Σπάθας: Δεν υπήρξε παράγκα, είχα πάντα διαρκείας στον Ολυμπιακό
Την παραδοχή πως υπήρξε από μικρό παιδί φίλος του Ολυμπιακού με διαρκείας όταν μεγάλωσε αποκάλυψε ο Γιάννης Σπάθας. Ο πρώην διαιτητής, που έδινε διάσημος μέσα από τις κασέτες για την Παράγκα, δήλωσε φανατικός οπαδός της ομάδας του Πειραιά ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε ποτέ παράγκα.
Αναλυτικά όσα είπε στην ιστοσελίδα «gazzetta»:
Να ξεκινήσουμε με το θέμα της εκλογής σας ως πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά.
«Ναι… Εγώ ήμουν στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο γενικός γραμματέας. Θεωρήσαμε ως παρέα ότι θα έπρεπε να προβούμε σε κάποιες αλλαγές και με το σύστημα το οποίο τροποποίησε ο Υπουργός, όπου μπορεί να βάλει υποψηφιότητα ξεχωριστά κάποιος για πρόεδρος και ξεχωριστά τα μέλη, συμφωνήσαμε να βάλω εγώ για πρόεδρος. Τους ξεκαθάρισα ότι αν βάλουν κι άλλοι και τελικά δεν εκλεγώ θα είμαι κοντά τους, αλλά εκτός του συμβουλίου. Θα έμενα εκτός για να ξεκουραστώ. Και έτσι κατέβηκα για την προεδρία της ΕΠΣ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για την ευκαιρία που μου δίνετε ώστε να ευχαριστήσω μέσω αυτής της συνέντευξης δημοσίως τους συνεργάτες μου στην ΕΠΣ, αλλά και τον κόσμο και τις ομάδες. Ψήφισαν 31 άτομα και πήρα 29 σταυρούς. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι αυτοί ο δύο που δεν με προτίμησαν. Όχι για κάτι άλλο, αλλά για να συζητήσω μαζί τους και να δω τί διαφορές έχουν μαζί μου. Ετσι χειρίζομαι εγώ όλες τις καταστάσεις. Το ξέρει όλος ο κόσμος».
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε;
«Η οργάνωση των παιδικών πρωταθλημάτων. Αυτός είναι ο στόχος όλων μας συν του ότι θέλουμε να ανεβάσουμε επίπεδο όλα τα πρωταθλήματα. Είμαστε χωρίς δράση 1,5 χρόνο τώρα, λόγω κορονοϊού, οπότε θα κοιτάξουμε να οργανωθούμε και να βοηθήσουμε όσο γίνεται και τα σωματεία και το ποδόσφαιρο και την Ένωση. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητο το να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε ποδόσφαιρο χωρίς άλλα λουκέτα».
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο;
«Όχι. Τώρα συζητάμε και ανακοινώνουμε κάθε τόσο τί θέλουμε να υλοποιήσουμε και τί να αλλάξουμε. Εχουμε τις Επιτροπές και θέλουμε να δούμε ποιος θα μπει εκεί, για να μπορούμε να δουλέψουμε. Όχι να μπαίνουμε σε μια επιτροπή και να αποτελούμε… φωτογραφία».
Τί εννοείτε να «δουλέψουμε»; Όλοι λένε ότι θέλουν το «καλό του ποδοσφαίρου».
«Οχι! Άσε τα καλά και τα κακά του ποδοσφαίρου. Άθελά μας μπορούμε να κάνουμε και κακό στο ποδόσφαιρο καμία φορά. Στην Επιτροπή που θα πάμε – όλοι μας πάμε κι ο πρόεδρος – να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά. Εγώ είχα Επιτροπές Τύπου. Με τους δημοσιογράφους που είμαι φίλος και είχα καλές σχέσεις, δεν έδινα συνεντεύξεις και ούτε διέρρεα τί θα γίνει πριν αυτό ανακοινωθεί. Ποτέ δεν μιλούσα για μια απόφαση που θα παίρναμε σε 10 μέρες. Αυτό θέλω να τηρείται. Θέλω να μην έχουμε επαφές με κανέναν και να μη βγαίνει το οτιδήποτε μέσα από το συμβούλιο. Αυτό θα γίνει και αυτό θα έχουμε με δική μου προεδρία».
