AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λιβάγια: Το καλοκαίρι του 2018 δεν πήραμε τους παίκτες που έπρεπε

Το καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΚ απέκτησε ως δανεικό από τη Λας Πάλμας τον Μάρκο Λιβάγια. Με 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και οκτώ γκολ ήταν ηγετικό στέλεχος της ομάδας η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Τον Μάιο του 2018 η ΠΑΕ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του Κροάτη, ο οποίος όσο αγωνίστηκε στην Ένωση αποτέλεσε παίκτη – βαρόμετρο.

Προτού εξαντλήσει το συμβόλαιό του που έληγε το καλοκαίρι του 2021, ο διεθνής κυνηγός αποχώρησε. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο ο 27χρονος μάζεψε τα πράγματά του και αφού έφτασε σε συμφωνία με την ΠΑΕ για το πρόωρο «διαζύγιο», επέστρεψε στο Σπλιτ και υπέγραψε στη Χάιντουκ, στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Πέρασαν επτά μήνες από τη λύση της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Λιβάγια. Το Gazzetta ταξίδεψε στην πόλη της Δαλματίας και ο ποδοσφαιριστής που θεωρείται κάτι σαν θρησκεία στη Χάιντουκ, αποκάλυψε γιατί αποφάσισε να φύγει από τον Δικέφαλο. Μίλησε για όσα τον έκαναν να θυμώσει και για τη στιγμή που άρχισε να ραγίζει το γυαλί στις σχέσεις του με το κλαμπ, το οποίο όμως ευχαριστεί για όσα του πρόσφερε.

Ο Λιβάγια παραδέχτηκε ότι η ΑΕΚ του έκανε καλή πρόταση για να μείνει, αλλά άφησε να εννοηθεί πως όταν έγινε αυτό, εκείνος είχε ήδη πάρει την απόφαση να αποχωρήσει, θεωρώντας πως η κίνηση των «κιτρινόμαυρων» έγινε αργά.

Το επεισοδιακό ντέρμπι στην Τούμπα εναντίον του ΠΑΟΚ, οι σχέσεις του με Χιμένεθ και Καρέρα, το ξύλο στον αγώνα κόντρα στη Βίντι και η «καμπάνα» τεσσάρων αγωνιστικών, η αλλαγή στο ματς με τη Μπράγκα, οι καλύτεροι συμπαίκτες του στην Ένωση, αλλά και οι πιο δύσκολοι αντίπαλοι. Είχε πράγματι πρόταση από τον Ολυμπιακό; Θα επέστρεφε για να αγωνιστεί στο νέο γήπεδο; Γιατί η ΑΕΚ δεν κατάφερε να είναι ξανά ανταγωνιστική και να «χτυπήσει» πρωτάθλημα;

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα gazzetta:

Πώς είναι πλέον η ζωή σου στο Σπλιτ μετά από 3,5 χρόνια στην ΑΕΚ;
«Είναι διαφορετικός ο τρόπος ζωής. Εδώ παίζω στην ομάδα που μου αρέσει, είναι η ομάδα μου, προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα.

Έχω πολλούς φίλους στο Σπλιτ και πολλούς από τους συμπαίκτες μου τους γνώριζα από πριν».

Θα περιέγραψες τα χρόνια σου στην ΑΕΚ ως τα πιο παραγωνικά της καριέρας σου έως σήμερα;
«Η ΑΕΚ μου έδωσε στο παρελθόν την ευκαιρία να φορέσω τη φανέλα της και είμαι συνδεδεμένος με αυτό το κλαμπ.

Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι αγωνίστηκα σε αυτή την ομάδα, στην οποία θεωρώ ότι δεν είχα πρόβλημα να προσαρμοστώ».

Την πρώτη σου χρονιά στην ΑΕΚ κατακτήσατε το πρωτάθλημα. Ποιο είναι το σχόλιό σου για εκείνη τη σεζόν και για την ομάδα που είχατε;
«Κατά τη γνώμη μου ήταν ένα θαύμα αυτό που πετύχαμε, γιατί κανείς δεν το περίμενε ότι θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα.

Είχαμε πραγματικά καλή ομάδα και παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ήταν ένας τίτλος τον οποίο η ΑΕΚ άξιζε 100%».

