AEK ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Η λαμπρή εκδήλωση της λαμπαδηδρομίας στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με κάθε λαμπρότητα και με πλήθος κόσμου να δίνει «βροντερό παρών» στο Πάρκο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων στη Νέα Φιλαδέλφεια, πραγματοποιήθηκε η ιστορική εκδήλωση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, μέσω της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού, για την υποδοχή και την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας!

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΑΕΚ, Πάνος Λούπος. Ήταν η πρώτη φορά που αθλητικό σωματείο συμμετείχε σε λαμπαδηδρομία, συνδυάζοντας έτσι και τα 100 χρόνια ιστορίας του συλλόγου. Μια πρωτοβουλία της Προέδρου της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, Χριστίνας Σούκερη – Παπασταμάτη.

Χορούς παρουσίασαν, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» και ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε», που τιμήθηκαν αμφότεροι. Την παράσταση έκλεψαν, το τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής της ΑΕΚ, αλλά και το τμήμα Ξιφασκίας, με τα προγράμματα που παρουσίασαν.

Στο τελετουργικό βρέθηκαν αθλητές και αθλήτριες απ’ όλα τα τμήματα της ΑΕΚ. Την Ολυμπιακή Φλόγα έφερε στο Πάρκο Μικρασιατών, ο αρχηγός του Τμήματος Χάντμπολ, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Πρωταθλητής Ευρώπης 2021, ανάβοντας το βωμό. Η χορωδία Αποφοίτων Λεοντείου Σχολής Αθηνών “Vox Fortis” έψαλε τον Ολυμπιακό Ύμνο, τον Γαλλικό και τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Στη συνέχεια, την Ολυμπιακή Φλόγα κλήθηκε να μεταφέρει η αθλήτρια του Στίβου της «Ένωσης», Αναΐς Καραγιάννη, Βαλκανιονίκης στα 100 εμπόδια. Χαιρετισμό απεύθυνε η σπουδαία Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1983, Άννα Βερούλη, που συγκίνησε με τα λόγια της για την ΑΕΚ, ενώ τιμήθηκε κιόλας με πλακέτα από την πρόεδρο της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ.

Αναλυτικά οι ομιλίες κατά σειρά παρουσίασης:

Πάνος Λούπος (διευθυντής επικοινωνίας ΑΕΚ – παρουσιαστής της εκδήλωσης):

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι…

Σας καλωρορίζουμε σε μια σπουδαία και ιστορική εκδήλωση, γεμάτη συμβολισμούς. Εδώ στο Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων, θα έχουμε σε λίγο τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε όλοι μαζί την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από λίγες ημέρες από την Αρχαία Ολυμπία με τελικό προορισμό το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Η λαμπαδηδρομία που εορτάζουμε σήμερα, συμπίπτει, αλλά και ταυτίζεται με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της ΑΕΚ. Και επιτρέψτε μας να μην το θεωρούμε τυχαίο γεγονός. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρεσβεύουν την ισότητα και την καταπολέμηση του ρατσισμού. Όλοι μαζί, όλοι ίσοι. Δίπλα σε κάθε άνθρωπο. Αθλητές και αθλήτριες από όλον τον πλανήτη, μέσα σε μία μεγάλη αγκαλιά, την αγκαλιά του Ολυμπισμού. Τις ίδιες αρχές και αξίες, πρεσβεύει εδώ και 100 χρόνια, το ιστορικό σωματείο της ΑΕΚ μιας και έχει προσφυγικές καταβολές και ρίζες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η ΑΕΚ, η Μάνα όλων των Προσφύγων.

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι το σύμβολο της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, του Ανθρωπισμού. Η ΑΕΚ αποδεδειγμένα είναι το σωματείο που έχει στείλει μήνυμα Ειρήνης, έχοντας ταξιδέψει σε μέτωπο Πολέμου και εν μέσω βομβαρδισμών. Η ΑΕΚ αποδεδειγμένα έχει επιδείξει με τις Δράσεις της, την Αλληλεγγύη της σε όσους την είχαν και την έχουν ανάγκη. Η ΑΕΚ καθημερινά εδώ και 100 χρόνια, αποδεικνύει την ανθρωπιά της.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτή η αιώνια προσφορά των Ελλήνων στην ανθρωπότητα, διδάσκουν τις αξίες του Fair Play, του Δίκαιου Αγώνα. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως έχει τρανταχτά παραδείγματα τιμητικών διακρίσεων με βραβεία για το “ευ αγωνίζεσθαι”, φανερώνοντας εμπράκτως τη διαφορετικότητά της.

