AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο άνθρωπος που πρότεινε τον Αλμέιδα στον Μελισσανίδη και τα χρήματα που μπορεί να βγάλει η ΑΕΚ από τον Αργεντίνο κόουτς

Μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Γιαννίκη από τον πάγκο της ΑΕΚ, οι άνθρωποι της ομάδας έψαχναν τον επόμενο, ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος για να μπει στην “Αγιά Σοφιά”. Πολλά ονόματα ακούστηκαν, αλλά ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήταν εκείνος που έφερε τον Ματίας Αλμέιδα και ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον “έψησε” για το πρότζεκτ του συλλόγου.

Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μίχος στις Μιχείες του sportdog, όταν, λοιπόν, οι υπόλοιποι πάλευαν τους Σάντος, Ρούντι Γκαρσία, Ντι Φραντσέσκο και Σια, ο “Παπ” είχε εστιάσει στον Ματίας Αλμειδα! Τον θεωρούσε, μαζί με τον Γκαγιάρδο της Ριβερ Πλέιτ, τους κορυφαίους σύγχρονους Αργεντινούς προπονητες εκτός Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες.

Για τον “Πελάδο” ο Παπαδημητρίου ήταν πεπεισμένος πως είναι ο καλυτερος μαθητής του μεγάλου Μπιέλσα!! Και είχε αρχίσει το ψηστήρι μαζί του για το “πρότζεκτ ΑΕΚ” (μιλώντας και στα ισπανικά) αφού ήταν με συμβόλαιο στους Σαν Χοσέ του MLS. Συγχρόνως βέβαια ήταν και φευγάτος αφού ήθελε να κάνει το ευρωπαϊκό βήμα στη καριέρα του. Κάτι που ασφαλώς γνώριζε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της πριν κάνει την κίνησή του…

Η αλήθεια είναι πως αρχικά η πρόταση Παπαδημητρίου για να πάρουν προπονητή τον Αλμέιδα αντιμετωπίστηκε με δισταγμό/φουλ επιφυλακτικότητα εντός της ΑΕΚ. Αργεντινός προπονητής, που δεν έχει ξαναδουλέψει στην Ευρώπη θεωρήθηκε προφανώς αχρείαστο ρίσκο. Στα γκρουπ εργασίας με όλα τα επιτελικά στελέχη της ΠΑΕ, για το θέμα του “εκλεκτού” προπονητή και τη εισήγηση στον Μελισσανίδη, ο μοναδικός τον πρώτο καιρό που… πίστεψε και υποστήριξε την “επιλογή Αλμέϊδα” – και την πρόταση Παπαδημητρίου – ήταν ο Παναγιώτης Κονέ!!

Ο Αλμέϊδα δεν είπε αμέσως το “ναι”, είχε κι αυτός τις επιφυλάξεις του αλλά δέχτηκε την πρόταση του Παπαδημητρίου να αρχίσει να παρακολουθεί όλα τα ματς της ΑΕΚ της σεζόν (και εκείνα που είχε δώσει και αυτά που θα έδινε). Κι αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι όντως ο Αλμέιδα από τις 3 Μαρτίου του 2022, όντας ακόμη προπονητής των Σαν Χοσέ, καθόταν και έβλεπε ΑΕΚ και ελληνικό πρωτάθλημα!

Δηλαδή απέκτησε γνώση απο πριν και για την ομάδα τελικά που ανέλαβε και για τους αντιπάλους της στην Super League. Για αυτό ο Αργεντινός τεχνικός ήταν απόλυτος εξ αρχής – με το που έδωσε το Πάσχα τα χέρια με τον Μελισσανίδη – για το σε ποιους θα στηρίζόταν και ποιους δεν ήθελε καθόλου από το περσινό ρόστερ. Αλλά και τι θα έπαιζε στην Ελλάδα, σε ποιες θέσεις χρειαζόταν ενίσχυση και με ποιά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παικτών! Oυσιαστικά ο Αλμέιδα πρίν ακόμη ανακοινωθεί στην ΑΕΚ είχε δεί ολη την ομάδα και είχε σχεδιάσει την επόμενη/δική του. Όπως το είχε κάνει και ο Ολυμπιακός κλείνοντας/φέρνοντας απο την άνοιξη τον Πέδρο Μαρτίνς. Με τα γνωστά πετυχημένα αποτελέσματα…

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου μπορεί να… βρήκε τον Αλμέιδα, να τον προετοίμασε για την ΑΕΚ και να τον εισηγήθηκε στον Οργανισμό αλλά αυτός που τον έφερε στην Ένωση ήταν ασφαλώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Στην συνάντηση του “τίγρη” με τον “Πελάδο” στην Αθήνα έπεισε ουσιαστικά ο ένας τον άλλον και έτσι έδωσαν τα χέρια…

Ποια ήταν τα τρία στοιχεία του Αλμέιδα που έκαναν τον Παπαδημητρίου μετά την έρευνα, το “σκανάρισμα” που του έκανε, να εισηγηθεί στην ΑΕΚ την συνεργασία μαζί του; Πρώτον, το στυλ του ποδοσφαίρου υψηλής έντασης που πρεσβεύει. Δεύτερον, η ικανοτητά του να κτίζει γκρουπ και να ελέγχει πλήρως τα αποδυτήρια. Και τρίτον, οτι είναι έξυπνος και ακομπλεξάριστος, κάτι που φαίνεται στην επιλογή του τιμ του. Εχει πάρει για συνεργάτες πρόσωπα που καλύπτουν τις δικές του όποιες αδυναμίες, τους εμπιστεύεται και έτσι αλληλοσυμπληρώνονται. Ο διερμηνέας του απο τα ισπανικά στα αγγλικά, που τον είχε και στο ΜLS είναι σαν δίδυμος. Ο προπονητής τερματοφυλάκων έχει την δική του ανεξαρτησία, ο γυμναστής του κορυφή, γιός του γυμναστή του Μπιέλσα…

Κατά συνέπεια η προπονητική επιλογή Αλμέιδα που τόσο πλέον εκθειάζεται απο όλους στην Ελλάδα, φίλους και … εχθρούς, δεν έτυχε στην ΑΕΚ αλλά πέτυχε γιατί ήταν ήταν προϊόν σκάουτινγκ, προεργασίας, συντονισμού. Με τον “κιτρινόμαυρο” Οργανισμό, με πρώτο από όλους τον ιδιοκτήτη, να σέβονται τον θεσμό του προπονητή, να του δίνουν όντως εν λευκώ την ομάδα και στα μεταγραφικά οι αποφάσεις του να είναι…νόμος!

Ο Αλμέϊδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα … συναισθηματικός στις αντιδράσεις του (Λατίνος γαρ) αλλά είναι και πολύ σοβαρός. Δεν είναι τυχαίο πως όταν αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη για να δουλέψει στην ΑΕΚ το πρώτο που άλλαξε ήταν να κόψει τα μακρυ μαλλί του. Ακόμη και αυτές οι εντυπώσεις ήταν υπέρ του, ακούγοντας κάποιους που τους εμπιστεύεται και τον είχαν… συμβουλέψει σχετικά!

Η ΑΕΚ μπορεί να έδιωξε τον Γιάννη Παπαδημητρίου – ήταν ο μοναδικός που την πλήρωσε για την περσινή τραγική σεζόν – αλλά σε αυτόν οφείλει πως έλυσε το μεγαλύτερο πρόβλημά της εδώ και χρόνια, ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο απο την μπάλα που παίζει την τρέχουσα σεζόν με τον Ματίας Αλμέιδα αλλά και για το πως βελτιώθηκαν και προσφέρουν παίκτες που την περασμένη σεζόν ή απαξιωνόντουσαν ή προβλημάτιζαν (Σιμάνσκι, Ρότα, Μοχαμάντι, Λιβάι Γκαρσία). Ακόμη και πως διαχειρίζεται παίκτες κατηγορίας… Μανταλου/Αμραμπατ/Στασνκοβιτς!

Η AEK στο πρόσωπο του Αλμέιδα βρήκε Top προπονητή για την επόμενη 3ετία. Μέσα σε λίγους μήνες την έκανε να παίζει ποδόσφαιρο… ευρωπαϊκής ομάδας, το πιο ελκυστικό/δημοφιλές στην Super League. Και όπως λένε στην ψαγμένη πιάτσα agents ίσως να μην αργήσει η μέρα που ξένες ομάδες θα της κτυπήσουν την πόρτα για τον “Πελάδο”. Ήδη το όνομα του προπονητή Αλμέιδα – με φυσιολογικό boostάρισμα λόγω και του ένδοξου ποδοσφαιρικού παρελθόντος του – συζητιέται στην διεθνή πιάτσα σκάουτς για το ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ. Γιατί οι απεσταλμένοι ξένων ομάδων που έρχονται για να “σκαν άρουν” παίκτες βλέπουν και την δουλειά του “κιτρινόμαυρου” προπονητή…

Στην περίπτωση του Αλμέϊδα η ΑΕΚ έχει … κτυπήσει φλέβα χρυσού απο κάθε άποψη. Έφερε ένα σπουδαίο/καριερίστα προπονητή στην Ελλάδα, με ένα πολύ συμφέρον deal (δηλαδή με λιγότερες αποδοχές από τα plus 2 εκατομμύρια που αμειβόταν στο MLS) και μπορεί να βγάλει χρήματα απο αυτόν αφού στο συμβολαιό του έχει βάλει ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ BUY OYT (ακούγεται για 5.000.000 ευρώ).