ΣΚΕΨΕΙΣ

Η ΑΕΚ δεν είχε την προσωπικότητα για να πάρει κι αυτό το ντέρμπι

Τρομερά πράματα σήμερα. Πώς πήγα στο γήπεδο; Κατ’ ευθείαν από την δουλειά, που έκανα μιάμιση ώρα. Μιλάμε καρφίτσα δεν έπεφτε στον δρόμο. Χώρια που εκείνη την ώρα- μιλάμε για τις έξι και δέκα – από την ΛΕΑ πέρναγε το πούλμαν της ΑΕΚ. Συνοδευόμενο από τέσσερα περιπολικά και δεν ξέρω κι εγώ από πόσους μοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ. Τα πρώτα σηχτήρια πέσανε εκεί. Δεν κατάλαβα. Είναι κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης; Όλα αυτά τα αυτοκίνητα, δηλώνουν κάποια ελληνική ανέχεια;

Εν πάση περιπτώσει μπήκα και στο γήπεδο. Στο μπαρ κατ΄ευθείαν. Με ρωτάει ο ευγενέστατος κύριος , που πλέον με ξέρει. Πώς είναι το ηθικό μου; Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα. Διότι, όπως έχω γράψει κι εδώ, δεν περιμένω δώρα. Οπότε στον άνθρωπο του μπαρ, καθώς και σε όλους τους διπλανούς μου, έλεγα ακριβώς το ίδιο : Δεν περιμένω τίποτα. Χάθηκε το πρωτάθλημα. Ήμουν ήρεμος, αδιάφορος και ψύχραιμος. Ήμουν στο γήπεδο για να απολαύσω την ατμόσφαιρα και το πιθανό θέαμα. Δεν ήμουν στην ΜΕΘ κάποιου νοσοκομείου, ούτε και στο ψυχιατρείο. Διότι κάπου εκεί έπρεπε να ήταν όλοι οι διπλανοί μου.

Δεν το συζητάω καν. Να βλέπεις μια ΑΕΚ να μπαίνει κακοστημένη, με τα δύο αμυντικά χαφ πάλι, χωρίς κάποιον να μπορεί να βγάλει μιά κάθετη μπαλιά, να την βλέπεις με δεξί μπακ τον Μοχαμαντί, και να λες τι περιμένεις ρε αδερφέ ; Μια κακοποίηση μπάλας στο πρώτο μέρος, απόλυτη φυσιολογική. Να μην ξέρουν τι να κάνουν την κατοχή της μπάλας, αλλά και να μην ξέρουν ποιός είναι ο αρχηγός τους. Ένα οριζόντιο ποδόσφαιρο χωρίς νόημα και φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Να βλέπεις τον Τσούμπερ να γυρνάει πίσω μπας και γίνει κάποια δημιουργία. Απέναντι σε αντίπαλο, που μπήκε για να μην χάσει. Εύκολα έβγαλα το ημιχρόνιο, αφού είχε σκοράρει κι η αλογοτροφή, οπότε ό,τι είχα πει έβγαινε σαν αποτέλεσμα τίτλου, αλλά και σαν απόδοση ημιτελής. Η ομάδα ήταν της πλάκας.

Στο δεύτερο μέρος, ένα πράμα παρακάλαγα. Αφού όλοι θέλανε το πρωτάθλημα at no cost, ας τους έκανε ο Θεός την χάρη. Πραγματικά είχα βρεθεί ανάμεσα σε ημίτρελους. Καμία μπάλα δεν βλέπανε, καμία αλλαγή δεν ζητάγανε. Ας πούμε κάτι πιο της προκοπής στα δεξιά – δεν κατάλαβα κάνει ο Ζίνι αλλά όχι ο Βαν Φεερτ για σέντερ φορ – αλλά δεν κάνει ο Ραντόνια; Αυτόν έχεις ρε μεγάλε. Δεν κατάλαβα. Ήταν ικανοποιημένος με τον Γκατσίνοβιτς; Ήταν εντάξει με τα δύο αμυντικά χαφ που δεν μπορούσαν όχι μόνο να συνεννοηθούν, αλλά ούτε μια μπαλιά κάθετη να βγάλουν.