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο έγινε το επεισοδιακό ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ. Τί θυμάσαι από εκείνη τη βραδιά στην Τούμπα;
«Ήταν μια πολύ παράξενη και ασυνήθιστη κατάσταση. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες ο κόσμος δεν γνωρίζει.

Αυτό που μπορώ να πω ότι και οι δύο ομάδες πάλεψαν δυναμικά για τον τίτλο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ξαναλέω ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ ήταν 100% δίκαιη».

Στην ΑΕΚ σημείωσες εντυπωσιακά γκολ, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα στα τελευταία λεπτά. Ποιο είναι αυτό που ξεχωρίζεις; Αυτό που δεν ξεχνάς και το θεωρείς ως το σπουδαιότερο από τη θητεία σου στην ΑΕΚ;
«Ένα από τα σημαντικότερα γκολ που έβαλα ήταν αυτό εναντίον της Σέλτικ, στα play off του Champions League.

Δεν θα ξεχάσω επίσης το γκολ στον ημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Άρη, αλλά αυτό νομίζω ότι λίγοι θα το θυμούνται, γιατί στον τελικό χάσαμε και δεν κατακτήσαμε τον τίτλο».

Είναι αλήθεια ότι μετά την πρόκριση σε βάρος της Σέλτικ, η Σαμπντόρια έκανε πρόταση στην ΑΕΚ για να σε αγοράσει;
«Δεν θυμάμαι αν ήταν η Σαμπντόρια, αλλά σίγουρα υπήρξαν κάποιες ομάδες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να με αποκτήσουν. Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν ήθελα να φύγω από την ΑΕΚ. Είχαμε εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League και το μυαλό μου δεν ήταν πουθενά αλλού, μόνο στην ΑΕΚ».

Ποιος ήταν ο προπονητής στην ΑΕΚ με τον οποίο ένιωθες καλύτερα; Αυτός με τον οποίο είχες την καλύτερη σχέση;
«Είχα καλή σχέση με όλους τους προπονητές, αλλά αν έπρεπε να επιλέξω έναν, θα διάλεγα τον Μανόλο Χιμένεθ.

Στην αρχή μπορεί να μην είχαμε πολύ καλές σχέσεις, αλλά στην πορεία γίναμε φίλοι, είχαμε καλή σύνδεση και ακόμα έχουμε. Ο Χιμένεθ ήρθε στην ΑΕΚ αρκετές φορές όταν η ομάδα δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση».

Ποια ήταν η χειρότερη σου στιγμή σου στην ΑΕΚ και γιατί;
«Θα έλεγα οι τελευταίοι έξι μήνες, όταν πολύς κόσμος μιλούσε για την κατάστασή μου στην ομάδα. Για το συμβόλαιό μου, για τους λόγους που δεν ανανέωνα και για άλλα πολλά, τα οποία δεν ήταν αλήθεια.

Μόνο μία φορά είχαμε μιλήσει με την ομάδα για το συμβόλαιό μου και μέσα μου είχα πάρει την απόφαση να φύγω είτε στην αρχή του νέου έτους (σ. αναφέρεται στο 2021) είτε το καλοκαίρι. Πολλοί μιλούσαν για εμένα και το θέμα του συμβολαίου μου, αλλά τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια».

Θα ήθελες να γίνεις πιο συγκεκριμένος για το θέμα του συμβολαίου σου;
«Ναι, όπως σου είπα, μιλήσαμε μία φορά, το καλοκαίρι. Αν όχι το καλοκαίρι, τον Οκτώβριο. Και μετά ξανά τον Ιανουάριο όταν ήρθε στην Ελλάδα ο μάνατζέρ μου. Η ΑΕΚ ήθελε να μείνω, αλλά ξέρετε πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Κάθε μέρα μιλούσαν για εμένα.

Το μισούσα αυτό, ότι κάθε μέρα μιλούσαν για το συμβόλαιό μου, για θέματα που θα έπρεπε να μένουν εσωτερικά. Αυτό δεν ήταν καλό για εμένα, για την ομάδα, για τους οπαδούς. Τα πράγματα μετά γίνονται χειρότερα για όλους».

Όταν η ΑΕΚ σου έκανε νέα πρόταση, εσύ γιατί δεν την δέχτηκες; Δεν ήταν καλή πρόταση;
«Όχι, νομίζω ήταν καλή η προσφορά, αλλά εγώ το είχα πάρει απόφαση, το είχα στο μυαλό μου. Από τη στιγμή που είχα πάρει μια απόφαση, δεν θα την άλλαζα. Είμαι λίγο θυμωμένος, γιατί τον Ιανουάριο είχα κάποιες καλές προτάσεις, με καλά χρήματα, τις οποίες αρνήθηκα.

Εκείνη τη στιγμή αν με θέλεις πραγματικά, μπορείς να μου δώσεις συμβόλαιο. Εμείς μιλήσαμε τον Οκτώβριο, όταν σε δύο μήνες θα μπορούσα να υπογράψω σε όποια ομάδα ήθελα. Θα μπορούσαν τον Ιανουάριο (σ. εννοεί το 2020) να με ρωτήσουν αν θέλω να ανανεώσω, ενώ είχα συμβόλαιο για άλλο 1,5 χρόνο.

Δεν ζήτησα επιπλέον χρήματα. Όπως εδώ στη Χάιντουκ. Δεν ζήτησα τίποτα, υπέγραψα νέο συμβόλαιο και τέλος».

Γιατί ξέφυγαν τόσο πολύ τα πράγματα μετά τον αγώνα με τη Βίντι; Αποβλήθηκες επειδή χτύπησες τον αντίπαλό σου μετά τη λήξη του αγώνα και δέχτηκες ποινή τεσσάρων αγωνιστικών.
«Υπήρχε ένταση από το πρώτο παιχνίδι στην Ουγγαρία. Όταν νικήσαμε και περάσαμε, ο Λάζοβιτς άρχισε να προκαλεί με αποτέλεσμα να ξεφύγω κι εγώ. Ίσως δεν έπρεπε να έχω αυτή τη συμπεριφορά, αλλά συνέβη».

Υπήρξαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία ένιωσες άσχημα με σχόλια κάποιων οπαδών στο social media, προτού φύγεις από την ΑΕΚ. Είναι αλήθεια;
«Δεν είχα πρόβλημα με σχόλια οπαδών που αφορούσαν εμένα, αλλά γι’ αυτά στα οποία έμπλεκαν τη σύζυγό μου. Το μόνο που έκανε η σύζυγός μου ήταν να με υποστηρίζει οικογενειακά και να είναι δίπλα μου».

Οι οπαδοί της ΑΕΚ σε λάτρεψαν. Πώς βίωσες τις στιγμές που πανηγύρισες την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια;
«Είναι πάντα πανέμορφο το συναίσθημα όταν κερδίζεις πρωτάθλημα μετά από 25 χρόνια. Καθόλη τη διάρκεια της σεζόν είχαμε εξαιρετικές σχέσεις εμείς οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος ήταν δίπλα μας.

Κάθε στιγμή μας έδειχναν πως κάτι εντυπωσιακό θα πετύχουμε, ότι θα φτάσουμε ως το τέλος στην κορυφή. Ήταν φοβερή η υποστήριξή τους και νιώθαμε την αγάπη του κόσμου κάθε λεπτό».

Στο εκτός έδρας παιχνίδι εναντίον της Μπράγκα, ο τότε προπονητής Μάσιμο Καρέρα σε έκανε αλλαγή. Θεωρείς ότι αυτό το συμβάν ήταν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ραγίσει το γυαλί με τον προπονητή και με την ομάδα;
«Σε γενικές γραμμές, ναι. Θα έλεγα ότι το θέμα του συμβολαίου μου, το αν το ανανεώσω ή όχι, επηρέασε τη σχέση μου και με τον προπονητή.

Αυτό όμως είναι κάτι που έγινε στο παρελθόν και δεν θέλω να πω άσχημα λόγια για τον κόουτς».

Στην ΑΕΚ έδωσες αρκετά παιχνίδια παίζοντας στα πλάγια, αριστερά. Αυτή δεν θεωρούμε ότι ήταν η φυσική σου θέση. Πιστεύεις ότι αν έπαιζες πίσω από τον επιθετικό θα ήσουν ακόμα πιο παραγωγικός; Θα μπορούσες να είχες βάλει περισσότερα γκολ και να είχες δώσει περισσότερες ασίστ;
«Στην πρώτη χρονιά έπαιζα πίσω από τους επιθετικούς, αλλά μετά στην επόμενη μεταγραφική περίοδο η ομάδα ίσως δεν πήρε κάποιους παίκτες που θα έπρεπε να πάρει και έπρεπε να παίξω εγώ αριστερά.