Έχετε πολύ καιρό να δώσετε μια μεγάλη συνέντευξη. Ο Γιάννης Σπάθας τί έκανε όλο αυτό το διάστημα; Είπατε ότι ήσασταν και στην Ενωση. Ποια ήταν η σχέση σας με το ποδόσφαιρο;
«Το παρακολουθούσα από κοντά. Μ’ άρεσε, ήμουν στο γήπεδο, πήγαινα στο γήπεδο. Είχα πάντα διαρκείας εισιτήριο, στη μεγάλη μας ομάδα στον Πειραιά, στον Ολυμπιακό. Παρακολουθούσα τα παιχνίδια. Ξέρετε χαιρόμουν πιο πολύ αυτά τα παιδιά της Θύρας 7 και των υπολοίπων θυρών μ’ αυτά που έκαναν. Κάτι θεόρατες σημαίες που άπλωναν, κάτι συνθήματα χωρίς βωμολοχίες. Από παιδί μου άρεσε πολύ το γήπεδο. Εχω παίξει σε τρεις ερασιτεχνικές ομάδες του Πειραιά (Άρης Αμφιάλης, Αστέρας Κερατσινίου και Θησέα Πειραιά). Στον Άρη ξεκίνησα όταν ήταν ακόμη ανεξάρτητη ομάδα – ήμουν ακόμη 13 – 14 ετών. Το 1983 σταμάτησα και πήγα στη σχολή διαιτησίας… Το 1996, γιατί παράτησα τη διαιτησία από την Α’ Εθνική».
Μισό λεπτό να τα βάλουμε σε μια σειρά. Άρα κρατάμε ότι είστε και Ολυμπιακός. Σωστά;
«Πώς με κόβεις; Όμως, αγαπώ όλες τις ομάδες του Πειραιά».
Ξέρετε, οι πιο πολλοί ντρέπονται να δηλώσουν ανοιχτά την ομάδα που υποστηρίζουν.
«Γιατί να ντραπούμε; Γυμνός είναι ο Ολυμπιακός ή εγώ για να ντραπούμε; Αλλά και στον Εθνικό όπου έχω αρκετούς φίλους, όπως και στις υπόλοιπες ομάδες. Ιωνικός, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Προοδευτική… Παντού, σε όλες τις ομάδες έχω καλούς φίλους».
Έχει προπονήσει ο γιος σας, ο Βασίλης, το Κερατσίνι, το Μοσχάτο, την Προοδευτική.
«Αυτό δεν παίζει ρόλο. Μπορεί ο γιος μου να πάει και να μαλώσει. Εγώ έχω φιλίες ετών σε όλες αυτές τις ομάδες. Εχω έναν τρόπο: Δεν περιμένω να έρθουν να με βρουν στο γραφείο μου, καβαλάω τη μηχανή μου και επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα δύο καφενεία, εκεί που είναι οι παράγοντες και η ομάδα που εδρεύει. Ετσι είναι. Στο γραφείο μπορεί να καθόμαστε λίγο, στο καφενείο πολύ. Πάω εκεί και κάνω συζήτηση με τα παιδιά, εκεί. Στο χώρο τους. Μου λένε τα προβλήματά τους, τί πιστεύουν ότι είναι στραβό. Κι αυτό θα το συνεχίσω και τώρα».
Ποια είναι τα προβλήματα που βλέπετε ότι έχουν τα ερασιτεχνικά σωματεία;
«Το πρώτο απ’ όλα είναι οι επιδοτήσεις. Ο Αυγενάκης είναι ο πρώτος που μετά από 15-20 χρόνια έδωσε επιχορήγηση σε ομάδες. Οι ομάδες του ερασιτεχνικού πήραν από 2.500 ευρώ. Ενα ήταν το κριτήριο: Να είναι στα χαρτιά και στις συνελεύσεις τους τακτοποιημένοι. Αυτό ζητάει ο Υπουργός. Μας φαίνεται δύσκολο γιατί οι ομάδες είχαν μάθει και έπαιζαν παρά το γεγονός ότι μπορεί να τους έλειπε ένα χαρτί.
Το βρήκαμε μπροστά μας και εμείς αυτό. Στεναχωρηθήκαμε. Τί νομίζετε; Θέλαμε να κάνουμε εκλογές με 30 άτομα; Εχω προβεί και σε σχετική ανακοίνωση για να δούμε τί έχει γίνει με τα χαρτιά και των άλλων 25 ομάδων. Και δεν τα κοίταξαν. Όχι μόνο σε μας. Υπάρχει Ενωση που έκανε εκλογές με 5 σωματεία, άλλη με 7, άλλη με 8 ή 10. Δεν είναι δουλειά αυτή όμως. Δόθηκε παράταση μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Ξέρετε πόσο πίσω ήρθαμε εμείς; Ειχαμε ετοιμαστεί να κάνουμε ηλεκτρονικά τις εκλογές, λόγω κορονοϊού. Είχαμε μιλήσει με τα σωματεία. Το αναβάλαμε. Ξέρετε πόση κούραση και πόσα έξοδα προέκυψαν; Εμείς είχαμε καλέσει και τις ομάδες που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.
Ανταποκρίθηκαν και ήρθαν πολλές εξ αυτών. Και με τις οικονομικές δυνατότητες που είχαμε μπορέσαμε να παρέχουμε κρύα νεράκια και σαντουιτσάκια. Καθίσαμε και περάσαμε όμορφα εκείνο το απόγευμα. Παρών ήταν κι ένας εξαιρετικός δικαστικός από τον Πειραιά, που έχει παίξει ποδόσφαιρο και ξέρει τον πόνο των ομάδων. Συζητήσαμε και για τις Ενώσεις. Αλλιώς τα πίστευε. θεωρούσε ότι οι Ενώσεις χρηματοδοτούνται και ότι παίρνουν 150.000 – 200.000 ευρώ το χρόνο. Του εξήγησα ότι αυτά έχουν κοπεί. Κανένας δεν μας πρόσφερε τίποτα στην Ενωση Πειραιά. Μόνο ο Ολυμπιακός κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης… Πλήρωνε για τρία χρόνια όλες τις διαιτησίες των πειραϊκών πρωταθλημάτων».
Πώς μπορεί μία Ένωση να ανταπεξέλθει οικονομικά;
«Όλες οι ομάδες έχουν μια βοήθεια από την ΕΠΟ. Μετά έχουμε και κάποια μικρά έσοδα από τα δελτία, από τις σχολές προπονητών, κάποιες εκδηλώσεις που κάναμε… Προσπαθούμε, τα στριμώχνουμε, τα σφίγγουμε και τα βγάζουμε πέρα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις Ενώσεις. Η ΕΠΟ βοηθάει – εμείς που είμαστε αντίθετοι εκλογικά και όχι με άλλα πράγματα – ποτέ δεν έχουμε κάνει ανακοινώσεις εναντίον της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου. Αυτό που έχουμε να πούμε το λέμε στις γενικές συνελεύσεις».
Τι εννοείτε «άλλα πράγματα»;
«Εννοώ ότι μπορεί να πάρει κάποια άλλη πιο… φιλική Ένωση κάτι παραπάνω. Δεν πειράζει! Η Ενωση Πειραιά δεν έχει πάρει ποτέ. Εμείς δεν κάνουμε πόλεμο στο ποδόσφαιρο ή στους εκλεγέντες προέδρους. Είμαστε ένα συμβούλιο που απλά ψηφίζουμε».
Είναι νόμιμο να μη μοιράζονται τα ποσά στις Ενώσεις ισόποσα;
«Δεν ξέρω, κάνε αλλού την ερώτηση και συμπλήρωσέ την όπως θέλεις».
Η γνώμη σας για τον κύριο Ανατολάκη;
«Μια χαρά είναι ο Γιώργος… Εγώ ήμουν ο πρώτος που ήρθα σε επαφή μαζί του. Γνωριζόμαστε χρόνια απ’ όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Μας ευχαρίστησε όλους και εμείς σήμερα απ’ εδώ επίσης τον ευχαριστούμε για άλλη μία φορά. Βγάλαμε και ανακοίνωση γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήταν κοντά μας και απόλυτα συνεργάσιμος».
Για τον κύριο Ζαγοράκη τί γνώμη έχετε;
«Τον γνώρισα πρόσφατα στην ΕΠΟ. Με όλες τις Ενώσεις ήταν θερμός και με μας στον Πειραιά. Μην ξεχνάμε ότι τον πρότεινε ο πρωθυπουργός και τον στήριξαν οι ομάδες – μαζί και ο Ολυμπιακός, μην τα ξεχνάμε αυτά.
Είναι κύριος, συζητήσαμε αυτά που ήθελε στην ημερήσια διάταξη. Οι απόψεις κι οι προτάσεις του ήταν σταθερές και μακάρι να του δώσουν την ευκαιρία και να μην χάσει άλλα προνόμια που έχει ως πολιτικός. Τον πιστεύω, έχει και καλούς συνεργάτες».
Αυτή ήταν η επόμενη ερώτηση, για τους συνεργάτες. Διότι, γνωρίζετε ότι λένε πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο πρόεδρος όσο οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν. Το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι στην κεφαλή ή στο “γύρω γύρω”;
«Όλα αυτά τα χρόνια όποιες διοικήσεις και να ήταν, σε κάποιες επιτροπές γινόντουσαν… σκουντουφλίσματα. Αυτό γίνεται και τώρα. Πιστεύω ότι υπάρχουν και από την άλλη παράταξη άνθρωποι που τους τα λένε. Ας φροντίσουν να τα μαζέψουν».
Σκουντουφλίσματα; Τί εννοείτε; Θέλουν να περάσουν πράγματα κάτω από το τραπέζι;
«Αυτό… Στα ίσια τα περνάνε. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί… δυο-τρεις- και δεν ακούγεται τίποτα, δεν συζητείται τίποτα – ξεπέρασαν και την “παράγκα”! Και για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι στους ανθρώπους που…. ».
Στον κ. Παπαδόπουλο αναφέρεστε;
«Ναι, δεν είναι μόνο ο Παπαδόπουλος. Αυτό που συμβαίνει με τον Παπαδόπουλο συνέβαινε με μένα και τον Θωμά. Ό,τι γινόταν από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη έλεγαν “το έκανε ο Θωμάς κι ο Σπάθας”. Ετσι γίνεται και με τον Παπαδόπουλο. Εγώ δεν θα κρίνω αν είναι αθώος ή ένοχος αλλά όχι κι όλα ρε παιδιά. Πώς προλαβαίνει; Ο Superman είναι; Βάζει τη στολή; Ψάξτε πιο έξω, ψάξτε παλιούς συμβούλους… Είναι κοντά στις τωρινές διοικήσεις; Και από εκεί και πέρα θα βγάλετε συμπέρασμα».
Επειδή πήγατε στο θέμα που μέχρι και σήμερα συζητιέται, αναφέρομαι στην «παράγκα», τελικά υπήρξε; Τί ήταν η «παράγκα»; Κάντε την αναδρομή σας…
«Περίμενα να δω, ότι οι άνθρωποι που κατηγορούσαν ότι λειτουργούσε η παράγκα, τι θα έκαναν στην πορεία… Δεν έχει βγει ούτε ένας να πει ότι τα πράγματα είναι καλά σήμερα. Να έρθει ένας να μου πει ότι είμαι ψεύτης. Αυτό σας λέω μόνο. Από γραφείο σε γραφείο είναι οι παράγοντες… Είτε είναι Ενώσεων είτε είναι πρώην είτε νυν είτε ομάδων… Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Και καλά κάνουν, ψάχνουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που διοικούν πρέπει να έχουν αντοχές και να προσέχουν. Οι ομάδες και οι παράγοντες έχουν μάθει να λειτουργούν μ’ αυτόν τον τρόπο.
Τώρα τί όνομα να δώσουν; Και καλό είναι να μην δώσουν τίποτα. “Παράγκα” να δώσουν; Τη νέα “παράγκα”; Όχι. Κάνει κακό στο ποδόσφαιρο, γενικώς. Από τα ερασιτεχνικά μέχρι τα επαγγελματικά και γι’ αυτό το αφήνουν έτσι. Αν δεν το μαζέψουν θα έχουμε θέματα σε λίγα χρόνια».
Άρα μας λέτε ότι παράγκα όντως υπήρξε…
«Κατά την άποψη των άλλων, όχι κατά τη δική μου».
O κύριος Άρης Λουκόπουλος πρόσφατα είπε ότι όχι μόνο υπήρξε «παράγκα» αλλά έχει κι ευθύνη για την ύπαρξή της.
«Τί να πω εγώ; Ο άνθρωπος όταν γερνάει δεν ξέρει τι λέει. Γιατί δεν μιλούσε τότε; Αφού δεν μίλησε τότε, σήμερα δεν έχουν καμία αξία. Μάλλον το κάνει για καθαρά δική του προβολή».
Είπατε ότι έρχονταν παράγοντες στα γραφεία και ότι έρχονται και σήμερα. Αυτό που έχει ο κόσμος στο μυαλό του με τη λέξη «παράγκα», τί είναι;
«Εμείς ξεκινήσαμε…».
Για να μην μπερδευτούμε, εσείς τί ρόλο είχατε τότε στο ποδόσφαιρο; Και τί ρόλο είχε κι ο Θωμάς Μητρόπουλος;
«Μέχρι να αναλάβει ο Σωκράτης Κόκκαλης τον Ολυμπιακό, τον πείραζαν, τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν. Συνέχεια ήταν κάτω από τον πάγο. Αυτό προσπάθησε ο Κόκκαλης να το αλλάξει. Ο Κόκκαλης με τον Θωμά ήταν φίλοι κι αυτή η φιλία στη συνέχεια έφερε τον Θωμά στα Δ.Σ. της ΠΑΕ. Εγώ ήμουν φίλος με τον Θωμά λόγω της ενασχόλησής μου με το ποδόσφαιρο ως διαιτητής. Ο Θωμάς, λοιπόν, όταν ήθελε τη γνώμη μου για θέματα στη διαιτησία με έπαιρνε τηλέφωνο και ζητούσε από το φίλο του άκρως φιλικές συμβουλές. Εχοντας σφυρίξει σε αγώνες Α’ Εθνικής και σε τελικό Κυπέλλου, ε, όλο και κάποια εμπειρία θα είχα πάνω σ’ αυτό θέμα. Δηλαδή, θα κάνουμε αδίκημα το να μιλάνε μεταξύ τους δύο φίλοι και να ανταλλάζουν απόψεις;».
Τότε, δηλαδή, βοηθούσατε με συμβουλές για το ποιος διαιτητής είναι καλός και ποιος όχι;
«Στις συζητήσεις κι αυτό το κάναμε. Σε συζητήσεις που δεν ήταν κρυφές. Λέγαμε ποιος είναι καλός και ποιος όχι. Ο Ολυμπιακός αλλά κι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ήθελαν τον ικανό διαιτητή. Αν έχεις καλή ομάδα σε συμφέρει να έχεις έναν ικανό διαιτητή. Βλέπετε αυτούς που έρχονται από το εξωτερικό; Τέτοιους έχουμε και δεν παίζουν. Τί τους φέρνουν; Εχουμε και το VAR τώρα. Κάθεται ο διαιτητής και περιμένουν να του πουν τί να κάνει από την τηλεόραση. Είναι πέναλτι ή οφσάιντ; Ετσι, παίζεις και εσύ! Θες να έρθεις; Θα μιλήσουμε στον Κλάτενμπεργκ να σε βάλει. Αφού άλλοι θα αποφασίσουν στις κρίσιμες φάσεις».
Θέλω να επιμείνω λίγο στο θέμα της «παράγκας».
«Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Κόκκαλης τον Ολυμπιακό ποτέ δεν μου ζητήθηκε να κάνω κάτι άσχημο πάνω στο ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε παράγκα, δεν είχαμε τη δύναμη να ελέγχουμε τη διαιτησία όπως λένε».
Άρα εσείς ήσασταν σύμβουλοι του Κόκκαλη;
«Ο Θωμάς κατ’ αρχήν κι εγώ συνεπικουρικά ως φίλος του έλεγα τη γνώμη μου ως φίλος του, όπως σας είπα. Καθόμασταν και μιλούσαμε. Ποτέ δεν ήθελε αυτός που είχε καλή ομάδα να κάνει κάτι άλλο… Θυμάστε ο Κόκκαλης τί μεταγραφές έκανε; Δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα τέτοιους είδους κινήσεις! Κι Βαγγέλης Μαρινάκης σήμερα το ξεπέρασε αυτό. Λένε “πουλάει αυτόν”. Ναι, πουλάει έναν και φέρνει δύο. Και δεν είναι “ξέφτια”. Να κάτσουν να σκεφτούν τί μεταγραφές έκανε ο Κόκκαλης τότε, αλλά και τί μεταγραφές κάνει σήμερα ο Μαρινάκης όλοι αυτοί που λένε για την “παράγκα”. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεπέρασε όλους τους προέδρους με την έννοια ότι πήρε ομάδα στην Αγγλία. Μιλάει με τόσους ανθρώπους εκεί που τον συμβουλεύουν. Εμάς περιμένει;».
Πώς θυμάστε την αρχή της εποχής του Κόκκαλη και πώς ο Ολυμπιακός εξελίχθηκε σ’ έναν σύλλογο που σάρωνε σε τίτλους;
«Να μην δώσουμε και συμβουλές και μας ξεπεταχτούν κι άλλοι. Φτάνει μέχρι εδώ!».
Ποια ήταν τα πρώτα άγχη του Κόκκαλη;
«Ο Σωκράτης Κόκκαλης ένα είχε: Να γελάει δυνατά. Εγινε και σύνθημα το γέλιο του και άφηνε τους συνεργάτες του να βρουν τη λύση».
Εσείς τί λύσεις έπρεπε να βρίσκετε;
«Σας λέω πάλι ότι εγώ δεν είχα επίσημο ρόλο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οι άνθρωποι της ομάδας έβρισκαν λύσεις γύρω από το ποδοσφαιρικό και αγωνιστικό τμήμα. Να μην πειράζουν τον Ολυμπιακό. Να μην έχει κάνει η ομάδα τρεις μεταγραφές που δεν τις έκαναν καν στην Ευρώπη, και να την ενοχλούν. Οπως κάνει ο καθένας και σήμερα στην ομάδα του ή στην επιχείρησή του. Ο δικός μου ο ρόλος λοιπόν ήταν συμβουλευτικός και φιλικός. Και χαίρομαι τελικά που η εμπειρία μου βοήθησε».
Πώς οι συμβουλές έγιναν… παράγκα;
«Τους συνέφερε. Ψάξτε ό,τι θέλετε, δεν θα βρείτε τίποτα. Μας κατηγόρησαν, πήγαμε στα δικαστήρια, στους εισαγγελείς, πήγαμε παντού… Ενα μεμπτό δεν βρέθηκε! Καλά, όλοι ήταν μαζί μας; Όλους τους αγοράσαμε; Όλους τους πουλήσαμε; Τί έγινε;».
Το περίφημο «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω…» πώς προέκυψε; Ήταν αληθινό ή όχι; Νομίζω ότι έχετε ήδη πει πως ήταν κανονισμένα όλα αυτά με τις Αρχές. Θέλετε να μας το εξηγήσετε αυτό;
«Ετσι. Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω. Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά μας, είχαμε ακούσει θορύβους στα σταθερά μας τηλέφωνα, στο σπίτι μας. Ετσι, η οργάνωση αυτής της ιστορίας ήταν δική μου. Το οργάνωσα, ήθελα να δούμε… Λέγαμε αυτά που λέγαμε».
Δηλαδή εκείνα τα λόγια τα είχατε πει εσκεμμένα;
«Αυτά τα λόγια τότε… Καταγράφηκαν. Υπήρξαν 3-4 τηλεφωνήματα για να τα πούμε. Είχε ειδοποιηθεί το ΙΓ παράρτημα Κερατσινίου. Πήγαινα, τα γράφαμε στο χαρτί… Είχα πει ότι αυτόν το μήνα θα λέω κάτι περίεργα που δεν θα ισχύουν, αλλά επειδή θεωρούμε ότι παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας, πρέπει να κάνουμε κάτι για να τους πιάσουμε.
Ετσι, πήγαινα για να καταθέσω τί θα πω, το σφράγιζαν οι Αρχές στο αστυνομικό τμήμα και μετά πήγαινε στον εισαγγελέα. Εγώ έπαιρνα ένα αντίγραφο. Ανοίγω παρένθεση. Αυτά τα αντίγραφα τα έχω και για να βοηθήσω το Πειραϊκό ποδόσφαιρο θα οργανώσεις στο Gazzetta μια διαδικασία να τα βγάλουμε σε δημοπράτηση. Δεν θα πάρω φράγκο, θα μοιραστούν τα λεφτά στα πειραϊκά σωματεία. Τα έχω κρυμμένα και σφραγισμένα».
Άρα, για να καταλάβω… Επειδή εσείς είχατε την υπόνοια ότι το δικό σας τηλέφωνο αλλά και του Μητρόπουλου παρακολουθούνται. Γιατί; Για να σας πιάσουν να λέτε ότι στήνετε παιχνίδια;
«Ναι, ότι κάτι τέτοιο κάναμε…».
Και πήγατε στις Αρχές και είπατε “μας παρακολουθούν, θα πούμε αυτά τα πράγματα για να τους πιάσουμε”;
«”Θα μας ηχογραφήσετε για έναν μήνα – τόσο επιτρεπόταν – και θα σας φέρω όσα πούμε σε έγγραφα”. Αυτό ζήτησα. Το δέχτηκε ένας εισαγγελέας – δεν θυμάμαι το όνομά του. Ήταν φοβερός εκείνη την εποχή».
Άρα, έτσι θέλατε να αποδείξετε ότι σας παρακολουθούν;
«Και να τους πιάσουμε φυσικά».
Τους πιάσατε;
«Πέρασαν 1-2 μήνες… Με πήρε κάποια στιγμής ο Θωμάς και με ρώτησε “τί έγινε;” επειδή δεν έχει γίνει τίποτα. Μια μέρα βγάζουν τις συνομιλίες. Ξέρεις πόσο καιρό μετά βγήκαν οι συνομιλίες στον αέρα; 14 μήνες αφότου σφραγίστηκαν έβγαλε ο Τριανταφυλλόπουλος τις συνομιλίες. Δεν φοβόμασταν τίποτα όμως γιατί όλα ήταν κανονισμένα με τις Αρχές. Ακούς τί σου λέω; Θα κάνει το Gazzetta δημοπράτηση για τα έγγραφα, τα οποία έχει ο Σπάθας από τότε που πήγαινε στην εισαγγελία και κατέθετε».
Για εσάς πόσο ψυχοφθόρο ήταν τότε; Εσείς, όπως μας λέτε, ξέρατε ότι όλα αυτά είναι κανονισμένα. Όμως, ο κόσμος – και μερίδα φίλων του Ολυμπιακού – έλεγαν και λένε ότι «η ομάδα μου δεν θέλει να συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες». Μέχρι και σήμερα λένε «ο Ολυμπιακός της “παράγκας”».
«Είναι βλάκες… Αυτοί που έχουν μίσος με τον Ολυμπιακό δεν μπορούν να δουν πίσω από την κουρτίνα τί συνέβαινε. Για τον Ολυμπιακό, αν χρειαζόταν να κάνουμε κάτι για να τον προστατεύσουμε ενώ προσπαθούσαν να τον ενοχλήσουν, θα το κάναμε».
Το παρεξηγήσιμο είναι το πώς βοηθούσατε.
«Παρακολουθούν τα παιδιά σου, τη γυναίκα σου, την οικογένειά σου… Σε ενδιαφέρει η ομάδα, αλλά πάνω απ’ όλα σε ενδιαφέρει κι η οικογένειά σου. Εμείς θέλαμε να δούμε αυτούς που θα παρουσίαζαν το θέμα και μάλιστα γρήγορα. Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να τους πιάσουμε».
Τελικά, τους βρήκατε;
«Πού να τους βρούμε; Ο Τριανταφυλλόπουλος είπε “μου τα άφησαν στην πόρτα”. Δεν είπε “μου τα έδωσαν”. Ετσι πετάνε στις πόρτες τόσο σημαντικό υλικό…».
Εσείς κινηθήκατε νομικά κατά του κ. Τριανταφυλλόπουλου ή κάποιου άλλου;
«Σε κανέναν».
