ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι έκανες ρε Στέφανε; Στον τελικό ο Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγο έλειψε να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα, αφού προηγήθηκε με 2-0 του Αλεξάντερ Ζβέρεφ, αλλά είδε τον Γερμανό να στέλνει το ματς σε 5o set. Τελικά όμως, “επιβίωσε” και προκρίθηκε στον παρθενικό του Grand Slam τελικό, πραγματοποιώντας ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση.

Την Κυριακή, θα έχει την τεράστια ευκαιρία να γράψει ιστορία, κατακτώντας τον πρώτο Major τίτλο της καριέρας του. Στον τελικό του Roland Garros, θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μπορεί να μόχθησε, να έθεσε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση, με τη νευρικότητά του και τις λανθασμένες επιλογές στα κρίσιμα σημεία, όμως στο τέλος έδειξε τον ατσάλινο χαρακτήρα του και έφυγε θριαμβευτής από το Philippe Chatrier, ρίχνοντας στο καναβάτσο το Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης.

Στο μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια ματς της πορείας του στο Παρίσι (3 ώρες και 42 λεπτά), ο 22χρονος Έλληνας επικράτησε με 6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3 και πέρασε με περιπετειώδες τρόπο στον μεγάλο τελικό.

Παράλληλα, έγραψε ιστορία, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί -τουλάχιστον- στο Νο4 του πίνακα της ΑΤΡ, βελτιώνοντας το ρεκόρ καριέρας του. Αν μάλιστα, καταφέρει και κατακτήσει τον τίτλο στο Γαλλικό Όπεν, του αρκεί μια νίκη του Νόβακ Τζόκοβιτς επί του Ράφα Ναδάλ στον 2ο ημιτελικό, ώστε να του δώσει το Νο3!

Ο Ζβέρεφ μέχρι να μπει στο court για να παίξει τον ημιτελικό του Roland Garros, μετρούσε 7-0 νίκες στα ματς που οδηγήθηκαν σε 5o set, στο τουρνουά. Ο Στέφανος όμως, του έσπασε την φοβερή αυτή παράδοση και τον ανάγκασε στην 1η του ήττα στο Παρίσι, σε αγώνα που πήγε στο 2-2.

Αυτό, είναι ακόμη ένα στατιστικό, που δείχνει το πόσο σπουδαίο είναι το επίτευγμά του, έτσι όπως ήρθε.

Πάλεψε με τους δαίμονές του, πάλεψε με το παιχνίδι του, που για δυο sets (το 3ο και το 4ο) δεν ήταν καλό, ανασυντάχθηκε, έβαλε ψυχή και πείσμα στο court και κατέκτησε αυτήν την ιστορικής σημασίας νίκη.

Για να φτάσει στο τεράστιο αυτό αποτέλεσμα, έπρεπε να βρει το τέλειο 5ο set, όπου έχασε μόλις επτά πόντους πίσω από το σερβίς του (21/28) ρίχνοντας στα σκοινιά, τον ούτως ή άλλως… αγχώδη Ζβέρεφ.

Ο Γερμανός δεν διαχειρίστηκε την πίεση, αν και μπαίνοντας στο καθοριστικό κομμάτι του αγώνα, είχε το μομέντουμ. Μάλιστα, προηγήθηκε με 0-40 στο εναρκτήριο service game του Τσιτσιπά και είχε τρία break points στην ευχέρειά του.

Εκεί, γύρισε το διακόπτης του Στέφανου. Ξέχασε όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες δυο ώρες στο court, έβγαλε ψυχή, πέρασε πέντε συνεχόμενα πρώτα σερβίς και πήρε το game με εντυπωσιακό τρόπο.

Η εξέλιξη του 5ου set, ήταν απλά προβλέψιμη. Ο Στεφ ανέβασε ρυθμό, το πίστεψε παραπάνω, έδειξε ότι είναι καλύτερος παίκτης και άφησε τον Ζβέρεφ να… χαθεί μεσ’ τις σκέψεις του.

Συνολικά στον αγώνα, ο Έλληνας τενίστας κέρδισε 145 πόντους, έναντι 135 του αντιπάλου του, ενώ στην πορεία του προς τον παρθενικό Grand Slam τελικό του, έβγαλε 36 winners και έκανε 43 αβίαστα λάθη.

Ο Γερμανός ολοκλήρωσε τον αγώνα με 45 winners και 47 αβίαστα λάθη, ενώ είχε 3/6 ευκαιρίες για break, κόντρα στο άσχημο, 5/14 του Στέφανου, που χρειάστηκε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του από ένα σημείο και έπειτα, ώστε να επιστρέφει με σταθερότητα τα δολοφονικά σερβίς του Σάσα.

Πηγή: tennis24