Δεν προκάλεσα κανένα πρόβλημα γι’ αυτό και έκανα πάντα ό,τι ζητούσε ο προπονητής».

Είναι αλήθεια ότι εσύ και οι άλλοι σου συμπαίκτες ήθελαν τις επιστροφές του Μανόλο Χιμένεθ στην ομάδα;
«Όχι δεν είναι αλήθεια, γιατί εμείς οι παίκτες δεν αποφασίζουμε ποιος θα είναι ο προπονητής της ομάδας. Ο πρόεδρος παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι είχαμε καλές σχέσεις με τον Χιμένεθ».

Τι θεωρείς ότι πήγε λάθος στην ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και δεν κατάφερε να το διεκδικήσει ξανά;
«Όπως είπα νωρίτερα, το θέμα είναι ότι η ομάδα δεν πήρε κάποιους παίκτες που θα έπρεπε να πάρει όταν εξασφαλίστηκε η είσοδος στους ομίλους του Champions League.

Έφυγαν 3-4 παίκτες και δεν ήρθαν καλές λύσεις για να τους αντικαταστήσουν».

Σε έναν χρόνο από τώρα η ΑΕΚ θα αγωνίζεται στο νέο της γήπεδο. Καθώς είσαι ποδοσφαιριστής που σε αγάπησαν οι οπαδοί, είναι στις σκέψεις σου να επιστρέψεις κάποια στιγμή στην ΑΕΚ και να παίξεις κι εσύ στο νέο γήπεδο;
«Θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ που φτιάχνει νέο γήπεδο η ΑΕΚ. Οι παίκτες και οι οπαδοί το αξίζουν. Όσο για πιθανή δική μου επιστροφή, ειλικρινά θεωρώ ότι είναι δύσκολο να συμβεί.

Στο ποδόσφαιρο, βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να τα φέρει η ζωή».

Υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στην Ελλάδα την περίοδο που έπαιζες ακόμα στην ΑΕΚ, ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται να σε αποκτήσει. Είναι αλήθεια;
«Πολλά media στην Ελλάδα ασχολούνταν με πιθανή μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό ή στον ΠΑΟΚ. Όσο ήμουν στην Ελλάδα, όμως, δεν σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να πάω να παίξω σε άλλη ελληνική ομάδα.

Όταν αποφάσισα να μη συνεχίσω στην ΑΕΚ, ο στόχος μου ήταν να πάω εκτός Ελλάδας για να συνεχίσω την καριέρα μου και κάπως έτσι ήρθα στη Χάιντουκ Σπλιτ».

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισες στην Ελλάδα; Είτε παίκτης είτε ομάδα…
«Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ήταν οι πιο σκληροί αντίπαλοι. Στην πρώτη μου χρονιά με την ΑΕΚ είχαμε καλύτερη ομάδα. Τις επόμενες δύο ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερο βάθος, καλύτερους παίκτες και ήταν η πιο δυνατή ομάδα».

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες στην ΑΕΚ;
«Με τον Μάνταλο και τον Αραούχο είχα πολύ καλή συνεργασία, εντός κι εκτός γηπέδου. Ήμασταν και φίλοι, ενώ ακόμα και τώρα διατηρούμε επαφή. Θα έλεγα όμως πως δεν είχα πρόβλημα και με τους άλλους συμπαίκτες μου, είχαμε καλή σχέση».

Έχοντας ζήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείς ότι το κρατούν πίσω και δεν υπάρχει πρόοδος, σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα;
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ποιοτικούς παίκτες και πολύ καλές ομάδες. Οι οπαδοί δημιουργούν τρελή ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό θα έπρεπε οι ομάδες να παίζουν πιο επιθετικό ποδόσφαιρο, πιο ελκυστικό και να μπαίνουν περισσότερα γκολ.

Επομένως η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει οι ελληνικές ομάδες να παίζουν πιο ελκυστικά και όχι όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές».

Αν ποτέ είχες τη δυνατότητα να το κάνεις, σε ποια ομάδα θα ονειρευόσουν να αγωνιστείς;
«(γέλια…). Τώρα παίζω στην ομάδα που αγαπώ και που μου αρέσει. Αυτή είναι η ομάδα μου. Από εδώ έφυγα όταν ήμουν μικρός και μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψα. Ζω το όνειρό μου».

