AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ γερά και χρόνια σου πολλά! 98 χρόνια ένδοξης ιστορίας! (photos)

98 χρόνια ένδοξης ιστορίας και κανείς δεν θα μας καταλάβει ποτέ! ΑΕΚ! Τα τρία μαγικά γράμματα της καρδιάς μας. Σήμερα γιορτάζουν όλοι οι Ενωσίτες! Μια ιστορία γραμμένη με δόξες, διακρίσεις, χαρές και πανηγύρια. Μια ιστορία όμως και με πίκρα. Όπως αρμόζει σε έναν προσφυγικό σύλλογο.

Η Α.Ε.Κ. (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως) είναι ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου του 1924. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δημιούργησαν πολλούς αθλητικούς συλλόγους στην περιοχή για όλα τα αθλήματα, αλλά κυρίως για το ποδόσφαιρο.

Το 1922 αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του έπειτα από παρέμβαση των τουρκικών αρχών. Το 1914 είχε ιδρυθεί η “Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου”, η οποία επίσης αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές της το 1922. Οι δύο σύλλογοι συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Αθλητικό Σύλλογο Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, αποκαλούμενο απλούστερα Πέρα Κλουμπ (τουρκ. Pera Spor Kulübü).

Η ομάδα Πέρα Κλουμπ συνέχισε να υφίσταται, άλλαξε αργότερα την ονομασία της σε Μπέγιογλουσπορ (Beyoğluspor), συνεχίζει να υφίσταται σε ερασιτεχνικό επίπεδο ποδοσφαίρου έως και σήμερα και είναι αδελφοποιημένη με την ΑΕK.

Έχει κατακτήσει 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα Ελλάδας, καθώς και 7 Σούπερ Καπ και 2 Λίγκ Καπ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει φτάσει μια φορά στους 8 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1969), μια στους 4 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1977) και δυο φορές στους 8 του Κυπελλου Κυπελλουχων. Έχει επίσης συμμετάσχει 5 φορές σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εδρεύει στο Ολυμπιακό Στάδιο, μετά την κατεδάφιση της παραδοσιακής της έδρας, του Σταδίου Νίκος Γκούμας στη Νέα Φιλαδέλφεια και σε αναμονή της αποπεράτωσης του νέου της γηπέδου “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”-“OPAP ARENA”, που ειναι το εμπορικό όνομα του γηπέδου. Επίσης, το καλοκαίρι του 2021, στα Σπάτα (εγκαταστάσεις ΠΑΕ ΑΕΚ), ξεκίνησε η κατασκευή ενός ακόμη γηπέδου με προδιαγραφές UEFA που θα ανήκει στην ΠΑΕ ΑΕΚ και θα χρησιμοποιείται για αγώνες και προπονήσεις της ΑΕΚ Β ‘, των τμημάτων των ακαδημιών της ΑΕΚ καθώς και για προπονήσεις της πρώτης ομάδας όπως και δεύτερη έδρα της, με χωρητικότητα 3.000 θεατών. Το γήπεδο θα ονομάζεται “Σεραφειδιο” προς τιμήν του Στέλιου Σεραφείδη, που έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου 2022 και ήταν ένας από τους θρύλους της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ.

Για την ιστορία της ΑΕΚ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Τα χρόνια πολλά της ΠΑΕ:

Τα χρόνια πολλά της ΚΑΕ:

Τα χρόνια πολλά της Ερασιτεχνικής: