ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάνδρα: Ξεκινούν οι απολογίες για τις φονικές πλημμύρες

Τέσσερα και πλέον χρόνια από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 πολίτες, η στιγμή για την έκδοση της πρωτόδικης ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τους 21 κατηγορούμενου στην υπόθεση πλησιάζει.

Σήμερα, αρχίζουν οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Πρώτη έχει κληθεί προκειμένου να απολογηθεί για τις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Στη συνέχεια, την «σκυτάλη» των απολογιών θα πάρουν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πρώην ‘’άρχοντες’’ της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάλληλοι δασαρχείων και πολεοδομίας.

Το κατηγορητήριο

Κατά περίπτωση οι 21 κατηγορούμενοι κάθονται στο «εδώλιο» για πλημμεληματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια, της πλημμύρας από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος.

Η Ρένα Δούρου έχει παραπεμφθεί σε δίκη καθώς από την εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε για την υπόθεση προέκυψε πως δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής αναμένεται να επικαλεστεί πραγματογνωμοσύνες και έργα που έγιναν επί των ημερών της για την βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που έπληξε την Αττική εκείνες τις ημέρες, το οποίο σύµφωνα µε τους επιστήµονες συµβαίνει µία φορά στα 200 χρόνια και αποτέλεσε αντικείµενο έρευνας διεθνών διερευνητικών κέντρων.

Η κυρία Δούρου αναμένεται να αναφερθεί σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ.ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, θα επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής, τις οποίες υπογράφουν αντίστοιχα 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και 3 μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σε καμία από τις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτεται ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Η κατηγορουμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει λόγο για προσπάθεια επίρριψης όλων διαχρονικά των λαθών της διοίκησης σε εκείνη.

Από την άλλη η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή. «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των κατηγορουμένων, θα έρθει η ώρα της εισαγγελικής πρότασης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα εκδόσει εντός των πρώτων μηνών του 2022 την απόφαση του, ρίχνοντας έτσι την «αυλαία» σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Πηγή: newsit.gr