AEK BCΜΠΑΣΚΕΤ

Στο Σομπατέλι, που πάτησε ο Τρόντζος η ΑΕΚ

Περισσότερο από μισό αιώνα «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους ΑΕΚ και ουγγρικές ομάδες, ήτοι από την περίοδο 1969-1970, με τη «Βασίλισσα» να υπερέχει με 9-3 νίκες των αντιπάλων της.

Ωστόσο, στο Σομπατέλι (Szombathely) των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, η ΑΕΚ ταξιδεύει για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου του BCL 2021-2022. «Κιτρινόμαυρο» πόδι πάντως πάτησε εκεί. Πριν από 48 χρόνια. Και ήταν πολύ βαριά η πατημασιά. Σε μπόι και Ιστορία. Ήταν η πατημασιά του Κυπελλούχου Ευρώπης, του Μεικτοευρωπαίου Γιώργου Τρόντζου. Ο γίγαντας της «Βασίλισσας» του επικού 1968, αγωνίστηκε στον «τόπο του Σαββάτου (Szombat-hely)» (σ.σ. έτσι «βαφτίστηκε» η πόλη χάρις σ’ ένα φημισμένο παζάρι του Μεσαίωνα), ως παίκτης της Εθνικής ομάδας στο Challenge Round του Ευρωμπάσκετ, τον Μάιο του 1973. Η Εθνική πέτυχε τότε το απόλυτο νικών (7-0).

Η ΑΕΚ, του Δημήτρη Μαυροειδή, ενός εκ των κορυφαίων ψηλών τής μετά Τρόντζου εποχής, ταξιδεύει νωρίς αύριο το πρωί για την ουγγρική πόλη, μέσω Βιέννης. Μάλιστα ο αρχηγός είναι ο μοναδικός εκ των παραμενόντων (στην ομάδα) «Ενωσιτών», που αγωνίστηκε με τα κιτρινόμαυρα σε ουγγρικό έδαφος. Στις 7 Δεκεμβρίου 2016, με αντίπαλο τη Ζολνόκι. Η ΑΕΚ του Κόουτς Γιούρι Ζντοβτς είχε νικήσει τότε 89-76…

Οι οιωνοί είναι καλοί, λοιπόν, αλλά το μπάσκετ δεν καθορίζεται από… ερωδιούς και παραδόσεις.

H Falco KC-Szombathely έχει κατακτήσει 2 φορές το Πρωτάθλημα Ουγγαρίας τα τελευταία 3 χρόνια (σ.σ. την περασμένη περίοδο διεκόπη η διοργάνωση εξαιτίας της Covid-19) και μόνο ως αμελητέα ποσότητα δεν λογίζεται.

Η αναμέτρηση Σομπατέλι-ΑΕΚ, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο «Arena Savaria» των 3.500 θέσεων.