Σχολεία: Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας
Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανηλίκους άγγιξε το 30% – Οι ειδικοί περιμένουν μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Κερδίζει συνεχώς έδαφος στις σχολικές μονάδες ο κορωνοϊός, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τους θετικούς στον ιό μαθητές δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων. Η διασπορά του κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 χρόνων που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελεί μια ενότητα που είναι βέβαιον ότι θα…εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα, που η επιδημία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα σχολεία. Η αποτύπωση, που ξεκίνησε με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προγνωστικών μοντέλων στοχευμένων στην επιδημία των ανηλίκων και θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκτιμήσουν την επιδημική πορεία.
Από το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης κυριαρχούν. Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε και η πρώτη για την εφετινή σχολική χρονιά αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού – συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, από την οποία όπως φαίνεται σηκώνεται και πάλι ισχυρό επιδημικό κύμα.
Ο εκτεταμένος και τακτικός έλεγχος για τον κορωνοιό (testing) στους μαθητές δημιουργεί κάποιο ανάχωμα για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται εγκαίρως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους όσο και οι οικείοι τους.
Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες. Επιπλέον, βασικός παράγοντας που θα επιδράσει στην ανοδική ή μη πορεία της επιδημίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού – υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια mRNA χορηγούνται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων.
Τα σχολεία απασχολούν την κυβέρνηση, τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, την κοινωνία, με διαφορετική προσέγγιση από την κάθε πλευρά, αλλά με συνισταμένη την αγωνία όλων για την αδιατάρακτη διά ζώσης επαφή των μαθητών με τον σχολικό τους μικρόκοσμο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, τα μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρατηρούν με προβληματισμό την αύξηση κρουσμάτων στους ανηλίκους και προκρίνουν την επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι αρμόδιοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία ανησυχούν για την τυχόν μεγάλη επίπτωση της λοίμωξης covid στους ανηλίκους και οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν για την προσέλευση των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες και, κυρίως, αν τα θωρακίσουν με το εμβόλιο κατά της λοίμωξης covid εφόσον εμπίπτουν στις ομάδες χορήγησής του.
Υπερδιπλασιάστηκαν τα μολυσμένα παιδιά από τον Ιούνιο
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για την κυκλοφορία του κορωνοιού στους ανηλίκους από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον τρέχοντα μήνα δείχνουν την επίπτωση που είχε ο κορωνοιός και σε αυτήν την ομάδα, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά που ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από αύξηση στις νοσηλείες. Ενω τα θετικά κρούσματα ηλικίας 0-18 χρόνων αποτελούσαν το 10,1% των συνολικών κρουσμάτων κατά την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021, μέσα σε τρεις μήνες, από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των μολυσμένων με κορωνοιό ανηλίκων έφτασε το 24,2% του συνόλου των μολύνσεων.
Μάλιστα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανηλίκους άγγιξε το 30%! Από τις 2.329 λοιμώξεις που διαγνώστηκαν, οι 693 αφορούσαν σε άτομα εως 17 χρόνων, με τους ειδικούς βεβαίως να υπενθυμίζουν πως η αύξηση είναι αναμενόμενη με το εκτεταμένο testing που γίνεται. Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα θεωρούν επίσης την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, με τα παιδιά ηλικίας έως 11 χρόνων να αποτελούν ομάδα του πληθυσμού μη θωρακισμένη.
Το “όπλο” των εμβολίων mRNA που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία τους οι μαθητές ηλικίας 12-17 χρόνων δεν έχει ενεργοποιηθεί δραστικά ακόμη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14 χρόνων.
Πηγή: protothema.gr