Θα μπορούσες να μου πεις κάποια ποδοσφαιρική ιστορία από την καριέρα σου την οποία έχεις διαρκώς στο μυαλό σου και δεν ξεχνάς;
«Όταν ήρθα πριν από μερικούς μήνες στη Χάιντουκ, είχα υπογράψει για μισό χρόνο. Όταν ολοκληρώθηκε η χρονιά και εξαντλήθηκε το συμβόλαιό μου, οι οπαδοί της Χάιντουκ, όλο το Σπλιτ , οι κάτοικοι στη Δαλματία βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν συνθήματα για να ανανεώσω και να παραμείω στη Χάιντουκ.

Ήταν κάτι μαζικό και εντυπωσιακό αυτό που έγινε εδώ στην Κροατία. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας μου. Είχαν σηκωθεί πανό από πολλές περιοχές του κόσμου. Από την Αυστραλία, τη Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές».

Αν σε έπαιρνε τηλέφωνο ένας Κροάτης ποδοσφαιριστής και σου ζητούσε συμβουλές για το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, τί θα του έλεγες;
«Σκέφτομαι τα καλύτερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά η άποψή μου είναι ότι πρέπει να είσαι έμπειρος παίκτης για να αγωνιστείς στην Ελλάδα. Νομίζω ότι χρειάζεται να έχεις εμπειρία για να παίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Τι πιστεύεις για τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό;
«Σέβομαι απόλυτα αυτές τις ομάδες, που έχουν υπέροχη ιστορία και σπουδαίους οπαδούς. Είναι μεγάλα κλαμπ και πάντα θα έχουν την εκτίμησή μου».

Υπήρξε κάποιος αντίπαλος στην Ελλάδα που θαύμαζες και που θεωρούσες ότι είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής;
«Κάθε χρόνο υπήρχαν στην Ελλάδα 4-5 παίκτες που έκαναν τη διαφορά. Ο Ποντένσε, ο Βαλμπουενά, ο Φορτούνης…».

Επέστρεψες στην εθνική Κροατίας και πρόσφατα έβαλες γκολ. Πώς αισθάνεσαι;
«Γύρισα στην εθνική μου δύο χρόνια μετά και είμαι ευγνώμων για τη Χάιντουκ και για τους συμπαίκτες μου που με βοήθησαν να γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής.

Δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα, κάτι σπουδαιότερο για έναν παίκτη από το να παίζει για τη χώρα του και μάλιστα να βάζει γκολ».

Νιώθεις ικανός να να οδηγήσεις τη Χάιντουκ στον τίτλο;
«Μακάρι, το εύχομαι. Η Χάιντουκ δεν έχει κερδίσει τον τίτλο εδώ και 16 χρόνια. Η ΑΕΚ δεν το είχε πετύχει για 25 χρόνια και μαζί της τα κατάφερα. Ελπίζω να γίνει το ίδιο κι εδώ στη Χάιντουκ».

Στον ελεύθερο χρόνο σου, όταν δεν βρίσκεσαι στο γήπεδο, τί σου αρέσει να κάνεις;
«Μου αρέσει να αφιερώνω τον χρόνο μου στην οικογένειά μου, στη σύζυγό μου και στα παιδιά μου. Έχω πολλούς φίλους εδώ στο Σπλιτ και μου αρέσει να πηγαίνω μαζί τους έξω για καφέ και για φαγητό».

Κλείνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο;
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΕΚ και τους Έλληνες για τα υπέροχα χρόνια που πέρασα.

Ειδικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους οπαδούς της ΑΕΚ που με σεβάστηκαν και μου έδειχναν την αγάπη τους. Η ΑΕΚ έχει δυνατό ρόστερ ξανά και εύχομαι να είναι πάλι ανταγωνιστική».

* Στα 3,5 χρόνια που έμεινε στην ΑΕΚ ο Λιβάγια έκανε 147 συμμετοχές και πέτυχε 42 γκολ. Εφέτος με τη Χάιντουκ σε έντεκα ματς έχει σημειώσει επτά γκολ κι έχει δώσει δύο ασίστ.