ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπένετ: Με ποιους θα κάνουμε την επαγγελματική διαιτησία; Δέχομαι πιέσεις, αλλά δεν επηρεάζομαι

Ο αρχιδιατητής της ΕΠΟ, Στιβ Μπένετ μίλησε για την επαγγελματική διαιτησία, τον δικό του ρόλο στην ΚΕΔ, τις πιέσεις που δέχεται αλλά και το αν ήταν ή όχι πέναλτι το μαρκάρισμα του Εμβιλά.

Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

Το επίπεδο της διαιτησίας: «Ο δεύτερος γύρος θα έχει καλύτερες διαιτησίες, αφού οι περισσότεροι είδαν τη διαφορά στον πρώτο. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα και ευελπιστώ πως θα τα καταφέρουμε. Λάθη γίνονται και θα γίνονται σε όλον τον κόσμο και στο ελληνικό πρωτάθλημα και πάνω σ αυτά δουλεύουμε όλα τα μέλη της ΚΕΔ. Είμαι μόλις πέντε μήνες στην Ελλάδα ,αλλά πιστεύω πως έχω την ικανότητα να τα καταφέρω. Μελετώ την κουλτούρα των Ελλήνων και προσπαθώ να μπω στη σκέψη σας. Είναι ρίσκο να εργάζεσαι στην Ελλάδα στον τομέα της διαιτησίας ,όμως και ποια δουλειά σε υψηλό επίπεδο δεν αποτελεί ρίσκο; Ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων στην Ελλάδα, αν θέλετε να δείτε καλύτερα αποτελέσματα».

Τους ορισμούς: «Εγώ είμαι υπεύθυνος αποκλειστικά για τους ορισμούς. Υπάρχει πίεση αλλά δεν επηρεάζομαι. Θέλω να ξεκαθαρίσω ,πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία παρέμβαση από κανέναν: ούτε από τον Πρόεδρο με τον οποίο σε άλλα συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ όταν συζητάμε στο πλαίσιο της λειτουργίας ούτε από κανέναν. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο ,θα είναι ένας λόγος να σκεφτώ την αποχώρηση μου από την ΕΠΟ».

Τη διαιτησία και το πέναλτι στη Λεωφόρο: «Οι φίλαθλοι φορούν χρωματιστά γυαλιά σ όλο τον πλανήτη ,όπως και στην Ελλάδα άρα χαίρονται για πέναλτι υπέρ των ομάδων τους. Να τονίσω όμως πως οι διαιτητές πρέπει να λαμβάνουν την απόφαση μέσα στο γήπεδο και να την λαμβάνουν πρώτοι και όχι να το κάνει ο VAR. Ο VAR πρέπει να αναρωτηθεί, αν για αυτόν υπάρχει ξεκάθαρο λάθος για να παρέμβει .Ο διαιτητής επί προκειμένω καταλόγισε φάουλ, με τον VAR να παρεμβαίνει για το, αν ήταν εντός η εκτός περιοχής κι όπως είδαν όλοι στο τέλος ήταν εντός περιοχής. Ξεκαθαρίζω, πως για την ΚΕΔ σημασία έχει η απόφαση να λαμβάνεται από τον διαιτητή εντός γηπέδου και έτσι έγινε».

Τους ξένους διαιτητές και τα θέματα εκπαίδευσης: «Τα θαύματα συμβαίνουν. Είναι δύσκολο αλλά όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς. Σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε πρώτα τους διαιτητές να μην κάνουν λάθη και μετά τους δημοσιογράφους και το κοινό ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως τους ξένους διαιτητές τους προσκαλούμε στην Ελλάδα και ανήκουν σε άλλες Ομοσπονδίες. Ξέχωρα πως δεν είναι εύκολο να βρεις διαιτητές υψηλού επιπέδου στον χρόνο που θέλουμε ,γιατί έχουν προτεραιότητα το εγχώριο πρωτάθλημα τους ή τα ματς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δεν έχουμε δικαίωμα βάσει κανονισμών να παρέμβουμε αν κάνουν λάθη. Αρμόδια για αυτό είναι η UEFA και η FIFA».

Τον Κλάτενμπεργκ: «Ίσως δεν ξέρουν πολλοί, πως για τρία χρόνια ήμουν ο προσωπικός ‘κόουτς’ του κ Κλάτενμπεργκ και μιλούσαμε πάρα πολύ. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω πως συμφωνώ 100% τις 100% με το πως λειτουργεί. Εγώ λειτουργώ βάσει κανονισμών και λαμβάνω η κρίνω μια απόφαση, βάσει κανονισμών…».

