OPAP ARENA stories: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο
«Το γήπεδο είχε 35 χιλιάδες κόσμο, η φασαρία ήταν απίστευτη, κι όμως εγώ άκουγα μόνο τα βήματά μου». Με αυτά τα λόγια, ο Πέτρος Ραβούσης περιέγραφε σε ένα ντοκιμαντέρ που είχε δημοσιεύσει η ΑΕΚ, πριν μερικά χρόνια, τη διαδικασία των πέναλτι στον αγώνα με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, το 1977, που έδωσε στην ΑΕΚ την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου UEFA. Η ΑΕΚ είχε ηττηθεί στο Λονδίνο με 3-0, νίκησε στη Νέα Φιλαδέλφεια με το ίδιο σκορ και προκρίθηκε στα πέναλτι.
Η ανατροπή και η ιστορική απόφαση του Φάντροκ
Εκείνη η διαδικασία έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος όλων αφορά στο ότι η συμμετοχή στα ημιτελικά του UEFA αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία της ΑΕΚ στην ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως, εκείνος ο αγώνας μυθοποιήθηκε για μια σειρά από λόγους. Από τον Μίμη Παπαϊωάννου που «έμεινε στον αέρα», όταν πέτυχε το 3-0 που έφερε την ισοφάριση της ήττας του πρώτου αγώνα. Από το ανυπέρβλητο πάθος των οπαδών της ΑΕΚ που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τη Νέα Φιλαδέλφεια. Από τα 2 γκολ του Θωμά Μαύρου που αγωνιζόταν τραυματίας. Από την ιστορική απόφαση του Φάντροκ να αλλάξει τερματοφύλακα στη διαδικασία των πέναλτι, περνώντας τον Νίκο Χρηστίδη στη θέση του Λάκη Στεργιούδα στο 119′. Είναι από τα παιχνίδια που η ιστορία γράφει ένα αποτέλεσμα, αλλά ο καθένας που το έζησε από κοντά έχει να προσθέσει κάτι προσωπικό.
Στο τέρμα της Εκκλησίας
Η ιστορική διαδικασία των πέναλτι, εκτυλίχθηκε στο τέρμα που κοιτάει προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην οδό Φωκών. Πίσω από την παλιά Σκεπαστή εξέδρα του «Νίκος Γκούμας» και τώρα ακριβώς μπροστά από τα μουσεία που θα στεγάζονται εντός της ΟPAP Arena. Στα παλιά χρόνια, πριν τη διάδοση των τηλεοπτικών μεταδόσεων, οι ραδιοφωνικοί εκφωνητές προσδιόριζαν τα ημίχρονα του αγώνα ανάλογα με την Εκκλησία. Έλεγαν για παράδειγμα πως η «ΑΕΚ επιτίθεται προς την πλευρά της «Αγίας Τριάδας». Η Εκκλησία μάλιστα αποτελούσε ουσιαστικά κομμάτι του γηπέδου, καθώς πριν την κατασκευή της Σκεπαστής, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, δεν υπήρχε άλλο πέταλο πέραν της «21», συνεπώς η Αγία Τριάδα ουσιαστικά αποτελούσε οπτικό κομμάτι της έδρας της ΑΕΚ.
Ιστορικά γκολ της Ένωσης στη συγκεκριμένη εστία
Σε εκείνο το τέρμα της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ντέμης Νικολαϊδης πανηγύρισε με τον χαρακτηριστικό τρόπο ένα γκολ επί του Ολυμπιακού ανεβαίνοντας στα κάγκελα της σκεπαστής. Σε εκείνο το τέρμα, ο Δημήτρης Σαραβάκος, με ένα ονειρώδες γκολ επί της Ρέιντζερς, έβαζε τις βάσεις για την συμμετοχή της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε εκείνο το τέρμα, ο Ίλια Ίβιτς θα πετύχαινε το τελευταίο γκολ του «Νίκος Γκούμας» στο 4-0 επί του Άρη. Εκεί θα έκανε την ψηφισμένη ως καλύτερη απόκρουση όλων των εποχών στην ΑΕΚ ο Ηλίας Ατματσίδης σε ένα παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Και εκεί, ο Νίκος Χρηστίδης θα απέκρουε δύο πέναλτι των Άγγλων της ΚΠΡ, στέλνοντας την ΑΕΚ στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η υψωμένη γροθιά του λίγο μετά την καθοριστική απόκρουση θα αποτελούσε για χρόνια ένα σύμβολο για την ΑΕΚ των ανατροπών.
Κι όπως λέει ο Νίκος Χρηστίδης, «αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της ΑΕΚ. Δεν έχει μεγαλύτερη. Αυτή η επιτυχία όμως, δημιουργήθηκε για να ξεπεραστεί από τις επόμενες γενιές. Και θα ξεπεραστεί».