Ως εκ τούτου, φίλες και φίλοι, θεωρούμε ότι η ΑΕΚ αυτοδικαίως γίνεται σήμερα, εδώ σε αυτή την ιστορική εκδήλωση, το πρώτο σωματείο που έχει τη μεγάλη χαρά και την πολύ μεγάλη τιμή, να συνδεθεί με την υποδοχή και την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δίπλα από αυτό το ιστορικό μνημείο… Η Μάνα ΑΕΚ μέσω της σπουδαίας αυτής Πρωτοβουλίας της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, σας καλωσορίζει ξανά σε αυτή την ιστορική στιγμή. Ας την απολαύσουμε λοιπόν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!».

Χαιρετισμός αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννη Βρούτση:

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι…

Είναι ευτυχές ότι σήμερα συμπίπτει η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, με τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 ετών από την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινούπολης. Της ΑΕΚ, που διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη του αλύτρωτου ελληνισμού της Ανατολής με τις πολύπλευρες αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές της δράσεις.

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, που σήμερα μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΟΕ και την ηγεσία του Δήμου υποδέχονται την Ιερή Φλόγα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», αποτελεί παράδειγμα Οργανισμού για το σύνολο των αθλητικών σωματείων, τα οποία εξαιτίας της άμεσης διασύνδεσής τους με την κοινωνία και την προβολή των ιδεαλιστικών αξιών χάρη στις ιστορικές αναφορές τους, αναδεικνύουν στο έπακρο της αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Ειρήνη, Συναδέλφωση, Αλληλεγγύη, Αποδοχή, Σεβασμός, Συνεργασία, Προσφορά, Ευαισθητοποίηση, Ευγενής Άμιλλα, πανανθρώπινες Αξίες, που διαπερνούν τους αιώνες, διακηρύσσονται με την Ιερή Φλόγα και μετουσιώνονται στο «ταξίδι» της λαμπαδηδρομίας!

Η Ελλάδα είναι περήφανη για την ιστορία της: για τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στις επόμενες γενιές.

Η Φλόγα μας ενώνει και θυμίζει σε όλους τον αξιακό χαρακτήρα του Αθλητισμού μας!».

Χαιρετισμός Ευάγγελου Ασλανίδη (πρόεδρος ΠΑΕ ΑΕΚ):

«Ο ένδοξος Σύλλογος της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, συμπλήρωσε έναν ολόκληρο αιώνα ζωής, γεμίζοντας υπερηφάνεια τους απανταχούς ΑΕΚτζήδες και φυσικά και εμάς που έχουμε την ιερή ευκαιρία να την υπηρετούμε. Σε αυτόν τον έναν αιώνα Ιστορίας, πάντοτε, όπως μας έμαθαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, στοχεύουμε στο να καλλιεργούμε τον αθλητισμό και να διαδίδουμε το φίλαθλο αίσθημα. Αυτό, άλλωστε, πρεσβεύει και το καταστατικό του Συλλόγου.

Είναι, επομένως, τεράστια η χαρά και ιστορική η συγκυρία, να συμπίπτει η συμπλήρωση ενός αιώνα Ιστορίας με το άναμμα της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Η ΑΕΚ αποτελεί ένα αθλητικό σωματείο ταυτόσημο με την έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων, με το ευ αγωνίζεσθαι, με τη χαρά του αθλητισμού.