Την επαγγελματική διαιτησία: «Στην Αγγλία η επαγγελματική διαιτησία έχει Άγγλους διαιτητές. Το θέμα στην Ελλάδα είναι με ποιους θα κάνουμε την επαγγελματική διαιτησία; Με τους ξένους που καλούμε συνεχώς ή με τους Έλληνες; Μπορούμε πάντως να προχωρήσουμε σταδιακά αφού πρέπει να δούμε τα συμβόλαια αλλά και τον τρόπο που θα συνδυάσουν την εργασία τους οι διαιτητές.

Πάντως αν εξοικονομούσαμε τα χρήματα που δίνονται για την έλευση των ξένων με σεμινάρια και πολλή δουλειά θα είχαμε καλά αποτελέσματα».

Για το εάν θα δούμε Έλληνα ρέφερι σε ντέρμπι: «Μπορείτε να μου απαντήσετε εσείς σε αυτήν την ερώτηση; Εγώ πάντως προσπάθησα να ορίσω ,αλλά αντέδρασαν οι μεγάλοι σύλλογοι. Αντέδρασε ο κόσμος οπότε αυτό μας πήγε πίσω και είναι λυπηρό. Θέτω παράλληλα το ρητορικό ερώτημα γιατί οι σύλλογοι ή οι παίκτες αλλάζουν συμπεριφορά σε έναν άγνωστο ρέφερι που παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα ή σε αγώνα τους για τα Κύπελλα Ευρώπης; Μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά; Μήπως πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά;»

Τις διαμάχες των παραγόντων της διαιτησίας και το να υπάρχουν διαιτητές στο Δ.Σ. της ΕΠΟ: «Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει η ανάγκη να υπάρχουν παλαιοί διαιτητές ως Ένωση στην ΕΕ, αφού η ΚΕΔ κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Συνομιλεί με την ΕΕ ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να δώσει λύσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η διάθεση να βρεθούν πρώην διαιτητές στην ΕΕ της ΕΠΟ».

Την έλλειψη διαιτητών: «Όντως συμβαίνει αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, Η παραβατικότητα παραγόντων – παικτών και η βία από φιλάθλους είναι αποτρεπτικοί παράγοντες να έρθουν νέα παιδιά στο χώρο. Πρέπει να δούμε αν είναι ελκυστικό το προϊόν που προσφέρουμε στη νεα γενιά. Δεν είμαι σε θέση να πω, αν το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά στη διαιτησία».

Τις δυσκολίες του: «Στην Ελλάδα όντως κάθε μέρα έχει τη δυσκολία της. Παρ όλα αυτά υπάρχουν πολλές προκλήσεις που κάνουν ενδιαφέρουσες τις ημέρες.

Κάνοντας πολλά σεμινάρια ,αναλύουμε εκθέσεις, βλέπουμε αγώνες. Δουλεύουμε επτά μέρες την εβδομάδα και εγώ και οι πολύ καλοί συνεργάτες μου στη ΚΕΔ. Κάθε μέρα λοιπόν είναι μια μέρα πρόκλησης.

Θα ήταν ενδιαφέρον να έλθετε και σας προσκαλώ ώστε να καταγράψετε για μια εβδομάδα τον τρόπο που εργαζόμαστε και να μεταφέρετε στο κοινό πως κινούμαστε. Δεν είναι κατανοητό από πολλούς τι δουλειά γίνεται με αποτέλεσμα να λέγονται ανυπόστατα πράγματα τα οποία με ενοχλούν».

Το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα: «Το φετινό πρωτάθλημα μπορεί να το πάρει οποιαδήποτε ομάδα. Θα το πάρει όποια ομάδα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς. Βρισκόμαστε στη θέση να λέμε πως μπορούν πολλές ομάδες να το κατακτήσουν. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και άρα έντονος ανταγωνισμός. Όποια είναι πιο τυχερή θα το κατακτήσει».

Τη συγγνώμη του Μπλάτερ για την αποβολή του Κέιχιλ από εκείνον: «Έχω ακόμη την επιστολή συγγνώμης του κ. Μπλάτερ ο οποίος όπως έγραψε παρασύρθηκε από έναν συνεργάτη του ο οποίος δεν γνώριζε την αλλαγή νέου κανονισμού πως όταν ο παίκτης βγάζει τη φανέλα του κατά την επίτευξη τέρματος δέχεται κίτρινη κάρτα».