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη εγνωσμένης αξίας, με εμπειρίες από μεγάλα πρωταθλήματα, σε μια θέση που η Ένωση τα τελευταία χρόνια ”πονούσε”.