Γιατί το ζήταγαν; Διότι ο ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει κάνοντας ένα δώρο. Το πώς θα τακτοποιούσαν την ομάδα, δεν τους απασχολούσε. Σωστό μέχρις ένα σημείο. Άλλος είναι ο προπονητής. Ήταν εντάξει με τα γιούρια, με τα γιουρούσια και την άναρχη ανάπτυξη που την κάνανε τα σέντερ μπακ. Μπήκαν τελικά οι Μάνταλος και Πινέδα. Δεν μπήκε ο σέντερ φορ. Η ΑΕΚ συνέχισε να παίζει με τον Γκαρσία, που έχασε τουλάχιστον τέσσερις φάσεις. Εκτός από το πρωτάθλημα που χάνουμε φέτος, επειδή δεν έβαλε το πέναλτυ τότε.

Μια ΑΕΚ κάκιστη. Ανοργάνωτη και βουρ στον πατσά. Απέναντι σε αντίπαλο της πλάκας, από τον οποίον περιμένεις δώρο πάλι την Κυριακή. Τον οποίον, όπως και τον Λεβεδειακό της περασμένης Κυριακής – δεν το λέω εγώ, είναι κρίσεις σοβαρών ανθρώπων εδώ μέσα – δεν κέρδισες. Και γιατί θέλεις πρωτάθλημα; Πόσες ευκαιρίες θέλεις να κλωτσήσεις; Γιατί αγχώνεσαι στα καλά καθούμενα ρε φίλε Φάνη, που σε έπεισα τελικά, και κινδυνεύεις με έμφραγμα και δεν απολαμβάνεις τίποτα από την μαγεία της σημερινής νύχτας; Θα σου πω ρε φίλε. Διότι δεν ξέρεις μπάλα. Ήσουνα ανύπαρκτος μέχρι πέρσι, κι από την καλύβα θες να μείνεις σε βίλα. Δεν πάει έτσι φίλε. Και δεν πάει έτσι, γιατί είσαι ΑΕΚ. Και θα το πληρώσεις μέχρι τέλους. Εκτός αν την άλλη Κυριακή, σου κάνει το δώρο ο Μαρινάκης.

Και δηλαδή να ρωτήσω κάτι : Σε κυνηγάει όλη την χρονιά για να μην πάρει πρωτάθλημα ο Μελισσανίδης, και θα περιμένεις την άλλη Κυριακή κάποιο δώρο του; Δηλαδή πόσο τυφλός μπορείς και να είσαι; Το αποκλείω; Ρε τίποτα δεν αποκλείω στους ποινικούς που τρέχουν το πρωτάθλημα. Μπορεί και να γίνει. Θα σου αρέσει πολύ; Εσύ ρε μαλάκα – μέσα κι εγώ – γαμούσες και δεν μπορούσες να χύσεις. Το καταλάβες. Από εκεί ξεκινάμε. Από την στυτική δυσλειτουργία σου. Που έχεις μια ομάδα, χωρίς σέντερ φορ. Τα δικά μας λάθη θα δούμε, όχι τι κάνουν οι άλλοι. Τον ΠΑΟΚ θα δεις βλάκα, που έβαλε ένα γκολ στην λεωφόρο και σου έστειλε το μήνυμα. Και τον άφησε και με δέκα παίκτες.

Και με έφτασε σε σημείο χιούμορ στο γήπεδο. Ρε παιδιά να λέω. Εντάξει είμαστε με την ισοπαλία. Μπορεί να βάλει ο ΠΑΟΚ ένα δεύτερο γκολ; Με κοιτάζανε σαν χαχόλοι. Και με ρωτάγανε γιατί κάνω πλάκα; Τι είναι παιδιά η μπάλα; Θα κερδίσω κάτι αν πάρω τίτλο; Κερδίζω όταν θεραπεύεται το άγχος μου με μία απόδοση και με μία νίκη. Και σήμερα, δεν είδα τίποτα από τα δύο, διότι είχα μαντέψει ότι η ομάδα δεν είχε την προσωπικότητα, για να πάρει κι αυτό το ντέρμπυ. Και να εκμεταλλευτεί το δώρο του Σαββίδη. Και για να γίνει χαρούμενη η παρέα, έλεγα να βάλει κι άλλο γκολ ο ΠΑΟΚ, αφού η ΑΕΚ δεν μπορούσε. Και μάλιστα για να το κάνω και ξεκάθαρο. ο Αθανασιάδης για πλάκα, έβγαλε δύο γκολ. Κι αυτό, μετράει πολύ στο βιογραφικό του Αλμέιδα. Τι να κάνω τώρα; Αν είχα κι εγώ τον Πελέ και τον Μέσι, δεν θα χρειαζόταν να εφαρμόσω και πολλά.

Πάλι καλά που γύρισα σε κανονική ώρα στο σπίτι. Με τόση ανέχεια ο Έλληνας….