Η ΑΕΚ πάντοτε ήταν και θα είναι διαφορετική. Δεν μας ενδιέφερε ποτέ να κερδίζουμε μόνο. Μας ένοιαζε πάντοτε να κερδίζουμε δίκαια. Δεν είναι αυτοσκοπός η νίκη. Σημασία έχει να παλέψεις, να ιδρώσεις τη φανέλα, να τα δώσεις όλα για τη νίκη. Ναι, αυτό ακριβώς που μας διδάσκει η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, από τα αρχαία ακόμα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι, οι αξίες και τα ιδανικά μένουν χαραγμένα στη ζωή όλων. Πάνω από κάθε τι άλλο, είναι όλα αυτά τα διδάγματα.

Η Αθλητική Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως ταυτίζεται με τα διδάγματα του Ολυμπισμού και για αυτό είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι που είμαστε ο πρώτος Σύλλογος που συμμετέχει σε μία διαδικασία αφής και υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ (αντιπρόεδρος Ερασιτεχνικής ΑΕΚ):

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

πριν από λίγες ημέρες, εορτάσαμε στην ΑΕΚ, τα 100 χρόνια ζωής της, για τα οποία αισθανόμαστε όλοι και πολύ χαρούμενοι, αλλά και πολύ υπερήφανοι. Όχι μόνο για τα όσα έχουμε ζήσει στην κοινή μας συμπόρευση μαζί της, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι αυτό το ιστορικό σωματείο, πρεσβεύει τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της ΑΕΚ.

Εορτάσαμε και θα συνεχίσουμε να εορτάζουμε τα 100α γενέθλια της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Και σε πολλά όμορφα αφιερώματα που βλέπουμε και διαβάζουμε αυτές τις ημέρες, θυμόμαστε πολλές από τις στιγμές εκείνες, που την έκαναν για εμάς, ξεχωριστή και διαφορετική.

Μια λοιπόν ξεχωριστή και διαφορετική στιγμή, προστίθεται σήμερα στην ιστορία της και πραγματικά νιώθουμε όλοι μεγάλη συγκίνηση για αυτό. Η Ολυμπιακή Φλόγα, αυτό το Σύμβολο Ειρήνης και Αδελφοσύνης, που ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παρίσι πριν από λίγες ημέρες από την Αρχαία Ολυμπία, θα περάσει σε λίγο από αυτή την προσφυγική πόλη κι από αυτή την ιστορική πλατεία, το Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων.

Πόσοι σπουδαίοι συμβολισμοί αλήθεια μπορούν να χωρέσουν μέσα σε λίγες μόνο λέξεις, μα κυρίως να συνυπάρξουν μέσα σε λίγα λεπτά και σε λίγα τετραγωνικά μέτρα; Μικρά Ασία, Αλησμόνητες Πατρίδες, Προσφυγιά, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπιακή Φλόγα και… ΑΕΚ!

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, αυτός ο φορέας ύψιστης πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς, δημιουργήθηκε για στιγμές όπως αυτή ακριβώς. Για την διάδοση και τη διαφύλαξη των ιδανικών και των αξιών που μας μεταλαμπάδευσαν όλοι οι πρόγονοί μας που ίδρυσαν το Σύλλογο της ΑΕΚ. Είναι ο Θεματοφύλακας της Ιστορίας της ΑΕΚ. Και σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, που η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται εδώ τις ίδιες ακριβώς ημέρες με τη συμπλήρωση του πρώτου αιώνα Ιστορίας της ΑΕΚ, φωνάζει «παρών».

Αποτελεί για εμάς στην ΑΕΚ, πολύ μεγάλη τιμή το ιστορικό γεγονός ότι για πρώτη φορά, σωματείο συμμετάσχει στην υποδοχή και την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Και επιτρέψτε μας, να μην θεωρούμε τυχαίο ότι αυτή η λαμπαδηδρομία συμπίπτει με τα 100 χρόνια του συλλόγου που υπηρετούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ, όλους όσοι μοιράζεστε μαζί μας σήμερα αυτή την ιστορική στιγμή».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΚΕΡΗ – ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ (πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ):

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένη που σήμερα, εδώ, όλοι μαζί αποτελούμε κομμάτι αυτού του μεγάλου θεσμού, αυτής της μεγάλης γιορτής του πιο μεγάλου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη- των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νιώθουμε τεράστια τιμή που η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μας εμπιστεύθηκε να φέρουμε τη Φλόγα εδώ, στα τιμημένα προσφυγικά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας. Τη γη όπου ριζώσαμε και μεγαλώσαμε και αισίως φέτος συμπληρώνουμε ένα αιώνα ζωής.

Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γεννήθηκε πριν 100 χρόνια, το 1924, επίσης έτος Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παρίσι. Κι είναι παιδί της αγάπης για το Ολυμπιακό Πνεύμα, διότι οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από τον Ολυμπιακή Ιδέα για να τη δημιουργήσουν.

Η αναβίωση και η τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 είχαν συγκλονίσει την εποχή εκείνη όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως τους Έλληνες. Και βέβαια οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής, που ζούσαν τότε εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη και στις αμέτρητες αγαπημένες αλησμόνητες πατρίδες, ένιωσαν το Πνεύμα του Ολυμπισμού να τους φωτίζει, να τους δυναμώνει, να τους δίνει νέα πνοή. Κι έβαλαν τον αθλητισμό βαθιά μέσα στην καρδιά τους, μέσα στη ζωή τους.

Και ερχόμενους εδώ, αυτή η Φλόγα τους ώθησε να δημιουργήσουν την ΑΕΚ. Και μπόλιασαν την Ομάδα μας με το Ολυμπιακό ιδεώδες και τις υψηλές αξίες της μεγάλης βυζαντινής κληρονομιάς που έφεραν μαζί τους, μέσα τους. Και έκαναν την ΑΕΚ κιβωτό της Ρωμιοσύνης.

Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως αγωνίζεται στα γήπεδα, αλλά δίνει και αγώνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η ΑΕΚ έχει περίπου 40 αθλητικά τμήματα, αλλά έχει και τμήμα Πολιτισμού: τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού. Η Λέσχη μας δημιουργήθηκε για στιγμές όπως αυτή ακριβώς. Για τη διάδοση και τη διαφύλαξη των πατρογονικών ιδανικών .
Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει από την Αρχαία Ολυμπία και πάλι για το Παρίσι, όπως πριν 100 χρόνια, τις ίδιες ακριβώς ημέρες που η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, δηλώνουμε «παρών».

Σήμερα οι αθλητές της ΑΕΚ γίνονται λαμπαδηδρόμοι και μεταφέρουν στη Φιλαδέλφεια τη Ολυμπιακή Φλόγα, σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης. Σήμερα οι αθλητές της ΑΕΚ ανάβουν τον βωμό δίπλα στο ιερό Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων.

Είμαστε όλοι εδώ, μαζί, στον αγιασμένο τόπο και στην αγκαλιά της προσφυγιάς. Στις γειτονιές της Α.Ε.Κ.
Μετά την Ακρόπολη απ’ όπου ξεκίνησε σήμερα η Φλόγα, το Ολυμπιακό Μουσείο και το ΟΑΚΑ φτάνει στα χέρια των παιδιών μας για να συνεχίσει κατόπιν για τους Δελφούς.

Πιστεύω είμαστε τυχεροί και ευλογημένοι θα πω, που ζούμε αυτό το ιστορικό αντάμωμα. Σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας. Κι ευχόμαστε «καλό ταξίδι» στην Ολυμπιακή Φλόγα, απόλυτη επιτυχία στους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς  Αγώνες του Παρισιού, υγεία και ειρήνη σε όλους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (διευθυντής επικοινωνίας της ΚΑΕ ΑΕΚ, μετέφερε τον χαιρετισμό του Μάκη Αγγελόπουλου):

«Η Νέα Φιλαδέλφεια, ως κοιτίδα του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως οι γεννήτορες της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως όρισαν, καλωσορίζει σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή, στα 100 χρόνια από την ίδρυση του πανενδόξου Σωματείου μας.

