AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Κολόμ σπάει το ρεκόρ 30ετίας του Παταβούκα για την ΑΕΚ (photo)

Όταν η ΑΕΚ έδωσε το καλοκαίρι στον Στέφανο Δέδα τα ηνία της ομάδας με την υποχρέωση πια να χτίσει από το μηδέν, αφού ο μοναδικός παραμένων ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής, οι επιλογές ξένων έμοιαζαν με τη… Βαβέλ. Πολύ σύντομα αποδείχτηκαν ότι μπορούσαν να… συνεννοηθούν μια χαρά στο παρκέ.

Ένας Κολομβιανός (Ανγκόλα), δύο Αμερικανοί (Γκρίφιν, Χάρις), ένας Αργεντινός (Βαουλέτ), ένας Σέρβος (Γέλοβατς) και ένας Ισπανός (Κολόμ). Με εξαίρεση τον Χάρις που έφυγε νωρίς για να έρθει το «κελεπούρι» που ακούει στο όνομα Ίαν Χάμερ, η ΑΕΚ πέτυχε σχεδόν διάνα σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Ειδικά ο Κίνο Κολόμ όμως είναι μία από αυτές που εξ ορισμού ξεχωρίζουν. Ο Ισπανός είναι δεδομένο ότι στο τέλος της σεζόν θα αφήσει παρακαταθήκη κάποιες επιδόσεις που δύσκολα θα απειλήσει κάποιος άλλος στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια όλα τα ρεκόρ κάποια στιγμή σπάνε και ένα τέτοιο θα σπάσει ο Κολόμ. Ένα ρεκόρ που κρατάει για την ΑΕΚ 30 ολόκληρα χρόνια! Ο Ισπανός που είναι ο κορυφαίος πασέρ της φετινής Basket League έχοντας εννιά περισσότερες από τον Βασίλη Μουράτο (127) και 24 περισσότερες από τον Άντονι Κάουαν (112) με τις έξι ασίστ που είχε στο ματς της Μ.Τετάρτης με τον Ηρακλή, έφτασε τις 136 και με αυτές στη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση μιας σεζόν στην ιστορία της ΑΕΚ στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα! Ο Ισπανός ξεπέρασε την επίδοση των 132 ασίστ που είχε ο Νίκος Ζήσης στην περίοδο 2004-05 αλλά με 13 περισσότερους αγώνες (κανονική περίοδος και πλέι οφ).

Ο Κολόμ όμως είναι δεδομένο ότι θα πιάσει την κορυφή αυτής της ιστορικής λίστας της ΑΕΚ και αν συνεχίσει με τους ρυθμούς του τελευταίου μήνα –είχε 31 ασίστ στα τέσσερα ματς του Απριλίου- θα φτάσει σε επίδοση που θα αργήσει να απειλήσει κανείς στο άμεσο μέλλον. Σε πρώτη φάση όμως θα γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ μιας σεζόν στην ιστορία της ΑΕΚ αφού χρειάζεται άλλες 11 για να τα καταφέρει.

Φτάνοντας τις 136 ασίστ, ο Κίνο Κολόμ απέχει πλέον 10 ασίστ από την κορυφαία μέχρι τώρα επίδοση στην ιστορία της «Ένωσης», από την επίδοση των 146 ασίστ που είχε ο Κώστας Παταβούκας στην πρώτη χρονιά του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, το 1992-93, όταν είχε μοιράσει 146 ασίστ στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ. Ο Ισπανός λοιπόν έχει μπροστά του ακόμη δύο ματς κανονικής περιόδου και τουλάχιστον δύο ματς πλέι οφ –στο χειρότερο δηλαδή σενάριο για την ΑΕΚ- ώστε όχι μόνο να σημειώσει ρεκόρ 30ετίας για την ΑΕΚ αλλά και να βάλει πολύ ψηλότερα τον πήχη.

Η λίστα των κορυφαίων πασέρ της ΑΕΚ ανά σεζόν, υπολογίζοντας την κανονική περίοδο αλλά και τα πλέι οφ, παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή αυτών των 30 χρόνων αλλά και το μέγεθος του επιτεύγματος που έρχεται για τον Κίνο Κολόμ…

Πηγή: basketa.gr