ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα γίνει της… ξαπλώστρας

Ολημερίς τις ξήλωναν, το βράδυ… ξαναφύτρωναν οι ομπρελοξαπλώστρες στην παραλία Πεύκο στο Λαγονήσι. Λίγες ώρες μετά την περασμένη Παρασκευή που ο Δήμος Σαρωνικού ανακοίνωνε «ελεύθερη ζώνη λουομένων» και περιορισμό των αυθαίρετων κατασκευών στον καταπατημένο κοινόχρηστο χώρο, την Κυριακή οι ξαπλώστρες «αντεπιτέθηκαν» και όσοι αρνούνται να πληρώσουν βρέθηκαν πάλι στριμωγμένοι στη στενή άκρη της ακτής.

Οι… μάχες για μια θέση κοντά στο κύμα έδωσαν και πήραν πανελλαδικά το καυτό Σαββατοκύριακο που πέρασε αλλά στην παραλία Πεύκο, στο 41,5ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Σουνίου, απέκτησαν άλλη διάσταση. Η «Εφ.Συν.» ασχολήθηκε αναλυτικά με τα όσα συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στη συγκεκριμένη παραλία τον περασμένο Απρίλιο (17/4/21 – «Η καντίνα που… έφαγε μια ολόκληρη παραλία»). Περιγράφαμε τότε το καθεστώς που επικρατεί και επέτρεψε σε μια επιχείρηση, που έως το 2012 είχε άδεια να λειτουργεί μικρή τροχήλατη καντίνα, να έχει απλωθεί με δύο τεράστιες σταθερές κατασκευές beach-bar και εκατοντάδες ομπρέλες χωρίς άδεια και χωρίς μισθωτήριο συμβόλαιο. Ολα αυτά σε μια παραλία που έχει παραχωρηθεί «στα χαρτιά» μαζί με άλλες εκτάσεις στην επιχείρηση του πολυτελούς Grand Resort στο Λαγονήσι το οποίο διεκδικεί από το Δημόσιο άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει.

Κάτοικοι και παραθεριστές της γύρω περιοχής οργανώθηκαν από πέρυσι και συγκέντρωσαν πάνω από 300 υπογραφές ζητώντας να μπει επιτέλους μια τάξη, καθώς το καλοκαίρι του 2020 οι ξαπλώστρες αραίωσαν λόγω Covid και κάποιοι που ήθελαν μόνο να απλώσουν την πετσέτα τους στην άμμο δεν έβρισκαν χώρο, διαμαρτυρήθηκαν και υπέστησαν τραμπουκισμούς από τον υπεύθυνο της επιχείρησης, όπως καταγγέλλουν.

Στις 19 Απριλίου 2021, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου μαζί με δημοτικούς συμβούλους πραγματοποίησαν αυτοψία μιλώντας για «τον αυθαιρετούχο καταστηματάρχη που επεκτείνει τις δραστηριότητές του όχι μόνο σε όλο το μήκος της ακτής αλλά και στη θάλασσα, χωροθετώντας θαλάσσιες δραστηριότητες χωρίς καμία άδεια». Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «από τον ενδιαφερόμενο, ένα αυθαίρετο κιόσκι, αυθαιρέτως τοποθετημένα ομπρελοκαθίσματα καθώς και τα ταχύπλοα που χρησιμοποιεί παρανόμως για θαλάσσιες δραστηριότητες».

Η Κίνηση Κατοίκων για την Παραλία Πεύκο επανήλθε στις 14 Μαΐου 2021 με έγγραφο προς τον Δήμο Σαρωνικού, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Α. Καλύβα ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών. Η Κίνηση επισήμαινε τότε ότι, παρά το γεγονός πως όλοι οι παραπάνω συναρμόδιοι συνομολογούν «την κραυγαλέα και διαχρονική καταπάτηση της παραλίας», δεν καταγράφεται καμία ενέργεια, ειδικά από την ΕΤΑΔ που φέρεται ως ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης. Αναφέρουν επίσης ότι, αντί ο καταπατητής να μαζευτεί, «εγκατέστησε τις ομπρελοξαπλώστρες σε όλο σχεδόν το μήκος της παραλίας» και τοποθέτησε «τρίτο κιόσκι διαφημίζοντας ενοικιάσεις σκαφών στους λουόμενους», έχοντας μετατρέψει «το Πεύκο σε τσιφλίκι του».

Την περασμένη Παρασκευή 25 Ιουνίου ο Δήμος Σαρωνικού ανήγγειλε πανηγυρικά τη δημιουργία «ελεύθερης ζώνης λουομένων» στην παρανόμως κατειλημμένη παραλία Πεύκο, έπειτα «από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Σαρωνικού και της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών – Ανατολικής Αττικής». Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «αφαιρέθηκαν οι τρεις μπροστινές στη θάλασσα σειρές ομπρελών και ξαπλωστρών» ώστε «ένα μεγάλο μέρος της παραλίας να παραμένει ελεύθερο, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής του Πέτρου Φιλίππου». Η ανακοίνωση συνοδευόταν από φωτογραφίες που έδειχναν όντως μια λωρίδα άμμου ελεύθερη ανάμεσα στις ομπρέλες και τον αιγιαλό.

Όμως, όταν ξημέρωσε η χθεσινή Κυριακή η ελεύθερη ζώνη είχε εξαφανιστεί. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είχαν προβλέψει ότι χιλιάδες κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα αναζητούσαν χθες δροσιά κοντά στο κύμα και μέσα στη νύχτα είχαν προσθέσει ανενόχλητοι ακόμα τρεις σειρές ομπρέλες στην πλευρά της θάλασσας εκεί που την Παρασκευή είχαν μείνει δύο ή τρεις σειρές προς τη στεριά. Την ίδια στιγμή η λεωφόρος πίσω από την παραλία είχε γεμίσει αυτοκίνητα που στάθμευαν ακόμη και σε διπλή σειρά απειλώντας να προκαλέσουν ατυχήματα. Εννοείται πως όσοι έφταναν στην ακτή και είχαν δικό τους εξοπλισμό σκίασης ήταν αναγκασμένοι να στριμωχτούν στη μία άκρη της παραλίας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Πηγή: efsyn.gr