Με την πολύτιμη συνδρομή των άξιων λαμπαδηδρόμων και του Σωματείου μας και την άριστη οργανωτική επιμέλεια των διοργανωτών, και συνεπώς και της Ηγεσίας της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, συντροφεύουμε τη Φλόγα στο ταξίδι της προς το Παρίσι , τη διοργανώτρια πόλη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Τα ιδεώδη, που πρεσβεύει η Α.Ε.Κ. των προσφύγων από καταβολής της ενώνονται με τα ιδεώδη, που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός. Υποχρεωμένοι να συνταχθούμε δυναμικά και έντονα με τα ιδεώδη αυτά, ειδικά στη δύσκολη συγκυρία, που βιώνει η ανθρωπότητα, με εμπόλεμες συρράξεις σε κοντινές με την πατρίδα μας περιοχές, με τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, που μάς απειλούν, και με την όξυνση των ανισοτήτων, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν «εν αμφιβόλω» την προστασία της ύπαρξής μας.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η πορεία της Φλόγας όπου γης, και το φως της να δείξει σε όλους μας το δρόμο της εσωτερικής γαλήνης και της δύναμης για υπέρβαση των δυσκολιών.

Το μήνυμα του Ολυμπισμού, της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών πιο δυνατό από ποτέ.

Σας ευχαριστώ.
Με τιμή.
ΜΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ».

Γιάννης Τομπούλογλου (Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας):

«Καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή Φλόγα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Εκφράζοντας την πόλη μας, θέλω να πω ότι είμαι πολύ περήφανος που μετέχουμε σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία έχει βαθύ ανθρωπιστικό συμβολισμό. ΣΕ μια εποχή όπως οι δική μας, που τριγύρω μας υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μας χωρίζουν, σε μια εποχή πολέμων, διαιρέσεων και διχόνοιας, τα μηνύματα ενότητας, συναδέλφωσης και ανθρωπισμού που στέλνει η Ολυμπιακή Φλόγα είναι απαραίτητα και ταυτόχρονα πολύτιμα.

Η φλόγα, σύμφωνα και με τον μύθο του Προμηθέα (ο οποίος είναι το μυθικό σύμβολο της ανθρώπινης εφευρετικότητας), αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Ένας από τους σκοπούς του Ολυμπισμού είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μία παγκόσμια αθλητική πρωτοβουλία και σίγουρα η αφή της φλόγας και η λαμπαδηδρομία είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος.

Πριν και πάνω από όλα, όμως, η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και η λαμπαδηδρομία, θυμίζουν σε όλη τη γη ότι κι αυτή η πανανθρώπινη συνένωση που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, κι επίκεντρό της ήταν η Αρχαία Ολυμπία.
Στις μέρες μας, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει αυτό που πέτυχαν οι Αρχαίοι Έλληνες, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων να σταματούν οι πόλεμοι, να παύουν οι εχθροπραξίες και να κυριαρχεί ο Ανθρωπισμός κι η συναδέλφωση. Ίσως αυτό αποτελέσει στοίχημα για τις επόμενες γενιές.

Τέλος, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι μετέχουν στη λαμπαδηδρομία, τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στο Παρίσι και να τους θυμίσω ότι αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας που συνδέει τα «δυο άλφα»: τον Αθλητισμό και τον Άνθρωπο. Κι ότι τρέχουν στα βήματα πρωταθλητών που τίμησαν και τιμούν τα ελληνικά χρώματα στις σύγχρονες Ολυμπιάδες, όπως οι πρωταθλητές μας και λαμπαδηδρόμοι Καλογιάννης, Κουκοδήμος, Παπακώστας, Γκατσιούδης, ο μακαρίτης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Γιαννιώτης, ο Πετρούνιας, η Κορακάκη…

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα σας καλοσωρίζει, σας συγχαίρει και σας κατευοδώνει με την υπόσχεση ότι τα ιδανικά του Ολυμπισμού ήταν και παραμένουν πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής στην πόλη μας.
Και πάλι καλώς ήλθατε, και καλό δρόμο».

Oμιλία του Γάλλου εκπροσώπου M. Christian Fatras (Περιφερειακή Οικονομική Υπηρεσία):

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.

Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Belém για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας.

Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:
•               Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,
•               Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,
•               Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!».