Γιατί;
«Γιατί είχα την αθώωσή μου. Το ξέρεις πολύ καλά ότι επαγγελματικά έχουμε ανοιχτεί. Προχωράμε. Όταν ξέρω ότι πίσω μου δεν έχω τίποτα και γι’ αυτές τις υποθέσεις πήγα 4,5 ώρες σε έναν άμεμπτο εισαγγελέα, τον κύριο Νταγιάκο… Σε 15 μέρες βγήκε αθωωτικό βούλευμα. Δεν βρήκαν τίποτα στις τράπεζες ούτε πουθενά. Το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ας φέρουν τα καινούργια μηχανήματα μήπως έχω χτίσει τα λεφτά στα ντουβάρια. Να τα ψάξουμε όλα. Και να πω και κάτι ακόμα. Με τα παιδιά μου έχουμε επιχειρήσεις που δίνουμε μεροκάματο σε κόσμο. Σταμάτησαν οι οικοδομές που κάναμε και ανοίξαμε δύο καφέ. Ξέρετε πόσα παιδιά δουλεύουν; Δώδεκα στο κάθε καφέ. Άρα 24 παιδιά ελεύθερα ή παντρεμένα πηγαίνουν ένα μεροκάματο στο σπίτι τους από τον Ηλία και τον Βασίλη Σπάθα. Εμάς το μυαλό μας είναι εκεί».
Με τον Θωμά, πώς είχατε χειριστεί τότε την κατάσταση;
«Πέρασαν πολλά χρόνια, μεγάλωσα αγόρι μου και δεν θυμάμαι πολλά. Εδώ σήμερα με τον Θωμά δεν βρισκόμαστε πια τόσο συχνά. Ο καθένας έχει τις δουλειές του και τα προβλήματά του. Όταν συναντιόμαστε του λέω “άλλαξες, πώς έγινες έτσι;” και εκείνος με βρίζει. Δεν θέλω να τα θυμάμαι άλλο, δεν θέλω να τα μεταφέρω στην οικογένειά μου, δεν θέλω τίποτα.
Τα πάντα, όλα… Η δικαιοσύνη, η αστυνομία, οι πυροβολισμοί… Εχω περάσει τόσα, αλλά το μόνο που με έχει πειράξει όσο τίποτα είναι πως προσπαθούν μέχρι και σήμερα να κάνουν κακό στην οικογένειά μου. Συνεχίζουν να ενοχλούν τα παιδιά μου. Φτάνει! Είναι άτιμοι άντρες αυτοί, παλιάνθρωποι».
Εννοείτε την υπόθεση με την “αποβολή” του γιου σας, Ηλία, από τους πίνακες της Super League;
«Αυτό έπρεπε να γίνει. Να δούμε, λοιπόν, τώρα τί θα γίνει… Ο αρχιδιαιτητής που έχει έρθει από την Αγγλία, ο Κλάτενμπεργκ, είχε κατηγορηθεί για ίδιους και παρόμοιους λόγους στην Αγγλία. Η υπόθεσή του καθάρισε ύστερα από 1,5 χρόνο και όχι ύστερα από 4-5 χρόνια όπως εδώ. Μόλις αθωώθηκε τον πήρε ξανά η Ομοσπονδία της Αγγλίας και μετά τον πήρε η UEFA και τον στέλνει σε άλλα κράτη. Ετσι λειτουργούν τα ευνοούμενα κράτη, εμείς εδώ στην Ελλάδα λόγω Σπάθα μπορεί να λειτουργήσουμε αλλιώς».
Δηλαδή, φοβάστε μήπως πληρώσει ο γιος σας για όλα όσα σας κατηγόρησαν εσάς τότε;
«Ναι, για όλα. Στον Ηλία δεν έχουν να του πουν τίποτα. Ούτε για τα χρόνια του στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Τί έχει να του πουν; Για την “παράγκα” και για τον πατέρα του… Καλά που δεν λένε για τη μάνα του».
Πώς μπήκατε στη διαιτησία;
«Στη διαιτησία μπήκα 28 ετών, παράτησα το ποδόσφαιρο. Ήταν δύσκολα χρόνια, πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι είναι τώρα. Απλά τώρα πήραν την σκυτάλη οι επαγγελματίες παράγοντες και αυτό έχει κάνει τον κόσμο να ξεσηκωθεί. Πρώτα έβριζαν τον διαιτητή τοπικά. Ελεγαν “ο Σπάθας που δεν έδωσε το πέναλτι”. Δεν είχε αυτό που έχει τώρα. Τηλεοράσεις, ράδιο, sites…».
Για ποια απόφαση σας έχουν βρίσει πιο πολύ; Πού είχατε την πιο εχθρική αντιμετώπιση;
«Εβρισκαν μικρά… Δεν μπορούσαν να βρουν ένα μεγάλο και γι’ αυτό έλεγαν για μικρά και πολλά. Στον τελικό Κυπέλλου, κάποιος μου είπε “γιατί πήγες τα πέναλτι σε εκείνο το τέρμα;”. Λέω “γιατί είναι στον διαιτητή στο ποιο τέρμα θα πάνε και στην κλήρωση το ποιος θα εκτελέσει πρώτος”. Μου λέει “ωραία, γιατί δεν έδειχνες από την άλλη;”. Το ένα πέταλο ήταν γεμάτο από τον κόσμο της μίας ομάδας και το άλλο από τον κόσμο της άλλης ομάδας. Το λάθος μου ήταν που δεν έφερα το τέρμα στη σέντρα. Καταλαβαίνεις τί προσπαθούσαν να βγάλουν;».
Δεν γίνεται να μην σας ρωτήσω και για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς (στις 22 Ιουλίου του 1999 άγνωστοι του είχαν στήσει ενέδρα και τον πυροβόλησαν στα πόδια). Σας είχαν προειδοποιήσει πιο πριν;
«Πιο πριν δεν είχε προηγηθεί καμία απειλή».
Ποτέ; Ούτε στα αποδυτήρια μπήκε κάποιος για να σας τραμπουκίσει;
«Όχι, όχι… Εντάξει, έξω από τα αποδυτήρια κάποιοι πρόεδροι έβριζαν αλλά τους απομάκρυνε η Αστυνομία. Δεν είμαι ο Ταρζάν αλλά μάλωνα. Μπορεί να έτρωγα ξύλο από έναν ή από πέντε αλλά θα μάλωνα. Στα αποδυτήρια όμως ποτέ δεν έγινε τίποτα».
Και ξαφνικά βρέθηκε κάποιος και σας πυροβόλησε;
«Ξαφνικά… Αν κάτσω και σκεφτώ και συνδέσω κάποια πράγματα…».
Η Αστυνομία έκανε τίποτα;
«Τα πάντα. Ό,τι ζήτησα το έκαναν. Αν κάτσω και σκεφτώ, μπορεί μέσα μου, μπορεί να έχω σημαδέψει κάποιον που έδειξε το πού μένω. Μόνο σ’ αυτό έχω κατασταλάξει. Να είναι καλά. Είναι πρώην αστυνομικός, έχει οικογένεια και να είναι καλά και τα παιδάκια του».
Αυτός δηλαδή κάρφωσε το πού μένετε;
«Ναι, το προηγούμενο βράδυ του συμβάντος. Και την άλλη μέρα το πρωί έγινε…».
Πώς έγινε;
«Με είδαν να βγαίνω από το σπίτι μου, με ακολούθησαν και στα 200 μέτρα από το σπίτι μου, μού έριξαν… Με βρήκαν τρεις σφαίρες. Η μία μού δημιούργησε πρόβλημα στο κόκκαλο. Στο Τζάνειο έμεινα 2-3 μέρες. Κατάφερα να περπατήσω στους έξι μήνες και να είμαι εντελώς καλά στον έναν χρόνο. Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ήμουν γυμνασμένος και ότι έκανα ασκήσεις και μόνος μου στο σπίτι, εκτός από τις φυσικοθεραπείες. Άστα, δεν θέλω να πω άλλα».
Λένε ότι μέχρι και σήμερα ο Μητρόπουλος ελέγχει το ποδόσφαιρο. Πιστεύετε ότι ισχύει;
«Σας είπα και πριν ότι δεν βλεπόμαστε πια τόσο συχνά. Δεν νομίζω όμως. Ο Θωμάς είναι αραγμένος. Τώρα αν περνάει κανείς από το γραφείο του και δίνει καμία συμβουλή, καλά κάνει».
Ήλεγχε ο Θωμάς το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Τότε; Όχι. Κοιτούσε μόνο το θέμα του Ολυμπιακού και του Κόκκαλη, δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο. Απλά, θέλουν να του φορτώσουν ό,τι υπάρχει από τότε, να τον τελειώσουν σαν άνθρωπο ώστε να έχουν κάτι να λένε. Για χρόνια θα έχουν να λένε, χωρίς ουσία όμως… Γιατί δεν βρίσκεται ένας να πάει να τον καταγγείλει τώρα»;
Η γνώμη σας για τον Β. Μαρινάκη;
«Ε, τι να λέμε… Eκτόξευσε τον Ολυμπιακό! Πήρε την ομάδα και την ανέβασε 3-4 σκαλοπάτια πιο πάνω. Τα ονόματα που φέρνει δεν κάνουν τόσο “μπαμ” αλλά είναι μπόλικα και όλοι τους είναι καλοί παίκτες».
Κόκκαλης;
«Ο Κόκκαλης έφυγε από το ποδόσφαιρο. Μας λείπει το χαμόγελό του. Πάντα έλεγε χαλαρά πράγματα και πάντα γελούσε».
Θυμάστε μια ωραία προσωπική ιστορία;
«Όχι είναι προσωπικά».
Κάτι προσωπικό με τον Θωμά;
«Είχαμε πολύ γέλιο όταν ήμασταν οι δυο μας».
Κλείνοντας, τί θέλετε να πείτε;
«Αυτό που θέλω να πω και το λέω ειλικρινά είναι να πετύχει η ΕΠΟ λόγω του Ζαγοράκη και των άλλων παιδιών. Αν πετύχει η ΕΠΟ θα πάει καλά η Εθνική και θα βοηθηθεί και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».